Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kort nyt fra bestyrelsen

KORT NYT FRA SKOLEBESTYRELSEN

Kort nyt fra skolebestyrelsen, februar 2024

Den 6/2 mødtes bestyrelsen til februars bestyrelsesmøde. På dagsordenen var bl.a. et kig på skolens budgetter. Vi havde besøg fra Det Administrative Fællesskab, som bl.a. varetager budget for Husum Skole, og på mødet blev Husum Skoles budget for 2024 fremlagt. Der var ros til skoleleder Kristian og KKFO-leder Thomas for den måde, de drifter skolen på således, at der er balance i regnskabet. Skolen er af kommunen blevet pålagt besparelser i 2024, men ledelsen har forsøgt at placere besparelserne således, at eleverne mærker mindst muligt til det. Et eksempel vil være, at et sæt bøger bruges lidt længere, men alle får naturligvis, hvad de har brug for.

Et emne, der ligger bestyrelsen meget på sinde, er skolens faglokaler; Madkundskab, Fysik/kemi, Håndarbejde og Design, Biologi og idrætssalene. De trænger mildest talt til en opdatering, men da skolen er en fredet bygning, er det en stor og kompleks opgave. Vi har derfor, over en længere periode, haft god kontakt med Brønshøj-Husum lokaludvalg, som har haft skolens faglokaler på deres dagsorden. Dét har ført til et interview af bestyrelsens formand; Noah Torp-Smith i Brønshøj-Husum lokalavis. Efter interviewet blev bragt i avisen, har bestyrelsen fået en henvendelse fra Børne- og Ungdomsborgmester Jakob Næsager, som melder, at vi vil blive kontaktet her i starten af 2024 med henblik på et videre forløb. Så det ser vi frem til, og skolebestyrelsen er opmærksomme på at holde de rette instanser til ilden, så der for alvor kan komme skub i forbedringer af faglokalerne.

Elevrådet har haft skolens “Princip for elevinddragelse” på dagsordenen, og kom med gode inputs til tilføjelser og formuleringer. Vi arbejder videre med det med henblik på at kunne vedtage princippet hurtigst muligt.

Det lille elevråd (1.-5. årgang) har på deres møde haft en rigtig god snak om inklusion, og hvordan man skaber et bedre klassefælleskab. Det har udmøntet sig i et dokument med erfaringer og ideer, som kan blive et værdifuldt redskab for lærerne fremover. Af dokumentet fremgår det også, at vi har nogle elever, der på forbilledlig vis interesserer sig for, at alle har det godt i klassen. Det er en fornøjelse at læse.

På vores møde talte vi også om skolens “Princip for digitale medier”, som har været i høring hos elever og lærere, og vi har derfor nu kunnet vedtage en formulering af, hvad der er skolens praksis lige nu. Vi arbejder videre på et nyt og opdateret princip, hvor vi tager inputs fra kontaktforældre (fra et møde med disse i december) samt de nye anbefalinger på området med os, så vi kan udarbejde et princip, der giver vores elever et sundt og meningsfuldt forhold til skærmbrug i skolen.

Vi vendte også kort skolens kommende praksis for skolefotos, da vi ønsker at tage stilling til, hvordan vi vil gøre det fremover. Da vi har en 2-årig kontrakt med Rosenfeldt, har vi besluttet at køre med uændret praksis til næste fotografering i august 2024. Men herefter er vi fri til at søge andre udbydere, og vi er allerede i dialog med andre fotografer og virksomheder, som vi indhenter tilbud fra.

HUSK allerede nu at sætte kryds i kalenderen den 7. maj 2024, hvor vi holder forældremøde for alle forældre på skolen, og hvor vi vil tage relevante temaer op.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, januar 2024

Så er det blevet 2024, og bestyrelsen har taget hul på et nyt år. Vi havde årets første møde den 9. januar, og i den anledning kommer årets første Kort Nyt.

Vi rundede 2023 af med et møde for skolens kontaktforældre, hvor vi havde sat to hovedpunkter på dagsordenen, nemlig vores praksis omkring skolefotos og drøftelse af vores princip vedrørende digitale medier. Der var et rigtig fint fremmøde og en overvældende interesse og debatlyst omkring begge disse emner. Vi vil tage de mange gode indlæg med os i vores videre arbejde, og der arbejdes på, at der kommer tiltag både her i foråret og på den lidt længere bane.

Vi skal som skolebestyrelse fastlægge skolens ferieplan i det kommende skoleår (2024/2025) med visse begrænsninger fra folkeskoleloven, fra kommunen, diverse overenskomster osv. I praksis betød disse betingelser i denne omgang, at vi skulle vælge, om fredag den 3/1-2025 eller fredagen efter Kristi Himmelfart i 2025 skulle være en skoledag. Vi valgte, at børnene skal i skole den 3/1-2025, selvom det er en "frithængende fredag", da fredagen efter Kristi Himmelfart ofte er en dag, hvor familier er sammen på en miniferie, og vi kan også risikere, at visse konfirmationer kommer i problemer, hvis det er en skoledag.

Det store tema på januar-mødet var dagsordenen om inklusion eller stærke fællesskaber, som kommer til at blive noget, som vi skal forholde os til i den kommende tid, efter det er sat på dagsordenen af Københavns Kommune. Den overordnede vision fra kommunen er, at flere elever skal sluses tilbage fra specialtilbud, og at færre skal segregeres til specialtilbud, og dermed skal det almene tilbud styrkes, så flere elever kan rummes, også selvom der kan være udfordringer i spil. Det er selvfølgelig en kompliceret diskussion, men det er som sagt et vilkår, der kommer til at gøre sig gældende. Der kommer til at være et fælles bestyrelsesmøde for alle skoler i Brønshøj/Husum/Vanløse i slutningen af februar, hvor dette tema også kommer til at være i fokus. Ved denne lejlighed kan vi forhåbentlig lade os inspirere af de andre skoler, og der kommer også en facilitator med en god viden på området, som skal hjælpe os med at få en god diskussion. Vi ser frem til dette møde og til at komme i gang med at arbejde med de stærke fællesskaber.

Der er nye kræfter i bestyrelsen, som brænder for at øge forældrenes engagement på skolen. Vi diskuterede muligheder for at få forældre til at hjælpe til med forskellige ting, såsom at udfærdige fondsansøgninger, hjælpe med til at arrangere fester eller indsamlinger osv., som kan være med til at løfte skolens økonomi. Det blev luftet, at vi måske skulle lave et princip om dette, og vi besluttede at kigge på, om der er gode eksempler på andre skoler, som vi kan kigge på.

Ellers skal det nævnes, at vi jo har haft dialog med lokaludvalget, som er enige med os i, at tilstanden på vores faglokaler lader noget tilbage at ønske. De har nu sendt et brev til politikerne på rådhuset for at hjælpe os med at få fokus på det her. Det er noget, vi har arbejdet på i flere år efterhånden, så vi er selvfølgelig glade for den håndsrækning, vi dér har fået. Vi håber, at det kan være med til at sætte skub i tingene.

Med ønsket om et aldeles fremragende 2024,

Skolebestyrelsen

Kort nyt fra skolebestyrelsen, december 2023

Generelt set fyldte digitale medier og brug af skærme meget på bestyrelsens møde. Det gælder både vores principarbejde og henvendelser fra forældre vedr. skolens brug af sociale medier i forbindelse med promovering af skolen.

Ift. princip for digitale medier har elevrådet kommenteret udkastet, og fra den kant ønskes i det mindste en overgangsordning, hvis princippet overhovedet skal indføres. Fra medarbejderside ønskes der en præcisering af ansvar ift. inddragelse af telefoner. I forlængelse af bestyrelsesmødet afholdtes kontaktforældremødet, og her var der et særdeles flot fremmøde. Der var mange gode drøftelser vedr. skolens tilgang til og brug af digitale medier, og der var ret entydig opbakning til at gå videre med tankerne om mobilfri skole og en reducering af brug af skærme som underholdning. Det er nu op til udvalget at samle de mange inputs og lave et nyt udkast til princip, som forhåbentlig kan vedtages ved et af de første møder i 2024.

Omkring promovering på sociale medier gør skolen brug af situationsbilleder, og der gøres en stor indsats for at indhente de relevante samtykker, således at reglerne kan overholdes i den forbindelse.

Elevrådet på Husum Skole er meget aktivt, og vil gerne inddrages i udviklingen af skolen. Det er vigtigt for den demokratiske dannelse, og det sætter bestyrelsens stor pris på. Med et udkast til princip for elevinddragelse, er det målet at fokusere yderligere på at sikre tilstrækkeligt gode forhold og støtte til eleverne ift. at kunne arbejde med den demokratiske opgave. Princippet sendes i høring hos elevrådet og forventes at kunne vedtages til februar eller marts.

Tidligere på året så det dystert ud for skolens økonomi. På det tidspunkt så det ud til at det kunne ende med et merforbrug på ca. 1.400.000 kr., men ved hjælp af en ihærdig indsats og stor ansvarlighed er det lykkedes skoleledelsen at reducere dette, således at der pt. forventes et merforbrug på 400.000 kr. At det er lykkedes skyldes naturligvis også en kæmpe indsats fra alle skolens medarbejdere, og det vil bestyrelsen gerne kvittere for. 

Alle med tilknytning til Husum Skole ønskes en glædelig jul og et lykkebringende nytår J

Kort nyt fra skolebestyrelsen, november 2023

Så kom efteråret med regn og rusk. Dejlige Husum Skole står flot prydet af brune og orange nuancer. Der er fuld fart på denne tid af året. Eleverne har været til Skolernes Motionsdag, holdt efterårsferie og mange har fejret Halloween både i klassen, i KKFO’en og som fællesarrangementer lokalt i klasserne om aftenen. Uuuuuu-hyggeligt!

Kristian har nu været leder af Husum Skole i en god rum tid, og hvor er det en fornøjelse at opleve, at Kristian hver morgen er meget synlig i skolens aula og på gangene og venligt siger godmorgen til elever og forældre. Ofte er han også inde i et par klasser og hilse på. Det er noget, som børnene sætter stor pris på, når ”chefen for skolen” kommer på besøg i deres klasse.

Velkommen til Naya og Ole

Kristian og hele Husum Skole har nu endelig et samlet og stærkt lederteam på Husum Skole, og til skolebestyrelsesmøde denne tirsdag aften havde vi besøg af Naya Marie Nord, som vi også bød velkommen som ny afdelingsleder for udskolingen 6. til 9. klasse. Naya deltog i hele mødet og mødte os og vores arbejde med stor nysgerrighed. I bestyrelsen sagde vi også velkommen til vores nye medlem og forældrerepræsentant Ole Wiese, som kommer med stor ny energi og gå-på-mod. Dejligt! 

Skærmpolitik og kommende Kontaktforældremøde

I skolebestyrelsen bruger vi fortsat tid på at debattere skolens skærmpolitik fra 2014. Det er i første omgang blevet til et færdigt udkast om en opdatering af skolens princip fra for Brug af digitale medier og devices, da vores princip i det mindste skal afspejle skolens reelle praksis omkring brug af skærme i dag. Dette udkast, som ikke er endeligt godkendt før, det har været i høring hos medarbejderne og i elevrådet, vil vi på det kommende Kontaktforældremøde tirsdag d. 5. december drøfte med alle kontaktforældrene. Vi i skolebestyrelsen vil nemlig gerne blive meget klogere på, hvor ”mobilfri” Husum Skole skal være? Og vi vil gerne høre fra dig, hvis du som forælder har en holdning til dette vigtige og komplekse emne, som er højaktuelt i medierne, skolerne og hos politikerne. Du kan enten kontakte os direkte i skolebestyrelsen (skriv til Skolebestyrelsen i Aula) eller tage fat i kontaktforældrene i dit barns klasse og give din mening til kende. 

På dagsordenen til mødet med Kontaktforældre er følgende emner:

  1. Drøfte Husum Skoles brug af skærme og devices.  

  2. Vi skal debattere traditionen med skolefotos. Holder den stadig i 2023 plus det kan være en bekostelig udgift for forældrene.

  3. Skoleledelsen opdaterer om, hvad skolen arbejder med lige nu, bl.a. er der fokus på, hvordan afholdes et godt frikvarter samt naturligvis meget andet. 

KKFO var på besøg – ny legeplads er færdig i år! 

Vi havde også et dejligt besøg af to medlemmer af KKFO’ens forældreråd.

De mindede os om, at i forbindelse med potentiel helt ny og revideret skærmpolitik, så bruger KKFO’en skærme og spil i begrænset og kontrolleret omfang som en socialaktivitet, hvor der er ”spiltider”, og anvendelsen altid er social. Et nyt princip for hele skolen skal derfor meget gerne kunne rumme dette aspekt i KKFO’en, som er en for børnene meget afholdt social fællesaktivitet.

Vi drøftede også, at Rødehus’ legeplads stadig ikke er færdig. Men virkelig gode nyheder er, at firmaet Plan-Leg har vundet udbuddet til at færdiggøre legepladsen, og de melder, at legepladsen allerede vil være færdig inden nytår 2023! Thomas, leder for KKFO’en, fortæller i øvrigt, at der har været en vidunderlig proces omkring, hvordan den nye legeplads endeligt skal se ud og hvilke forskellige behov, den skal kunne rumme. Det ”Lille-elevråd” i indskolingen er blevet inddraget i udviklingsfasen, hvorefter personalegruppen ligeså er hørt, og det rørende er, at både børn og voksne er helt enige og havde helt samme ønsker for en ny og dejlig legeplads i skolegården ved Rødehus.

Vi talte også kort om, at Hvide Blomst er meget slidt. Der males dog lige nu indvendigt. Det anerkendes, at der er lang vej endnu, og det undersøges, hvordan man kan forbedre løbende inden for økonomi og regler på området. 

Elevrådet

Elevrådet fortæller, at ’Featureugen i uge 12 2024’ lige nu er ved blive planlagt af Feauture-udvalget, og at Elevrådet er kommet med mange ideer, som er blevet kærkomment taget imod. Der klages stadig over toiletternes rengøring på skolen. Disse klager bringes videre til rengøringen.

Lokaludvalg og faglokaler

Vores faglokaler er fortsat slidte. Vi har taget fat i vores repræsentant i Husum-Brønshøj lokaludvalg, som har været på besøg og er meget enig. Han har møde med Børn og Unge i Københavns Kommune, som vi nu afventer resultatet af.

Opdatering af elev-inddragelse

Der arbejdes med at optimere struktur i årshjulet for elevrådet samt synliggørelse af printede billeder af Elevrådet og Rettighedsrådet, som skal hænges op, så alle elever i en klasse ved, hvem de kan kontakte, hvis de har noget på hjerte.

Vigtige kommende datoer

Skolebestyrelsesmøde efterfulgt af Kontaktforældremøde tirsdag d. 5. december 2023.

Mvh. jeres Skolebestyrelse

Noah Top-Smith Forældrerepræsentant (Formand) Ane Bay Borg 8.V Elevrepræsentant Esther R.B. Bromstead 8.X Elevrepræsentant Louise Bastholm Andersen Forældrerepræsentant Lise Marker Forældrerepræsentant Simon Lundgren Forældrerepræsentant Anne Mørch Holmsgaard Forældrerepræsentant Camilla Møller Poulsen Forældrerepræsentant Karen Eva Ravnsted-Larsen ForældrerepræsentantOle Wiese Forældrerepræsentant Tine Frøhlke Medarbejderrepræsentant Anders Kildedal Medarbejderrepræsentant

Kort nyt fra skolebestyrelsen, oktober 2023

På oktober måneds møde havde vi besøg af Maja Jørgensen, der dels er forælder på Husum Skole og dels arbejder i Nationalt Center for Mental og Digital Sundhed i Sundhedsstyrelsen. Her blev vi klogere på styrelsens aktuelle arbejde på området for mental sundhed og digitale medier, og om ganske kort tid udkommer styrelsen med nye anbefalinger på området. Det er viden og perspektiver, som vi vil tage med os i det videre arbejde med at formulere vores princip for brugen af digitale medier og mobiltelefoner på Husum Skole.

I oktober måned ser Elevrådet frem til et besøg på Ungdomsøen sammen med elevråd fra andre skoler i København. Temaet for dagen er her digital dannelse, og som I kan læse, så indsamler vi hele tiden viden og erfaringer bredt som grundlag for udarbejdelse af princippet. 

Det er en meget aktuel og ikke helt ligetil opgave, vi står med, men vi glæder os til at kunne præsentere et revideret princip for jer. Vi er i den forbindelse også enige om, at udviklingen går stærkt, og at det er et princip, vi kommer til at tage op løbende og tilpasse efter de seneste anbefalinger på området. Målet lige nu er at lave et princip, der tydeliggør brugen af diverse medier og mobiltelefoner, som det ser ud lige nu.

Der afholdes i øjeblikket suppleringsvalg til skolebestyrelsen. Der er én ledig plads for den resterende del af valgperioden (2022-2026). Skolebestyrelsen er en del af skolens strategiske ledelse, og det er bestyrelsen, der sætter mål og rammer for skolens virksomhed inden for de overordnede rammer, som fastsættes af Folketinget, Undervisningsministeren og kommunalbestyrelsen. 

Områder som skolebestyrelsen har indflydelse på, er bl.a.

- Hvordan skolen organiseres

- Klassesammensætning

- Fællesarrangementer i skoletiden

- Valg af skolens indsatsområder – f.eks. en skole fri for mobberi, faglige indsatser, prioritering af sund kost eller lign. 

Skolens budgetter, undervisningsmidler, ordensregler og værdiregelsæt skal også godkendes af skolebestyrelsen, ligesom tilsyn med undervisningen og skolens fysiske forhold er en del af skolebestyrelsens opgaver. 

Vi håber, I vil overveje at stille op. I kan melde jeres kandidatur via Aula til Kristian Mehlsen, skoleleder senest d. 20. oktober 2023. 

I september måned har der været afholdt skoleudviklingssamtale. Det er en samtale mellem skolen og administrationen. Der var 3 temaer: skærmtid, trivsel og ledelsens resultater og test. Ift. skærmtid var der også her en bred diskussion med mange vinkler på problemstillingen. Det var en dag med gode diskussioner. På skoleledermøde efterfølgende blev udviklingssamtalerne evalueret, og blandt områdets skoleledere var der enighed om, at der med fordel kan inddrages flere både forældre og elever. Det tages med i forbindelse med næste skoleudviklingssamtale, der afvikles i foråret 2024. 

Den 5. december kl. 19 inviteres skolens kontaktforældre til fællesmøde. Invitationen er på vej – men I kan med fordel sætte X i kalenderen nu.

På personalefronten er der pr. 1. november 2023 blevet ansat en ny udskolingsleder – velkommen til. Der kommer en orientering ud på Aula snarest.

På Lærerens Dag d. 5. oktober blev indgangen til personalerummet og aulaen pyntet festligt som en hyldest til det pædagogiske personale. I år besluttede skolebestyrelsen at fejre lærerne og pædagogerne med kage i stedet for blomster, ligesom der var lokale fejringer i klasserne med kram, måske lidt kage og søde hilsner som tak for lærernes og pædagogernes kæmpestore indsats. TAK for jer og den store og helt særlige rolle I spiller i vores børns hverdag. 

Skoleåret flyver afsted og i næste uge venter bl.a. skolernes motionsdag, og det betyder samtidig, at vi allerede er nået til efterårsferien.

Rigtig god ferie. 
/Skolebestyrelsen

Kort nyt fra skolebestyrelsen, september 2023

Mens efteråret banker på døren, nyder vi sensommerens milde og lune vejr. Det kan blive så varmt i klasselokalerne at nogle klasser må tage undervisningen med udenfor, under åben himmel.

Vores skoleleder Kristian er i fortsat dialog med kommunen om at få dispensation til solafskærmning på skolens facade.

Elever og lærer har i år fejret Husums Skoles 93-års fødselsdag. Det blev fejret med is i klasserne. Elevrådet har efterspurgt gamle traditioner ved fødselsdagsfejringen. Da dette primært blev arrangeret af en lærer, som nu er gået på pension, er ledelse i fuld gang med at arbejde på at skabe nye gode traditioner for denne begivenhed.

På skolen er der blevet indrettet et nyt lokale, hvor inklusionsvejleder Rebekka H. E. Thorning og Maria F. Christensen holder til. Lokalet vil fungere som et ressourcecenter med flere funktioner, som fx møder med de enkelte lærerteams til støtte og faglig udveksling, samt fokus på elevernes trivsel med ønske om forebyggelse af skoleværing.

Husum Skole er sammen med ni andre folkeskoler blevet udvalgt til at være med i et co-teaching forløb. Her vil man over en årrække følge en årgang med ekstra fokus på at hjælpe inklusionen. På årgangen skal man arbejde intensivt med to voksne i klassen, så de kan sætte fokus på at hjælpe klassefælleskabet. Man har endnu ikke valgt, hvilken årgang det vil blive, men forældre og elever vil få besked, så snart det er besluttet.

Vi er glade for at kunne fortælle, at skolen har fået en million kroner fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til at udarbejdelse af en ny legeplads. Det er KKFO-leder Thomas B. Steffin, som er tovholder på projektet. Han er i gang med at indhente tilbud, som vil blive præsenteret til elevrådet, hvorefter der vil blive taget en beslutning.

I skolebestyrelsen er det kommet til forslag, at man stopper med at tilbyde de traditionelle portrætfoto og fremover primært får taget et klassebillede. Baggrund for forslaget er, at skoleportrætpakkerne er meget dyre, og at det langt fra er alle familier, som har råd til at købe dem. Derudover tager det også megen tid fra undervisningen og koordinering at få taget disse. Spørgsmålet er, om behovet for portrætfoto er forældet, og om skolen skal stoppe med at lægge hus og tid til dette? Er det noget, som de enkelte familier fremover selv kan arrangeres udenom skolen? Vi hører gerne fra jer forældre, hvis man har stærke holdninger omkring dette punkt.

Mvh Skolebestyrelsen

Kort nyt fra skolebestyrelsen, august 2023

Husum Skole summer igen af liv efter en lang sommerferie, og efter den første sommerstorm har lagt sig, og de nye børnehaveklasser traditionen tro er blevet sunget ind på deres første skoledag, er hverdagen ved at indfinde sig for alle børn og voksne på Husum Skole.

Kristian er nu tiltrådt som ny skoleleder, og fra skolebestyrelsen skal der lyde et stort tillykke. Vi glæder os over at kunne fortsætte samarbejdet.

Et nyt skoleår betyder også, at vi i bestyrelsen trækker i arbejdstøjet igen, og vi ser ind i et efterår med mange vigtige dagsordener. 

En af de mest presserende er ansættelsen af en ny udskolingsleder, og den proces er i fuld gang med flere kvalificerede ansøgere.

Et andet af de helt store emner, som vi også har brugt meget tid på hen over foråret, er en revidering af princippet for brug af digitale medier og devices.  Der er i medierne og hos politikerne meget debat om skærme og telefoner i skolerne, og vi drøfter også i skolebestyrelsen, om Husum Skole skal være mobilfri. Det er komplekse diskussioner, som vi kommer til at bruge meget tid på fremadrettet.

Nært forestående ligger de nye skoleudviklingssamtaler, der erstatter de tidligere kvalitetsrapporter. Samtalen er en dialog mellem kommunen og skolen, og den skal styrke den fælles forståelse og samarbejdet om udvikling af Husum Skole. Til selve samtalen vil der deltage repræsentanter fra eleverne, lærerne, ledelsen og skolebestyrelsen på Husum Skole. Derudover deltager der repræsentanter fra Københavns Kommune. De tre temaer på den kommende skoleudviklingssamtale er: faglige resultater, trivsel og digital dannelse. 

Ledelsen på skolen har besluttet at opprioritere ressourcer til elevrådet, så det i en forsøgsperiode har tilknyttet to lærere, og det derved har mere støtte. Det glæder vi os i bestyrelsen til at følge.

På sådan et første møde efter en sommerferie er der meget praktik, der skal falde på plads, og vi har fået planlagt mødekalenderen for det kommende år. Skolebestyrelsens møder ligger den første tirsdag i måneden, og hvis I har noget på hjerte, så må I altid kontakte os, så vi kan tage det med på et af vores møder.

Derudover er der to vigtige datoer, som I allerede nu kan skrive i kalenderen:

  • 5. december kl. 19-21 – møde for kontaktforældre

  • 7. maj kl. 19-21 – stormøde for alle forældre

Skolebestyrelsen er hvert år med ude til forældremøder på udvalgte årgange. I år blev det besluttet, at vi deltager i børnehaveklassen, på 1. årgang og på 6. årgang for at synliggøre det arbejde, vi laver i bestyrelsen, og for at I ved, hvem vi er, og hvordan I kan få fat i os.

Den 5. oktober er det lærernes dag, og skolebestyrelsen ønsker, at alle de dygtige undervisere på skolen igen i år skal fejres. Vi har talt om, hvorvidt tiden er inde til at skabe nye traditioner, men vi er endnu ikke landet på noget. Ligger du inde med en god ide, så tag endelig fat i en os.

Mvh bestyrelsen

Kort nyt fra skolebestyrelsen, maj 2023

Der er forår i luften, og det mærkes i Husum, nu hvor kastanjetræerne står i blomst.
I bestyrelsen vil vi gerne byde et stort velkommen til alle de nye maj børn samt deres forældre.
Skolens store elever forbereder sig til sidste skoledag og skal nu i gang med deres afgangseksamener. Vi ønsker dem alle rigtig god læse- og arbejdslyst.

Skolebestyrelsen har afholdt årsmøde for jer forældre, hvor vores formand Noah fremlagde vores årsberetning. Vi takker for et godt fremmøde med en masse engagerede forældre.

I slutningen af april var elevrådet afsted på elevrådsdag.
Elevrådsdagen har som formål at samle elevrådene fra Brønshøj/Vanløse området til inspiration, oplysning, debat og sociale aktiviteter.
Eleverne havde en rigtig god dag og kom derfra med fornyet energi, nye venskaber og en masse gode ideer til, hvordan Husum Skole kan blive endnu bedre.

I bestyrelsen fortsætter vi den gode kontakt med lokaludvalget i et ihærdigt forsøg på at finde opbakning og midler til at forbedre og renovere faglokalerne på vores skole. Det har været et stort ønske i mange år, og noget vi fortsat vil kæmpe for.

Vi har den sidste måned gennemgået skolens økonomi, og skolebestyrelsen har godkendt driftsbudgettet for 2023.

I bestyrelsen er vi fortsat i gang med at kigge på princippet for brug af skærm i skoletiden. Det er et stort og mange facetteret emne, hvortil der er mange holdninger. Vi følger med stor interesse debatten i medierne. Hvordan giver vi vores børn den bedste skoledag med størst mulighed for ro i skoletiden? Skal vi som skole gå i retning mod at blive mobilfri? Vi kigger på, hvordan andre skoler forholder sig til samme problematik og håber at gå i dialog med jer forældre og elever for sammen at kunne udforme et godt princip på netop dette område.

I denne måned er vi også blevet bekendt med, at Annette bliver fast skoleleder på Fensmarkskole. Det betyder desværre, at hun ikke kommer tilbage til Husum Skole efter sommerferien. Skolebestyrelsen siger tak for mange gode år og ønsker hende alt godt fremover. Vi ser frem til at gå i gang med ansættelsesrunden og finde en ny dygtig skoleleder til vores skole.

Nyd solen, duften og luften
Med venlig hilsen skolebestyrelsen

Kort nyt fra skolebestyrelsen, december 2022

Julestemningen breder sig overalt på Husum Skole. I aulaen stråler det smukke juletræ, og rundt omkring på døre, gange og i klasselokaler har elever og lærer pyntet flot op. Nu må det godt blive jul.

Skolebestyrelsen har i denne måned haft besøg af lokaludvalget, repræsenteret ved formand Christoffer Rosenkrands og formand for Børn, Unge Fritid og Idræt, Jens Kristian Jensen. Her blev der drøftet muligheder for, hvordan vi sammen kan styrke skolen  med fokus på faglokaler samt udearealer.

7. årgang er netop kommet hjem fra udveksling med deres venskabsklasser i Hamborg. Det var en rigtig god tur med en masse spændende oplevelser. Nu ser de frem til, at de tyske elever kommer på besøg i uge 13.

Bestyrelsen har nedsat et udvalg, som vil gå videre med revidering af folder til kontaktforældre, ud fra de inputs, som vi tog med fra seneste kontaktforældremøde.

Bestyrelsen arbejder også videre med princippet vedr. skole/hjemsamarbejde med særligt henblik på den nye meddelelsesbog, som skal erstatte elevplanerne. I den forbindelse har bestyrelsen sammen med ledelsen og lærere drøftet, hvordan vi kan skabe det bedste udgangspunkt for et godt skole/hjemsamarbejde.

Mange årgange benytter muligheden for at komme på forskellige ture som en del af Åben Skole tilbuddene. Generelt er Husum Skole god til at gøre brug af disse tilbud, som strækker sig helt fra teaterture med indskolingens klasser til fagrelevante tilbud for udskolingen. 0. årgang skal i denne uge ind og se Nøddeknækkeren, som de glæder sig meget til, og 8. årgang har lige arbejdet med forløbet Talte tanker. Skolen har god sparring imellem lærerne i forhold til at anbefale forskellige tilbud og støtte hinanden.

Københavns Kommune er kommet med udspil til ferieplan for 2023-2024, som bestyrelsen netop har godkendt.

Til sidst er der kun at ønske alle en rigtig god juleferie og et rigtig godt nytår.

M.v.h. Bestyrelsen.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, november 2022

Skolebestyrelsen har nu afholdt sit 4. møde og er kommet i god form til at arbejde med, hvordan vi ikke bare fastholder Husum Skole som en god skole - men også hvordan vi løbende kan gøre den bedre.

På det seneste møde i skolebestyrelsen var vi glade for at kunne byde velkommen til Karen Eva Ravnsted-Larsen, som er trådt ind i bestyrelsen som forældrerepræsentant for KKFO. Vi var også glade for, at Laura som nyt medlem af elevrådet kunne være med til mødet.

Elevrådsrepræsentanterne bidrager særligt med input til hvad, der fylder for eleverne og kommer med gode forslag til, hvad der bør gøres og prioriteres. Særligt de fysiske forhold er i fokus, herunder toiletter og udearealer. I forhold til legepladsen er der ønsker til forbedringer, hvilket skolebestyrelsen generelt er enige i og gerne vil arbejde videre med.

Skolebestyrelsen har desuden drøftet trafiksituationen omkring Husum Skole. Der er bred enighed om, at løsningen ved skolens hovedindgang har løst dele af problemet, men at trafikken løbende flytter på sig, så der opstår problemer med for mange biler på andre veje. Skolebestyrelsen arbejder videre med at se på, hvilke løsninger der er mulige, så adgangen til skolen fortsat kan være tryg.

Derudover arbejder skolebestyrelsen videre med en række principper, som danner en del af værdigrundlaget for skolen. Der vil blive arbejdet med disse i den kommende tid, herunder et princip for den nye meddelelsesbog, som kommer til at erstatte de nuværende elevplaner.

Skolebestyrelsen har også holdt møde med kontaktforældrene på skolen ud fra teamet om det gode forældresamarbejde og samarbejdet mellem kontaktforældre og skolebestyrelsen. Der var god opbakning til mødet, og fra skolebestyrelsen var vi især glade for de gode drøftelser, der var om det vigtige i et godt samarbejde.

Skolebestyrelsen mødes igen i december, hvor bestyrelsen blandt andet skal mødes med formanden for lokaludvalget. Dette ser vi frem til, da lokaludvalget også kan være med til at gøre en forskel for Husum Skole gennem de projekter de støtter.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, oktober 2022

Så blev det efterår, og lærerne blev fejret med manér på lærernes dag. Der var både røde roser, kage og flotte kreationer fra børnene.
Vi er meget taknemmelige for, at vi har så søde og kompetente lærere på Husum. T a k for jer.

I skolebestyrelsen har vi afholdt vores 3. skolebestyrelsesmøde (siden sommerferien), og vi talte b.la. om kontaktforældremøde, skolens værdier/værdiregelssæt (fundamentet for det arbejde, vi laver i bestyrelsen) skolens ordensregler og principper - og også om musik i skolen.
Det er et ønske fra mange børn og forældre, at der kommer mere musik på skemaet på Husum Skole.
Vi ser meget frem til, at de nye lokaler står klar i 2023, så Husum Skole får endnu et musiklokale og dermed bedre muligheder for mere musik.

Skolens grundlæggende værdier/værdiregelssæt og ordensregler bliver taget op til revision en gang årligt. Nogle af begreberne (værdierne), som i bestyrelsens tid har været vigtige, har og er b.la. hvordan Husum Skole arbejder med faglighed, fællesskab, samarbejde, respekt, dannelse og generel trivsel.

Mht. kontaktforældremøde, så bliver der arbejdet på at finde en ny dato – da Husum Skole nu er i brug d. 1. november (pga. valget).
Vi skriver ud med en ny dato snarest (alle kontaktforældre vil få besked via AULA).

Rettighedsrådet har været til børnetopmøde i FN Byen i Nordhavn, hvor klimaet var på dagsordenen. 300 elever og ca. 100 voksne fra UNICEF’s rettighedsskoler deltog på mødet.
Rettighedsrådet er sammensat af (op til 12) elever fra 5.-9. årgang, og rådets vigtigste opgave er at sætte rammen for skolens arbejde med børnerettigheder i hverdagen.

Rettighedsrådet har et ønske om at lave en grøntsagshave på Husum Skole. Og bestyrelsen kigger på, hvad der er af muligheder for dette.
Rettighedsrådet arbejder også videre med de gode ideer omkring bæredygtighed.
Der ligger en artiklen på AULA, hvor man kan læse mere om børnetopmødet og få gode råd til, hvad vi alle kan gøre for klimaet på Husum Skole.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, september 2022

Skoleåret er nu godt i gang, og det er allerede en måned siden, vi vendte retur efter sommerferien. Det summer af liv i de gamle bygninger med bl.a. fejring af skolens 92 års fødselsdag og koncerter med Filmfestivalen BUSTER. I aulaen kan I for tiden også se udstillinger med både Astrid Lindgren og flotte svømmende kaskelotter.

Skolebestyrelsen har holdt møde med fokus på såvel budgetopfølgning og status på elevtal, og som ny bestyrelse er vi ved at lægge sidste hånd på den forretningsorden, som vi arbejder med udgangspunkt i.  

Den 5. oktober 2022 er det traditionen tro Lærernes Dag. Over hele verden bliver undervisere på denne dag anerkendt for deres store og gode arbejde, og for den enorme betydning de har for samfundet. Lærernes dag er et frivilligt initiativ, der sætter fokus på at takke de lærere og pædagoger, der er en hjørnesten i vores børns hverdag, og giver her børn og forældre mulighed for at takke for indsatsen på denne særlige dag.

Alle klassers kontaktforældre vil få besked i Aula med henblik på at planlægge markeringer af dagen i de enkelte klasser. Der arbejdes også på en aktivitet på vegne af skolebestyrelsen – I hører nærmere, men I kan allerede nu begynde at tænke over, hvordan I kan sige tak til jeres børns lærere og pædagoger.

Vi er også gået i gang med at planlægge indholdet på årets kontaktforældremøde d. 1. november kl. 19 – 21. Det er en årlig tilbagevendende begivenhed og i år med fokus på rollen som kontaktforælder og input til den nye skolebestyrelse. Invitation og program lander I kontaktforældrenes Aula, lige så snart det er på plads – i første omgang kan I, der er kontaktforældre med fordel sætte kryds i kalenderen.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, august 2022

Kære alle - så kom vi i gang med et nyt skoleår. Set med bestyrelsesøjne er det lidt særligt denne gang, for det betød, at den nye skolebestyrelse skulle mødes "rigtigt" for første gang. Der var jo valg i foråret, og det endte med, at der var en enkelt person, der fortsatte, og så er der ellers fyldt op med nyt blod med masser af nysgerrighed og gå-på mod i forhold til, at en ny brandgod bestyrelse er i gang.
Mødet var præget af denne udskiftning. Der er en masse ting, den gamle bestyrelse "plejede at gøre", og vi skulle lige nikke til hinanden i den nye bestyrelse og bekræfte, at det vil den nye bestyrelse også gerne. En af de ting vi besluttede er, at vi vil fortsætte med at sende Kort Nyt ud, så det håber vi, at I, kære læsere, sætter pris på.
En anden ting vi gerne vil, er at vise os frem til forældremøderne i 0., 1., og 5. klasse. Specielt i de yngste klasser er der muligvis nogle, der ikke er helt inde i, hvad vi er for nogle i bestyrelsen, og hvad vi kan bruges til. Derfor synes vi, det er vigtigt, at vi gør opmærksomme på os selv og viser vores ansigter, så alle ved hvem vi er, og at vi er meget åbne for viden om, hvad der rører sig på de enkelte årgang, forslag og ideer. Så det er jo endnu en rigtig god grund til at komme til forældremøderne!
Vi er også så småt gået i gang med at planlægge, hvad vi skal bruge kontaktforældremødet til her i efteråret. For dem som lige er startet på skolen, er rollen som kontaktforælder en vigtig èn, som bliver besat på det første forældremøde hvert skoleår. Der er mange ting, man skal som kontaktforældre, og en af dem er, at man kan komme lidt mere "ned i maskinrummet" på det netop omtalte kontaktforældremøde, hvor vi som bestyrelse i samarbejde med skolens ledelse vil orientere om, hvad der foregår generelt og eventuelt gå i dybden med et tema. Det med temaet skal vi lige skyde os ind på, men det plejer at være et rigtig godt møde, så husk det, når du er lige ved at række hånden op og melde dig som kontaktforælder på forældremødet!
Ellers snakkede vi om, hvad der lurer i horisonten. Der kommer en del snak om økonomi på grund af et generelt merforbrug i kommunen på specialområdet, men vi skal også have planlagt, hvordan vi skal arbejde med de principper, der ligger og værdiregelsættet, ordensreglerne og vores egen interne forretningsorden. Der er masser at tage fat på, så det skal nok blive super spændende!
/Noah

Kort nyt fra skolebestyrelsen, juni 2022

Så blev det tid til det sidste skolebestyrelsesmøde for dette skoleår. Og for den siddende skolebestyrelse. Der har været valg til skolebestyrelsen – og vi fik et fint fredsvalg med 9 kandidater, der har stillet op. Der er konstituerende møde tirsdag den 21. juni hvor ny formand, næstformand og 2 suppleanter bliver udpeget. Deres første møde bliver i august 2022.

Fra næste skoleår (august 22) bliver der også et nyt set-up for vores elevråd. Det bliver fremadrettet delt i to, et elevråd og et rettighedsråd. Det er to forskellige arbejdsplatforme – og det giver derfor også mest mening at dele rådene op i to. Den nye bestyrelse ser frem til et godt samarbejde med vores elever. Det er noget vi altid har vægtet højt på Husum Skole, da det jo elevernes læring og trivsel, vi alle sammen gør en indsats for.

På dagsorden havde vi princip omkring KKFO. Vi vil meget gerne i skolebestyrelsen have et tæt samarbejde med vores forældreråd på KKFO og ønskede derfor ikke at godkende princippet uden at have fået alle input fra forældrerådet. Det bliver en af de første opgaver for den nye bestyrelse at komme i mål med princippet.

I den sidste uges tid har vi haft et ansættelsesudvalg, der har modtaget, læst igennem, haft 6 kandidater til samtale og valgt en ny indskolingsleder til Husum Skole. Vi er så heldige på Husum Skole, at vi modtager rigtig mange velkvalificeret ansøgninger, og det var et enigt ansættelsesudvalg og en enig skolebestyrelse, der glæder os til at sige velkommen til vores nye leder pr. 1. august. Mere information om vores nye leder følger.

Vi blev desuden orienteret omkring udfordringer med vores budget. Københavns Kommune har haft et overforbrug på specialområdet, og det overforbrug skal dækkes inden for egne ramme. Ud af det samlede overforbrug for Københavns Kommune bliver Husum Skole ramt af ca. 400 tdkk. Det er rigtig mange penge, og det gør, at der bliver kigget på hvad/hvordan vi kan spare, men det ser også ud til, at vi vil blive belastet af et underskud i budget året 2022. Det er rigtig ærgerligt, da vi jo ellers har haft en rigtig god tradition i de sidste mange år at ramme vores budget. Den nye skolebestyrelse vil blive inddraget mere i dialogen omkring udfordringerne.

Mødet bar desuden præg af overlevering til ny bestyrelse. Årshjul og princip tilsyn/opdateringer, samt et stort ”god vind fremover”.

Jeg vil personligt gerne benytte lejligheden til at sige tak for denne gang. Det har været mange gode år i skolebestyrelsen, og jeg syntes, vi er kommet i mål med rigtig mange ting, og det skyldes det gode samarbejde imellem ledelse, lærere, pædagoger, elever og forældre både i hverdagen og også på vores møder.

På vegne af den afgående skolebestyrelse

Annette Andersen, afgående skolebestyrelsesformand

Årsmøde og opstillingsmøde på Husum Skole tirsdag den 17. maj kl. 19-21

Agenda

  • Velkommen v. Annette A. Skolebestyrelsesformand
  • Årsberetning
  • Centrale opgaver i en skolebestyrelse v/Noah
  • Nyt byggeri ”det gule hus” v. Thomas Steffin
  • Status Husum Skole og KKFO v. Annette Samsøe Skoleleder
  • Evt. og afslutning af årsmøde
  • Herefter Valgmøde / Opstillingsmøde til skolebestyrelsesvalg

Mødet i år var desværre præget af et meget lille fremmøde. Kun 4 forældre, udover skolebestyrelsen, var mødt op. Og desværre var vores skoleleder Annette S. forhindret i at deltage, da hun desværre var kommet til skade med sit knæ og sad på skadestuen. Vores KKFO leder Thomas Steffin kunne heldigvis træde til og overtage Annettes emner.

Vores skolebestyrelsesformand Annette A. fortalte lidt omkring de mange emner, vi har arbejdet med i løbet af det sidste år. Vores principarbejde (et princip er grundlaget for, hvordan vi som skolebestyrelse ønsker, at skolens ledelse skal arbejde på Husum Skole), hvor vi har haft tilsyn med eksisterende principper, fået udarbejdet et nyt omkring åben skole, og vi forventer at godkende et princip omkring KKFO på vores juni møde.

Desuden har vi endnu engang gjort vores politikere opmærksomme på de udfordringer, vi har med vores fysiske rammer, specielt på vores faglokaler. Det er et langt sejt træk, der efterhånden har taget år – men vi er fortrøstningsfulde og håber stadig på en løsning. Så sent som 2 dage efter vores møde har BUF-borgmester Jakob Næsager reageret på vores henvendelse og tager vores henvendelse seriøst.

Så det at være i en skolebestyrelse er ikke kun rettet mod skolen, og hvad der sker der. Vi er også et politisk organ. Alt dette fortalte forældre rep. Noah omkring på mødet. Hvad er det, en skolebestyrelse arbejder med? Ud over at arbejde med principper og være et politisk organ, så bliver der også arbejdet med budgetter, trivselsmålinger for lærere og elever, vi får status på inklusion, time/fagfordeling og hjælper til med det gode skole-/hjem-samarbejde, som er så vigtigt for læringsmiljøet.

KKFO leder Thomas Steffin fortalte om det nye byggeri ”omme ved skolegården”. Her skal vores nye KKFO hus ligge, og første spadestik er taget. Det har været længe undervejs – da vi desværre blev ramt af et anlægsloft, men nu er den god nok. Det står klart til 23. juni 2023. Vi glæder os alle til at få det nye hus i brug og yderligere at kunne starte på et lokalefællesskab – specielt musiklokalet.

Thomas overtog skoleleder Annette S.´s indlæg omkring: ”hvad sker der på Husum Skole”. Her efter corona er der stadig fokus på at få en hverdag til at fungere og få alle med. Få gang i vores åben skole arrangementer og ikke mindst udskudte lejrskoler. Vi har igen i år kunne optage aktiviteten for vores 7.-klasser med Tysklandstur. Se evt. billeder på skolens Facebook side.

Vi afsluttede vores årsmøde og gik over til valgmøde/opstillingsmøde. Der skal vælges en ny skolebestyrelse på Husum Skole, da denne periode på 4 år kommer til sin afslutning her ved sommerferien.

Ud af de 4 fremmødte forældre, meldte 3 sig på listen, og med Noah fra den nuværende bestyrelse der genopstiller, så har vi nu 4 forældre på listen. Yderligere en er kommet på efterfølgende.

Men vi mangler stadig min. 2 forældre, der har lyst til at engagere sig i deres barns skole og hverdag – og meget gerne et par stykker til suppleantlisten.

Vi har derfor udvidet fristen til den 23. maj. Kontakt gerne nuværende formand Annette Andersen, eller Noah Torp-Smith, hvis du har spørgsmål, eller er i tvivl om noget – og selvfølgelig også Annette Samsøe.

Tak for et godt møde – på trods af få fremmødte.

På vegne af skolebestyrelsen

Annette Andersen

Skolebestyrelsesformand

Kort nyt fra skolebestyrelsen, maj 2022

Til maj-mødet var vi ramt af et afbud fra skoleleder Annette Samsøe, som meget uheldigt kom til skade umiddelbart inden mødet. Det er mega uheldigt, men det kan man jo ikke gøre noget ved. Det blev et kort møde, fordi vi havde årsmøde og valgmøde planlagt bagefter.

Fra elevrådet var der ikke så meget nyt denne gang. Men de vil holde endnu et møde inden sommerferien, så de kan tage afsked med dem fra 9. klasse, og så det kan blive besluttet, hvem der skal sidde med i skolebestyrelsen, indtil der har været valg til elevrådet til oktober.

Vi skal have ansat en ny indskolingsleder, da Trine desværre har valgt at opsige sin stilling. Når der ansættes ledere, er det traditionelt sådan, at skolebestyrelsen er repræsenteret i ansættelsesudvalget. Noah og Annette A blev valgt som repræsentanter.

Vi havde en kort opfølgning på budgettet. Det blev forkortet af, at skolelederen, som har den store indsigt, ikke var til stede. Men det ser overordnet fornuftigt ud, har hun orienteret os om.

Vores sag med faglokalerne er stadig kørende. Vi har sendt en skrivelse til den nye borgmester, Jakob Næsager. Vi har fået bekræftet modtagelse, men mere har vi ikke hørt endnu. Det følger vi naturligvis op på.

Sagen om den planlagte hundegård i Husumparken, som er planlagt til at ligge lige ved siden af det nye KKFO-hus, var også oppe og vende. Vi har henvendt os til forvaltningen og til politikere for at få omgjort den beslutning. Laura Rosenkilde fra borgerrepræsentationen har også vendt tilbage og vil kæmpe vores sag. Sagen har også været beskrevet i lokalavisen. Vi vil selvfølgelig gøre, hvad der står i vores magt for at få lavet den placering om - vi har ikke noget imod en hundegård som sådan, men der er mange problemstillinger forbundet med at lægge den lige ved siden af et nyt hus til små børn.

Ellers gennemgik vi hurtigt, hvem der skulle sige hvad til årsmødet og gjorde os klar til det.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, april 2022

På vores møde i april havde vi flere emner på agendaen.

Vores elevråd har endelige efter lang tids pause kunne mødes igen, og der har været møde i både indskolingen, udskolingen og rettighedsrådet. Emner som fysiske bøger, cykelstativer og bekymring omkring brug af snus på skolen i udskolingen har fyldt på møderne, men også ønsker om, at vores faglokaler trænger til en opdatering, så alle vores klassetrin kan få gælde og blive inspireret af spændende omgivelser.

Udfordringerne omkring brug af snus er et bekymringspunkt som både skolens ledelse og lærerrepræsentanter tager alvorligt og vil følge op på. Herfra skal det præciseres, at snus er at betegne som tobak og dermed forbudt at bruge på skolens område.

Faglokaler har været et gennemgående emne for skolebestyrelsens arbejde, og vi har været i dialog med vores politikker på Københavns rådhus. Vi har langt om længe fået udarbejdet en rapport omkring forbedringer af vores faglokaler – men der er stadig brug for kontakt til politikerne omkring budget 2023, da det vi vil få, er langt fra nok, til at opfylde de ønsker, vi har. Så endnu engang vil vi kontakt Børne- og Ungeforvaltningen, økonomiudvalget og vores nye Børne- og ungdomsborgmester Jacob Næsager for at gøre opmærksom på vores udfordringer.

Jacob Næsager har været på besøg - det første besøg af forhåbentlig mange. Han ville gerne vide noget mere omkring vores klassemøder og talte med vores elevrådsrepræsentant Mellissa og deltog i hendes klassemøde. Han var meget imponeret over metoden og det rum, der bliver skabt for dialog omkring trivsel. Vi er selvfølgelig glade for at kunne være en god rollemodel.

Vi har også et nyt princip omkring KKFO på dagsorden, og det bliver sendt til høring i forældrerådet. Vi forventer at kunne godkende princip på vores møde i juni.

Vores Hamborg-udveksling i udskolingen er igen i år en stor succes. Se evt. billeder på Husum Skole FB profil. Vi har haft besøg og skal nu på genbesøg i Tyskland i uge17. En succeshistorie er, at vi har en tidligere elev, der har været på udveksling i Hamborg i 7. klasse, og nu i dette halvår bor hos sin tidligere ”udvekslingsbuddy” og studerer på selvsamme skole. Det er så dejligt, at kontakter stadig holdes i live efter besøg.

Til sidst havde vi også agenda til vores årsmøde på programmet. Invitation og tilmelding er lagt på Aula, og vi håber at se rigtig mange – ikke mindst fordi vi også afholder valg til ny skolebestyrelse. Vi vil på mødet fortælle lidt omkring det at være i skolebestyrelse, og hvordan man har kan have indflydelse på ens barns dagligdag og ikke mindst fortælle lidt om det nye spændende byggeri til vores nye KKFO hus. Så sæt kryds i kalenderen den 17. maj kl. 19.00.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, marts 2022

Skolebestyrelsen holdt møde den 15. marts, og her følger Kort Nyt med forældrevinklen fra det møde. Vi havde en pakket dagsorden, men vi nåede omkring det, vi ville. Der var især tre områder, som vi vil fremhæve her.

Inklusion – Dette er et tema, der optager os meget, og vi sørger for at få en afrapportering fra skolen på området mindst en gang om året. Vi er jo på vej ud af en lang periode, der har været præget af Covid-19, og det har haft indflydelse på antallet af aktuelle åbne sager med børn, der på den ene eller anden måde har brug for lidt ekstra opmærksomhed. For det første har de lange perioder med isolation naturligt nok medført noget ensomhed med de ting, der kan følge med. Samtidig har sagsbehandlingen naturligt nok været lidt hæmmet af, at det ikke altid har givet mening at mødes online med børnene, deres forældre og hvem, der ellers er parter i sagerne. Det betyder, at der er lidt af en pukkel lige for tiden, men der bliver arbejdet hårdt med det, og det er det samme billede, man ser på andre skoler. Det er et område, der har været prioriteret i en lang periode, og det betyder også, at der er flere lærere, der ved mere om hvilke værktøjer, der er i kassen, når der er brug for det.

Årsmøde og valg – Der var kommunalvalg i efteråret, og det betyder at der her til foråret skal afholdes valg til skolebestyrelsen. Der kommer til at være nogen, der træder tilbage, så der er pladser, der skal fyldes ud. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi får en ny bestyrelse, der er fyldt med engagement og vilje til godt samarbejde i den nye periode. Derfor skal vi have tydeliggjort, hvorfor det er meningsfyldt at sidde i den lokale skolebestyrelse, og hvilke muligheder det giver for at yde indflydelse på hvilken retning, skolen skal bevæge sig. Vi holdt en rigtig god event med morgenkaffe i fredags (11. marts), hvor vi snakkede med flere forældre, der tydeligvis brændte for skolen, og det var rigtig dejligt. Vi skal holde årsmøde samme aften, som vi også holder valgmøde, så det er endnu en god mulighed for at få udbredt budskabet. Hvis du går med overvejelser, om det er noget for dig, så tage endelig fat på en af os enten på Aula eller på mail (vores adresser er på skolens hjemmeside).

Børnesundhedsprofil - Der har været en større undersøgelse af børnenes sundhed på tre årgange (3., 6. og 9.). Undersøgelsen har stillet spørgsmål til blandt andet mental sundhed, sundhedsadfærd og rusmidler. Der var mange interessante resultater i den undersøgelse, og nogen af dem giver anledning til overvejelser, og andre kunne give anledning til overvejelser i de små hjem. Det er interessant læsning, og man kan finde rapporten på Københavns Kommunes hjemmeside. Søg på Google efter ‘Børnesundhedsprofil 2021’, så kan den findes med et par klik.

Der var også andre ting, der blev vendt på mødet. Forberedelserne til skemalægning og fagfordeling til næste skoleår er ved at gå i gang, og der kommer lidt udskiftning blandt skolepædagogerne. Og så er det endelig snart, at udvekslingen med vores tyske venskabsskole bliver sat i gang igen med besøg både den ene og den anden vej. Det er bare så dejligt!

Det var Kort Nyt for denne gang. HUSK at sætte kryds i kalenderen den 17/5, hvor der er årsmøde med efterfølgende valgmøde.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, februar 2022

Så kunne vi endelig mødes fysisk – dejligt !

På vores februar-møde havde vi budget 2022 på agendaen. Vi var så heldige at få besøg fra Adm. Fælleskaber, hvor vores kontakt, Tine, gennemgik budgettet og principperne bag. Husum Skole, med KKFO, har et budget i balance. Dvs. der er overensstemmelse mellem de omkostninger, vi forventer og de forventede bevillinger. Bevillingerne er udregnet på baggrund af elevtal og et ”teoretisk antal klasser” dette giver. Vi har stadig mulighed for at sende elever på hyttetur/lejrtur, udskifte inventar og der er også sat penge af til at renovere legepladsen på Trommen.

Vores elevråd deltog også (som vanligt) på mødet, og et ønske fra dem er også en bedre legeplads til skolen. Her må vi desværre afvente det nye byggeri (der hvor det gule hus lå i gl. dage, og hvor der nu er en grusplads). Det giver ingen mening at bruge midler på at renovere en legeplads – der kommer til at ligge i byggerod. Men det er på agenda til kommende budgetter.

Budgettet blev enstemmigt godkendt.

Elevrådet er også glad for, at de nu igen kan mødes, og fremadrettet har de planlagt møder lige før vores skolebestyrelsesmøder.

I maj vil der være stormøde for alle forældre på Husum Skole. Ud over at vi vil have valg til skolebestyrelse på agendaen, vil der være en præsentation af det nye byggeri, og vi arbejder på, om der skal komme et indlæg fra en af vores arbejdsgrupper ”tal pænt kampagne”.

Vi talte desuden om valg til Brønshøj-Husum lokaludvalg. Vi er stemmeberettiget, og alle havde kigget præsentationsvideo af kandidater igennem, og vi afgav stemmer internt. Vi har 9 stemmer og fik prioriteret ud fra et skoleperspektiv.

Fredag den 11. marts inviterer vi til forældrekaffe i skolegården fra kl. 7.45 til 8.15. Kom forbi og tag en uformel snak med os forældrevalgt – og hør om, hvordan det er at sidde i skolebestyrelsen. Der er valg til foråret – så det er en oplagt chance for at komme forbi og høre om arbejdet: ”Hvad kræver det, hvad skal jeg kunne, og hvor er det, jeg har indflydelse?”.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, januar 2022

Godt nytår til alle!

Skolebestyrelsesmødet i januar blev endnu engang afholdt online. Smittetallet eksploderer, og på Husum Skole bliver der kæmpet en sej kamp for at få dagligdagen til at fungere. Skolen gør, hvad den kan i forhold til at overholde retningslinjer og gennemføre så meget af en normal dagligdag som muligt.

Vi havde i dag fællesmøde med vores KKFO forældreråd for at sætte ordentlig gang i vores samarbejde. En af de vigtigste ting er at sikre, at vores børn ikke oplever, at der er en forskel, når de går ud ad den røde bygning og f.eks. ind ad den hvide bygning. At der er en sammenhæng i deres dag. Vi talte lidt omkring de forskellige roller og ansvar, der ligger i henholdsvis skolebestyrelse og forældreråd. Skolebestyrelsen fastlægger f.eks. principper for skolens virksomhed, godkender budget og fører tilsyn. Forældrerådet er et rådgivende organ. Siden KKFO blev etableret på Husum Skole har vi i skolebestyrelsen haft en repræsentant fra forældrerådet med som gæst på vores møder.

Vi talte desuden om, hvordan roller og ansvar (KKFO og Skolebestyrelse) vil se ud fremadrettet – da der jo er skolebestyrelsesvalg til foråret – og en ny skolebestyrelse træder i kraft pr. 1. august 2022. Vi afventer nye guidelines fra Københavns Kommunes styrelsesvedtægter. De forventes medio marts.

Annette Samsøe (skoleleder) og Thomas Steffin (leder KKFO) vil desuden udarbejde et forslag til princip for KKFO på Husum Skole, som både forældreråd og skolebestyrelse vil arbejde med i løbet af foråret.

Efter en time sagde vi tak for et godt fællesmøde med forældrerådet og forsatte med et almindeligt skolebestyrelsesmøde.

Vi fik godkendt et revideret princip omkring undervisning – se skolens hjemmeside

https://husumskole.aula.dk/principper

og besluttede, at vi gerne vil invitere til forældrekaffe fredag den 11. marts kl. 7.45 til 8.15. Kom og mød os i skolebestyrelsen til en snak om hvad det vil sige at sidde i skolebestyrelsen, hvad er det vi laver – og kunne det være noget for dig at stille op. Vi vil selvfølgelig også gerne have en uformel snak om der er noget, I tænker, at vi skal arbejde med. Noget, der mangler. Så sæt allerede nu kryds i kalenderen.

Vores elevråd har haft meget svære vilkår under Corona, da det at mødes på tværs af årgang ikke har været muligt. Men vores elevrådsrepræsentant har dog stadig mange input omkring ting, de gerne vil arbejde med: Rettighedsråds vs. Elevråd, Motionsdag og skolens fødselsdag, input til trivselsmålinger, minimakker (venskabsklasser) og cykelstativer (hvordan kan vi sikre, at også vores mindre elever kan bruge dem) bare for at nævne et par stykker.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, december 2021

Så er det tid til årets sidste udgave af Kort Nyt fra skolebestyrelsen. Det har på mange måder været et år, der stod i coronaens tegn og i en form for overensstemmelse med dette, blev dette års sidste møde afholdt virtuelt på grund af de høje smittetal.

Vi havde afsat god tid til at drøfte, hvordan vi kan sætte fokus på den sprogbrug, der for tiden udvikler sig både på skolen og i de forskellige fritidstilbud. Det er til tider meget aggressivt, og det er bekymrende at tænke over hvilken virkning, det kan have på nogen børn. Vi havde indkaldt Pernille Nielsen fra klubben og Thomas fra KKFOen til at hjælpe med at drøfte.

Sprogbrugen er et af en række af pejlemærker, som man arbejder med i pædagogikken både på fritidshjemmene og i klubben i forvejen. Men det er svært at gøre fokuseret under Corona, hvor der er fokus på de sårbare børn, hvis problemer bliver forstærket under de specielle omstændigheder. Man skal især passe på, at personalet ikke medvirker til en omgangsform, hvor sproget bliver en hindring for ordentligt samkvem. Det blev fremhævet, at ud over at en hård tone kan gå ud over nogle børn, så er evnen til at tale med respekt til hinanden jo også en forudsætning for at kunne fungere i samfundet.

På skolen er arbejdet med sproget mest fokuseret på den sproglige udvikling og ikke så meget på, om det er en hård omgangsform. Annette (skoleleder) fremhævede, at der allerede har været flere tiltag for, at børnene skal tænke over at respektere hinanden (rettighedsuge er et prominent eksempel, men der er også fokus på det ved mange klassemøder), og at det derfor virker underligt, at det her med sproget bliver ved med at være et problem. Det er dog ikke kun en udvikling, der foregår på skolen, men også på sociale og mainstream medier. Man kan sige, at det vel altid har været sådan, at den ældre generation synes, at de unge taler grimt, og grimt sprog har i flere generationer været en del af udviklingen hos de unge, men det er mere det, at der mangler respekt for hinanden, der er problemet.

Vi vil gerne iværksætte en eller anden form for indsats i forbindelse med det her, og eventuelt inddrage forældre i samarbejdet. Der blev nedsat en arbejdsgruppe, der har repræsentanter fra både skolen, eleverne (rettighedsrådet), klubben og forældrene. Forvent, at der kommer mere fra den front!

Elevrådet/rettighedsrådet er i færd med at udarbejde en trivselsmåling sammen med UNICEF, som bliver sendt ud til klasserne i foråret. De vil gerne have, at der bliver sat fokus på ensomhed, fordi der i tidligere målinger var indikationer på, at det kan være et problem i nogle klasser.

Ellers brugte vi tid på at snakke om budgettet for 2022. Der er kun tale om indledende øvelser, men i dag snakkede vi om forældrerepræsentanternes input til budgettet, inden der kommer et konkret bud på et budget, som vi så igen kan komme med input til, inden vi får en version, vi så skal vedtage. Vi vendte forskellige muligheder, og det tager ledelsen så med (sammen med input fra medarbejderne) i det videre arbejde.

Udskolingsleder Kristian Mehlsen, som er tiltrådt i august, er med det samme gået ind og har engageret sig i vores principarbejde. Specifikt har han spillet en stor rolle i at få revideret vores princip om Åben Skole, hvilket er superfedt. Der kommer et udkast til det næste møde, som vi kigger på til den tid.

Vi sluttede af med at tale om coronaen og den indvirkning, den har på driften af skolen. Nu er der jo lukket ned, men vi håber ikke, at det kommer til at tage så lang tid. Annette Samsøe har bestræbt sig på at køre en meget informerende stil i sin kommunikation, og det sættes der stor pris på af både forældre og medarbejdere.

Ellers er der kun tilbage at takke for året, der er gået. Hav en rigtig dejlig jul og pas på jer selv!

Referat kontaktforældremøde, 9. november 2021

Skolebestyrelsen på Husum Skole afholdt som vanligt kontaktforældremøde i november, og vi vil gerne sige tak for det store fremmøde og den gode dialog, vi havde på mødet. Jeres input er meget værdifuldt for det arbejde, som vi udfører.

Vi lagde ud med at vende det ønske, vi har i skolebestyrelsen om at gøre Husum Skole til en større del af lokalsamfundet og bruge vores smukke aula som udgangspunkt for forskellige events. Vi fik i september endelig mulighed for at afholde vores ”hvordan påvirker skærmtid vores hjerne” (støttet af skole og forældre København og Brønshøj-Husum lokaludvalg pulje) og sammen med Brønshøj-Husum lokaludvalg et kommunalvalgevent i starten af november.

Vi vil gerne opfordre jer til xxxx  (Lasse – du ville gerne formulere et eller andet, som vores kontaktforældre kan dele med deres medforældre).

Vi drejede herefter emnet over mod kontaktforældrerollen. Specielt i de sidste snart 2 år har det været særligt svært at være kontaktforældre – og vi har helt nye forældre, der er startet op i skolen uden rigtigt at have en mulighed for at lære deres medforældre at kende.

Fra skolebestyrelsen ser vi kontaktforældrerollen som

  • Kontaktforældre er bindeled mellem skolebestyrelse og forældre - og - mellem forældre og skolebestyrelse.
  • Kontaktforældrene er en vigtig del af skolens og skolebestyrelsens forældresamarbejde. I skolebestyrelsen er der 7 forældrevalgte. For at løse opgaven bedst muligt er det vigtigt med en god dialog med skolens øvrige forældre.
  • Her spiller kontaktforældre en vigtig rolle som bindeled imellem det, der sker iblandt klassernes forældre og skolebestyrelsen. Kontaktforældrene bliver inddraget i arbejdet i skolebestyrelsen ved på årlige møder at drøfte aktuelle problemstillinger og løsninger. Kontaktforældremøder kan også have karakter af inspirations – og temamøder om skolens liv mere generelt.

Se mere på https://husumskole.aula.dk/skolebestyrelsen/kontaktforaeldrene-er-bindeled. Her er bl.a. også lidt inspiration til de forskellige typer af arrangementer, som man kan holde på de enkelte klassetrin.

Skolebestyrelsen havde allieret sig med Dorthe – Dorthe har haft børn igennem lang tid på Husum Skole og kender kontaktforældre rigtigt godt. Hendes noter og pointer fra mødet ses nedenstående.

Til sidst kom vores skoleleder Annette Samsø på, og hun delte også hendes erfaringer omkring kontaktforældrerollen, og hvor vigtigt et godt forældresamarbejde er for et læringsmiljø. Det har stor påvirkning vores små poder, at de kan se, at vi som forældre også kan samarbejde omkring trivsel i klassen.

Annette delte desuden lidt status omkring skolen. Vi går (som vanligt) en spændende tid i møde. På KKFO område kommer der nye legepladser, og arbejdet med det nye fritidshun forventes igangsat snarest. (der hvor det gule hus lå i ”gamle dage”, og hvor der nu er en grusplads).

I forhold til vores faglokaler er vi kommet med i puljen af skoler, som har størst behov for en opgradering, og der er sat midler af til at undersøge, hvordan/hvor meget det kommer til at se ud/koste. Dette er et godt eksempel på, at arbejdet i en skolebestyrelse kan påvirke vores børns dagligdag – ved at få vores politikkere i tale og få dem ud og se, hvordan virkeligheden ser ud.

Hvilket bringer os til det sidste punkt – til foråret 22’ er der valg til skolebestyrelsen. Der skal vælges 7 forældrevalgte – og alle kan stille op. Gør dig derfor allerede nu nogle overvejelser, om det kan være noget for dig. Den nuværende skolebestyrelse vil i løbet af foråret afholde et par kaffeevent om morgen på skolen– hvor man er meget velkommen til at komme forbi og høre, hvordan det er at arbejde i en skolebestyrelse.

Klassefællesskab – set fra en kontaktforælders vinkel

Kontaktforældre:

  • Hvor mange kontaktforældre skal/må man være? Sørg for, at det kan fungere i praksis. Det er demotiverende, hvis man melder sig, men ikke bliver involveret
  • Dialog med klasselæreren om dagsordenen til forældremøder – og måske en kort opsamling efter mødet. Både som en service til dem, der ikke kunne være med, og for at fastholde nogle af de beslutninger, der er blevet taget
  • Indsamling af klassekasse, etablering af legegrupper og andre konkrete opgaver
  • Sig velkommen til nye forældre – en rigtig god ide, der dog kræver struktureret information fra lærerne
  • Ha’ også dialog mellem forældremøderne. I skal ikke vente på næste møde, hvis der er behov for handling
  • I er klassens talerør – både hvis noget er svært, men også gerne, når det går godt. Husk at give anerkendelse tilbage til lærerne (det behøver man dog ikke være kontaktforældre for at gøre…)
  • Bestyrelsen gør et stort stykke arbejde, men kontaktforældrene kan være det ekstra led udenom og dermed være med til at styrke samarbejdet på og omkring skolen og klassen
  • Bak op om det der sker i klassen, både fagligt og socialt

Trivselsforældre/trivselsgruppe:

  • Kan med fordel skilles fra rollen som kontaktforældre
  • Den tid, man bruger på at drikke kaffe på legepladsen, i klassen, til aktiviteter osv., kommer utrolig godt igen, hvis noget bliver svært. Det er nemmere at ta’ fat i en anden forælder, når man kender hinanden og har tilbragt tid sammen
  • Også de snakke, der kommer i de større klasser (regler for alkohol, fester osv.) er nemmere at ta’. Selvom I ikke altid er enige og har forskellige grænser, er der basis for at føre en ordentlig dialog om det
  • Hvis I som forældre viser, at I vil hinanden og respekterer hinanden, smitter det positivt af på jeres børn og den måde, de er sammen på
  • Hvor meget skal man sætte i gang? Find ud af det i fællesskab i klassen og prøv jer frem
  • Legegrupper fylder meget, når man begynder i skolen – men det behøver ikke være det eneste, der virker
  • Skab traditioner – det gør det nemmere at fortsætte med arrangementerne, selvom børnene bliver ældre (Halloweenfest, julehygge, sommergrill etc.)
  • Sørg for at fællesskabet er nemt at gå til
  • Det behøver ikke være aktiviteter, der koster penge, men kan sagtens være leg og rundbold i parken eller på skolen
  • Hav øje for de børn, hvor forældrene måske ikke har så stort overskud – sørg for ,at de også kommer med til arrangementerne (spørg evt. klasselæreren til råds)
  • Ikke alle har ressourcer eller lyst til at involvere sig, men det skal ikke stoppe jer fra at sætte noget i gang. Det gavner helheden at mødes, og måske bliver flere lokket med undervejs
  • Drop ”konkurrencen” om hvem der har lavet den lækreste salat til fællesspisningen. Det er ok at smække en færdig-pizza på buffeten.
  • Involver hinanden, uddeleger opgaverne. Nogle er gode til at lave invitationer, andre til at bage kage, nogle til at organisere transport og andre til at sætte en aktivitet i gang med børn og forældre.

 

Fire pointer:

  • Vi bliver ikke nødvendigvis bedste venner alle sammen – det gælder både børn og forældre – men vi kan blive rigtig gode til at skabe et godt fællesskab om klassen, og det er en kæmpe gevinst for alle parter
  • Konflikter og uoverensstemmelser kan opstå, men de kan også løses igen. De færreste af os har 10 år i vores arbejdsliv, hvor der ikke er noget, der er bøvlet – det samme i skoleregi
  • Problemer løses ved at tale sammen – både børn, forældre og lærere - ikke ved at tale om ”de andre”
  • Vi har ofte fokus på det, der er svært, men meget går jo godt. Det må godt være sjovt og hyggeligt at engagere sig i sine børns skolegang

Kort nyt fra skolebestyrelsen, november 2021

Skolebestyrelsen mødtes tirsdag d. 9/11, hvor der blandt andet (endelig) var godt nyt om opdatering af vores hårdt trængende faglokaler og optakt til aftenens efterfølgende (og velbesøgte) kontaktforældremøde.

Selvom Husum Skole for nogle år siden gennemgik en helhedsrenovering, som vi har været meget glade for, så er der fortsat et stort efterslæb på faglokaler som madkundskab, science mm. En langvarig indsats i bl.a. bestyrelsen ser nu endelig ud til at bære frugt. I 2022 er der på Københavns Kommunes budget afsat penge til en grundig afdækning af behovet for opdateringer og i 2023 penge til, at der bliver etableret tidssvarende lokaler. Skolen er gammel og fredet, så det løser ikke pladsproblemerne eller giver flere klasser eller bedre adgang til faglokaler, men det bliver et mærkbart kvalitetsløft for både lærere og elever.

På mødet arbejdede vi også med princippet for undervisningensorganisering på Husum Skole, som inden længe vil ligge i sin nye, opdaterede form på skolens hjemmeside. I bestyrelsen har vi været opmærksomme på, at der florerer forskellige fortællinger om skolens tilgang til hjemmearbejde. Det bliver præciseret i det nye princip.

I anledning af kommunalvalget arrangerede Brønshøj- Husum Lokaludvalg sammen med skolebestyrelsen d. 2/11 et vælgermøde i aulaen med en bred vifte af kandidater til Borgerrepræsentationen. Det var en rigtig god aften med lidt over 100 fremmødte. Vi havde på tværs af områdets skolebestyrelser fået lov at bruge hele den første time på skolepolitiske spørgsmål og var meget glade for også at kunne bruge skolen på den måde. En særlig tak til 7. årgang (samt Tine og de forældre, der også havde hjulpet til hjemmefra), der sørgede for kaffe og kage – det gav lidt ekstra i sparegrisen til årgangens kommende lejrtur.

På den anden side af nytår ser vi også frem mod valg af ny skolebestyrelse. Vi holder derfor en række morgenkaffemøder i aulaen mellem vinter- og påskeferien. Det er både en mulighed for at blive lidt klogere på de siddende bestyrelsesmedlemmer, for at drøfte relevante temaer med os – og ikke mindst for at blive klogere på, om det kunne være noget for dig at stille op til bestyrelsen for perioden 2022-26.

Tirsdag aften gled bestyrelsesmødet over i det årlige kontaktforældremøde. Der skal lyde en stor tak til de mange fremmødte – det var tydeligt, at behovet for at snakke sammen om kontaktforældrerollen var stort på bagkant af en tid, hvor to årgange er startet i skole uden rigtig mulighed for at lave trivselsarrangementer og naturligt støde på de andre forældre på eller omkring skolen.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, oktober 2021

Dagens møde startede med vores elevråd, der gav os et indblik i deres rettighedsrådsarbejde. 9 elever fra 7., 8. og 9. klasse deltog i FN-byen i sidste uge, hvor det overordnet emne var ”det digitale liv”. De hørte bl.a. et foredrag af influensers, som var inde og fortælle om det at få ”hade” beskeder, og budskabet fra den ene var ”send kærlighed tilbage” – dvs. ”giv ikke igen af samme skuffe” – men svar positivt tilbage – og så ville man ofte få noget positivt tilbage. De fik også inspiration til vores rettighedsuge – som i år ligger i uge 45.

Vi evaluerede også på vores Event i september ”skærmtid” og var glade for, at vores mål om at gøre Husum Skole et samlingspunkt for området var en succes. Mange ikke Husum Skole forældre var også mødt op. Igen – tak til Skole og forældre København og Brønshøj-Husum lokaludvalg for støtten. Vi var en i skolebestyrelsen enige om, at det vil vi gerne igen – og input til emner modtages gerne.

Vi planlagde også vores kontaktforældremøde – som i år ligger 9. november fra kl. 19-21 – så husk at sætte kryds i kalenderen. Vi vil gerne denne gang sætte fokus på kontaktforældre rollen, og hvad et godt forældresamarbejde i en klasse betyder for vores elever. Annette Samsø vil selvfølgelig også give et indblik i, hvad der rør sig på skolen.

November måned bliver en travl måned – da Brønshøj – Husum lokaludvalg gerne vil bruge vores smukke aula til en valgevent den 2. november i samarbejde med os i skolebestyrelsen. Her vil du kunne høre mere om, hvordan folkeskolen i København skal se ud. Event er lagt ud af Lokaludvalg på FB.

Skolebestyrelsen har igennem længere tid kigget på vores princip omkring digitale medier – det er et meget bredt emne. Vi har ført tilsyn og besluttet, at det nuværende princip lever op til vores ønske om, at det er de enkelte årgangstema, der skal have et råderum for, hvordan de vil benytte dem i læringsrummet.

Og til sidst – Husk at giv det en tanke, om skolebestyrelsesarbejde kunne være noget for dig. Der er valg til ny periode i foråret/start sommer 2022.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, tirsdag den 14. september 2021

Tirsdag den 14. september holdt skolebestyrelsen møde, lige inden vores arrangement i aulaen om vores børns forbrug af skærmtid. Her er det traditionelle Kort Nyt fra bestyrelsesmødet.

Først hørte vi fra elevrådet, og de er særdeles arbejdsomme og gode til at rapportere videre til os andre i bestyrelsen. De har konstitueret sig med samme formand og næstformand som før sommerferien (Thea og Melissa). De har været gode til at snakke med mange årgange og har vejret, hvad der foregår i klasserne. Vi fik præsenteret en masse ting, som eleverne synes, der bør gøres noget ved både omkring skolegården, cykelstativerne, skraldespande og toiletforhold, men også ting som adgangen til musiklokalerne og antallet af klassesæt.

Det er rigtig dejligt med et aktivt elevråd, der deltager aktivt, både når de færdes blandt alle de andre elever, men også i møderne med "de voksne".

Herefter blev vi orienteret om lærernes arbejdsforhold, efter det første år efter Arbejdstidsaftalen af 2020 (A20) er trådt i kraft. A20 bliver udmøntet forskelligt på skolerne, og på Husum Skole er der fokus på at udnytte den enkelte medarbejders tid bedst muligt og sørge for, at der er plads til forskellighed. Alt i alt virker det til, at vi er kommet godt afsted, men der er stadig ting, der kan forbedres.

Vi talte om Lærernes Dag. Der er blevet talt en del om, at den tradition, vi har startet med roser, måske ikke er den mest bæredygtige, og der er nogle børn, der ikke helt forstår, hvad konceptet er. Vi overvejede, hvad vi kan gøre for at hjælpe lærerne bedre på denne dag, men det er ikke realistisk at arrangere noget eksternt eller noget båret af forældre inden dagen i oktober. Derfor bliver dagen i år fejret med lagkager, og beskeder på Aula til kontaktforældre om, at de enkelte klasser meget gerne må tænke over, at de må gøre noget for at vise, at de værdsætter deres lærer, hvis de føler for det.

Vi talte om de økonomiske nøgletal, både for skolen og for KKFOen. Det ser ud til, at hvis alle forudsætninger holder, så ender vi med et mindre overskud begge steder. Specielt for KKFOen er dette et markant fremskridt.

Vi har endnu engang fået forældrehenvendelser om indeklimaet på skolen. Det har været ret varmt at være til forældremøde, og der er bekymringer om, hvordan det påvirker indlæringen for børnene. Vi er meget opmærksomme på dette forhold, men vi er samtidig i den situation, at Husum Skole er fredet, så det er meget begrænset, hvad vi kan lave af ændringer. Der pågår fortsat arbejde med at få udsugningen til at fungere bedre. Det har ikke været optimalt, siden det blev etableret i 2015.

Til sidst var det tid til meddelelser fra skolens lærere og den daglige ledelse. Vi genoptager traditionen med udveksling med vores venskabsskole i Hamburg i 7. årgang. Der kommer renovationer eller fornyelser af legepladser på både Smørblomsten og Hvide Hus, og hvis der er økonomi til det, også til Trommen. Skolens egen legeplads er også noget ramponeret, men eftersom Pavillionen skal fjernes, når det nye hus er bygget (hvor det gamle Gule Hus var), så giver det ikke mening at investere alt for meget i disse forhold.

Herefter sluttede mødet. Det blev holdt lidt kort, så vi var klar til det arrangement om Børns Skærmtid, som vi ENDELIG kunne få afholdt. Det var meget velbesøgt, og der kom mange interessante diskussioner under foredraget foranlediget af de mange entusiastiske forældre, der var mødt op. Det vil vi i bestyrelsen gerne takke mange gange for.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, august 2021

Velkommen tilbage efter sommerferien, og velkommen til nye forældre. Det har været en fantastisk skolestart igen i år.

I skolebestyrelsen har vi i dag sagt velkommen til vores nye udskolingsleder Kristian Mehlsen, som er startet her den 1. august på Husum Skole.

Udearealer

Vi ved, at udearealerne på Husum Skole ikke er i særlig god stand for tiden. Skolegården er, som mange andre skoler i Københavns kommune, en ”åben skolegård”. Det betyder, at alle kan bruge den, også uden for skoletid, og det slider meget på legeelementer. I forbindelse med byggeriet af ”Hytten” (gamle gule hus) vil noget af skolegården blive til byggeplads. Derfor vil der ikke bliver brugt økonomiske midler på at restaurere skolegården inde ”Hytten” står færdig (ca. 2023-24). Der kommer nyt legetårn til Smørblomsten i midt september, hvilket vi er rigtig glade for, da vi ved, at legepladsen ved Smørblomsten længe har været utrolig mangelfuld og ringe.Bygge og Anlæg har udvalgt en håndfuld skolegårde i kommunen, som de vil bruge midler på at renovere. Derfor vil alle legepladser ved fritidshusene blive renoveret inden for et år.

Foredragsaften 14. september

Vi kan nu endelig afholde den længe ventede foredragsaften omkring ”Hvor meget skærmtid er sundt for dit barn”. Sæt allerede nu kryds i kalenderen tirsdag den 14. september kl. 19.00. I vil få invitationen på Aula, og vi håber på stort fremmøde. Det er først-til-mølle princip, så hvis du vil sikre dig en plads, så mød op i god tid.

Valg-event 9. november

I forbindelse med kommunalvalget i november, har vi et ønske om at afholde/indbyde til en politisk diskussionsaften på Husum Skole. Vi synes, det vil være spændende, at Husum Skole agerer ”forsamlingshus” for en aften. Det vil være en aften med fokus på lokalpolitik i forhold til skole/unge-området, og skolens ældre elever og forældre kan komme og opleve og deltage i en lokalpolitisk diskussionsaften. Velmødt!

Ordensregler

Årligt gennemgår vi skolens ordensregler. Det er for at sikre os, at de er tilstrækkelige for, at skolen kan fungere optimalt og for, at lærerne kan gennemføre undervisningen. Vi har haft en livlig diskussion og har valgt at tilføje følgende punkt:

At huske at overholde regler om god digital opførsel jf. skolebestyrelsens digitale princip/politik for brug af digitale medier i skole.

Eleverne vil få besked herom.

Elevplaner

Kommunalt er det besluttet, at det er skolens leder, der træffer beslutning om at undlade elevplaner i indeværende år. Annette har valgt, at vi på Husum Skole ikke skal have elevplaner, men at lærerne i stedet skriver et kort referat af samtalens indhold, når I er til skole/hjemsamtale. Der er masser af muligheder for at følge med i sit barns status i de forskellige fag, og man er altid velkommen til at spørge lærere, hvis man er i tvivl.

Kom til forældrekaffe

Forældrerådet for fritidsinstitutionerne afholder 25. august forældrekaffe i forbindelse med afhentningen om eftermiddagen. Kom og få en snak om stort og småt.

Kort og godt

Mange klasselokaler er blevet renoveret med nyt gulv og maling hen over sommeren, og der er kommet nye møbler og flere er bestilt. FEDT!

Vores nye servicemedarbejder Kim har startet et skraldeforløb op, hvor elever fra 5.kl skal træne mindre elever i at sortere skrald. FEDT!

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen, juni 2021

Tirsdag den 15. juni afholdt vi det sidste skolebestyrelsesmøde i dette skoleår, et skoleår der på mange måder har være anderledes end tidligere år. Covid-19 og restriktioner har påvirket skoledagen og ikke mindst vores elevråd – som jo ikke har kunne mødes, da de er fra forskellige klasser. Vores elevrådsrepræsentanter i skolebestyrelsen (formand Tea og næstformand Mellissa) vil forhåbentligt kunne mødes med klassernes repræsentanter i det nye skoleår og give deres værdifulde input til vores arbejde. Højt på listen ligger trivsel i klasserne – sikre et sammenhold efter, at mange har gået i skole hjemmefra i kortere eller længere perioder.

Årets sidste møde er også et møde, hvor vi planlægger næste skoleårs bestyrelsesmøder, herunder en årsplan – så vi sikrer, at vi kommer godt rund om mange forskellige emner: Tilsyn af principper, gennemgang af budget, skolens planlægning og ikke mindst afholdelse af møder med forældre og kontaktforældre. Et af vores arrangementer har nu været udskudt siden forår 2020, men ligger nu (forhåbentligt) fast i kalenderen – så sæt kryds ved den 14. september 2021, hvor vi har fået foredragsholdere til at give et indlæg om ”skærmtid og hvordan det påvirker dit barn”. Alle er velkomne i aulaen på Husum Skole.

Skolen har (som andre skoler) fået tildelt en masse midler til at hjælpe med trivslen i klasserne. Skabe nogle oplevelser sammen – så der bliver en fællesramme. De forskellige årgangsteam har været rigtig gode til at få midlerne brugt. F.eks. har 7 årgang været på tur til folkemøde på Bornholm (endagstur) og høre forskellige politikere fortælle om deres visioner, der har været klatreture, ture til Planetariet og Tivoli eller til Dyrehaven.

Skolebestyrelsen har i flere år arbejdet hårdt på at få vores politikere i tale omkring vores faglokalers tilstand. Vi har haft besøg af flere af dem – og de kan alle se, at lokalerne godt kan bruge en ”opdatering”. Og måske sker der noget nu. Københavns Ejendomme har været på besøg til en screening (de skal ud til alle skoler i København) og vi håber, at de godt kan se, at Husum Skole bør ligge højt på en prioriteringsliste.

Sidst, men ikke mindst, var mødet også det sidste for Annemette, som har være med i skolens bestyrelse i 7 år. Vi vil gerne benytte lejlighed til at sige tak for indsatsen. Da der dermed er blevet en plads ledig, har vi taget vores suppleantliste i brug og kan byde velkommen til Julie efter sommerferien.

I det kommende skoleår er der valg til bestyrelsen med forventet opstillingslister til vores møde med forældre i november, så kære forældre på Husum Skole begynd gerne allerede nu at gøre jer nogle overvejelser, om I har lyst til at stille op.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, maj 2021

Til vores møde i maj var der corona-relaterede omstændigheder, der gjorde det nødvendigt, at vi mødtes digitalt. For første gang i et stykke tid var elevrådet også repræsenteret til mødet, og det var dejligt at se dem igen og høre lidt om, hvad der rører sig i deres verden. Eleverne må jo stadig ikke mødes på tværs af klasser, så egentlige møder har de ikke holdt, men der har dog været nogen aktivitet i Det Nationale Rettighedsråd, som vi fik en beretning om.

Resten af mødet blev lidt specielt, idet vi havde et tidskrævende punkt på dagsordenen. Vi vil gerne have diskuteret og revideret vores princip for Digitale Medier. Der var afsat tid til en workshop, som også blev holdt med breakout rooms i Teams. Der kom mange gode tanker på bordet, men vi nåede ikke frem til en egentlig ny formulering af det princip, der ligger. Der er mange overvejelser, vi skal gøre os. Vi ved alle, at diverse elektroniske devices spiller en stor rolle i især de ældre elevers liv, og hvis de bliver brugt rigtigt, kan de være en stor pædagogisk gevinst i undervisningen. Men på den anden side kan de også medføre distraktioner, være et middel til mobning og så videre. Som bestyrelse kan vi vælge at nedfælde et egentligt princip med konkrete regler, som skolens ledelse så skal drive skolen efter. Vi kan også vælge at formulere en politik, som beskriver, hvilken retning vi gerne vil have at skolen bevæger sig i på dette vigtige område. Andre muligheder er at håndtere emnet ved hjælp af mere enkle retningslinjer eller ordensregler. En del af diskussionen handlede om, hvilken af delene vi egentlig er interesserede i at ende med.

VI nåede ikke i mål med dette vigtige område, men som sagt kom der en masse gode refleksioner frem, som en arbejdsgruppe bruger til at fortsætte frem mod en løsning, som alle kan være tilfredse med. Når vi kommer længere med dette arbejde, skal vi selvfølgelig nok melde ud.

Ellers var mødet præget af nyhederne om corona-smitten på skolen. Vi er ikke ualmindeligt hårdt ramt, men der skal selvfølgelig tages hånd om de tilfælde, der opstår, og det bliver der også gjort. Smitten stiger i lokalområdet, så også herfra skal der lyde en opfordring til at følge retningslinjerne og teste ofte.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, april 2021

Endelig kunne vi mødes fysisk til et skolebestyrelsesmøde, og jeg tror stemningen på lærerværelset, der ligger rammerne til bestyrelsesmødet, var lige så glad, som når elever og lærer møder ind på skolen til fysisk undervisning. Det giver noget andet at kunne se dem man snakker med i øjnene.

Planlægning af næste skoleår

Dette skolebestyrelsesmøde stod meget i planlægningens tegn. En af opgaverne for skolebestyrelsen er at godkende timeplanen. Der ligger en vejledende timeplan fra undervisningsministeriet, men der kan lokalt godt laves enkelte tilpasninger. Ledelsen kommer med et udspil, og det diskuterer vi så på et bestyrelsesmøde og godkender, hvis vi er enige. På Husum Skole vil vi gerne have at 9. årgang ikke har enkelte lektioner, men altid arbejder i moduler for at have bedre tid til at komme ned i materialet. Det betyder, at der i nogle fag kommer en ekstra lektion for at få det til at gå op. Det er UUV timer, der bliver konverteret til fagtimer.

4 .årgang har svømning, men vi ønsker ikke, at det erstatter idrætstimerne. Derfor er der dobbelt op på bevægelsestimer på 4. årgang.

På de mindste årgange er der flere pædagogtimer. Dette kan lade sig gøre, fordi der så i mindre grad sættes vikar ind, hvis den ene af klassens voksne er fraværende.

Som noget nyt i år, vil der være en fast 0. klasselærer, og så vil voksen nummer to komme fra KKFOen. Det er så planen, at pædagogen fra KKFOen skal være skolepædagogen i klassen helt op til 3. klasse. Dette gøres for at gøre overgangen fra 0. til 1. lidt nemmere, da der er en kendt voksen med, og sikre en god overgang mellem skole og KKFO.

I 3. klasse vil klubpædagogerne deltage i undervisningen 10 timer om ugen fra 1. maj, for at sikre en god overgang fra KKFO til klub.

Bestyrelsens deltagelse i forældremøder

Som bestyrelse vil vi gerne sikre, at alle forældre på Husum Skole kender til skolebestyrelsen, hvad vi laver, og hvordan man kan bruge os. Vi vil derfor deltage med et kort oplæg på forældremøderne i 0. og 1. klasse. I 2-5 klasse vil vi skrive et brev til forældrene, men man er velkommen til at inviterer os med på et forældremøde, hvis I har behov for det.

I 6. klasse vil vi igen deltage på forældremødet, da Husum Skole er lidt speciel på den måde, at vi kun arbejder med indskoling og udskoling og ikke et mellemtrin. Det betyder, at 6. årgang er en del af udskolingen, og vi vil derfor gerne fortælle lidt om de spændende ting, der sker her.

Husum Skole som 3-sporet skole

Husum skole er en 3-sporet skole, hvilket betyder, at der skal være 3 klasser pr. årgang. Tidligere har der været en udfordring med udsivning i de ældste klasser, der har gjort, at der kun har været 1-2 klasser på årgangen på de ældste klassetrin. Efter sommerferien vil der være minimum 3 klasser pr. årgang. Det er så dejligt, at udviklingen er vendt, og vi nu har en skole, hvor forældre kan se deres børn gå hele folkeskoletiden. Der er flere år, hvor der er større søgning til 0. klasse, end der kan være i 3 klasser. Der er derfor enkelte årgange, hvor der er optaget 4 klasser, da der var ledige lokaler på grund af færre klasser i udskolingen. Der er derfor stadig enkelte årgange med 4 klasser, men ellers er skolen nu en ren 3-sporet skole.

Økonomi

Vi har erfaring med, at det kan betale sig at være tidligt ude for at kunne påvirke politikkerne på rådhuset for at få Husum Skole nævnt i budgetforhandlingerne. Vi vil derfor allerede nu skrive et brev til relevante politikere og udvalg for at gøre opmærksom på Husum Skole. Vores helt store ønske er, at vores fysik/kemi lokaler kan blive opgraderet til et rigtig scienceområde. Derudover har vi stadig udfordringer med varme om sommeren – især i klasselokalerne på 2. sal. Der har være et forsøg med varmefilm på ruderne, men det viser desværre ikke rigtig nogen effekt på varmen. Vi arbejder videre for, at der kan gøres noget i de klasser, der sænker temperaturen om sommeren.

Skolen har fået nogle ekstra midler frem mod sommerferien. Disse bliver brugt til sociale tiltag som fx ture ud af huset.

Derudover får vi nogle midler efter sommerferien, som vi er ved at finde ud af, hvordan vi bruger bedst muligt.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, marts 2021

Bestyrelsesmøde 23. marts 2021. Endnu et online møde er afholdt i skolebestyrelsen. Vi håber på et fysisk møde i april.

På denne måneds møde havde vi besøg af inklusionspædagog Mia Otzen og vores afdelingsleder for indskolingen Trine. Skolebestyrelsen får altid en årlige opdatering og orientering samt mulighed for at stille spørgsmål til det store arbejder, der bliver lagt i dagligdagen med at inkludere alle vores elever.

Året i år har (selvfølgelig) været præget af Covid-19 restriktionerne, og mange netværksmøder har været/er udskudt. Det er dog vigtigt at pointere, at dem, der har været akut, er afholdt. Der er desuden et stort fokus fra både skolepædagoger, lærere og de mange typer af vejledere, der er tilknyttet skole på emner som ensomhed, angst og ikke mindst manglende bevægelse i hverdagen. Så området spænder vidt.

Herfra skal lyde et stort tak for det store arbejde, som bliver lagt for at sikre, at alle vores elever får en så god skolegang som muligt.

En meget positiv orientering fik vi også vedr. skolens økonomi. Vi får ca. 170 tdkk. af regeringens midler til trivsel (som skal bruges inden sommerferie 2021) og ca. 600 tdkk. i IT-midler retur. Vi talte om og gav input til, hvordan pengene kan bruges f.eks. ekstra midler til madkundskab, ”læsekasser”, forbedring af udendørsarealer (skal dog afklares mod byggeri, der snart starter), opgradering af møbler i klasseværelser mv. Skoleleder Annette kommer med liste og prisoverslag til næste møde i april.

Af andre positive nyheder er, at der er en forældregruppe, der vil søge om midler via Danica fonden til at skabe bedre rammer i Husum Parken. Mere om dette kommer på Aula.

Et mange årligt medlem af skolebestyrelsen vil efter sommerferien ikke længere have børn på Husum Skole og vil derfor gerne trække sig fra bestyrelsen. Listen med suppleanter er derfor fundet frem, og den næste på listen vil blive kontaktet. Vi vil gerne benytte lejligheden for at sige 1000 tak for indsatsen til Annemette.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, februar 2021

Her er skolebestyrelsens Kort Nyt efter vores møde afholdt i Teams den 23. februar. Ligesom i så mange andre sammenhænge længes vi efter at mødes fysisk, men det kan stadig ikke lade sig gøre.

De fleste drøftelser på denne dags møde gik på tre principper, vi skulle have ført tilsyn med og eventuelt ændre, hvis tilsynet gav anledning til det.

Det første princip vi behandlede, var princippet om Digitale Medier. Med alle de telefoner og andre devices, børnene har, og alt det de laver med dem, er det et vigtigt princip, og der er mange interessenter.

Lærerne som på den ene side kan udnytte disse devices i nye pædagogiske sammenhænge, men på den anden side skal sørge for at beholde fokus og måske føler at opgaven med at stå for den digitale dannelse af eleverne er dumpet ned i deres skød oveni alt det andet, der skal nås.

Forældrene der overvejer hvornår ungerne skal have en telefon, og som gerne vil kunne komme i kontakt med dem nemt, men som stadig godt er klar over, at børnene ikke kan have telefonen i hånden hele tiden.

Og selvfølgelig børnene selv, der er superglade for deres telefoner, men som også kan risikere at løbe ind i nye former for problemer i relationer på grund af de nye måder at kommunikere på.

I alt dette skal vi som bestyrelse have en holdning til mange ting, gøre os klart hvad formålet med vores principper er og derefter formulere selve principperne og det på en måde, der ikke giver for stramme tøjler i forhold til at kunne lede og drive skole med den faglighed, vi som bestyrelse ikke nødvendigvis er i besiddelse af. Det er ikke let.

Dertil kommer, at vi nu har fået fritidsinstitutionen ind under vores kompetence, og vi skal have politikker og principper, der ikke strider imod det, de gerne vil. Vi brugte en del tid på mødet på at snakke om dette, og vi har besluttet, at vi skal bruge mere tid på det. Der kommer et punkt på et senere møde om det, og inden da skal vi forberede os endnu mere. Det er muligt, at det ender med, at vi formulerer en ”politik for digitale medier”, som skal opliste vores hensigter, og så have principperne mere koncist formuleret på en måde så ledelsen kan drive skole indenfor rammerne der udstikkes.

Det næste princip vi snakkede om, var om samspillet i hverdagen mellem skolen og den nu samlede KKFO, der hører til skolen. Der var lavet et rigtig fint udkast fra KKFOens ledelse, som vi nikkede til, fordi det rigtig fint opregner, hvordan vi kan udnytte, at der nu er endnu mere samspil mellem fritidstilbuddet og skolen. Planen er nu, at det skal vendes i forældrerådet i KKFOen, og derefter skal det formelt endeligt godkendes af skolebestyrelsen. Til den tid bliver arbejdet selvfølgelig offentliggjort.

De sidste principper vi kiggede på, var dem om klassesammensætning og klasseændringer. Eftersom der snart starter nye klasser, og vi har været igennem et forløb på fjerde årgang med omlægning af klasserne, var det god timing at tage disse principper op nu. I forhold til de principper der lå i forvejen, er der brug for at præcisere, at klasseændringer ikke kun sker af økonomiske årsager (hvis der er for få elever på en årgang til at oppebære et antal klasser), men at der også kan være pædagogiske grunde til at lave klasseændringer. Det er klart, at dette også skal fremgå af princippet.

Dernæst var der diskussioner om, hvorvidt det er muligt at få mere transparens i beslutningen om at foretage klasseændringer og eventuelt inddrage forældregruppen tidligere. Problemet kan dog være, at der kan være forhold som er personlige og eksempelvis omhandler børnene, og som derfor ikke uden videre kan spredes i forældregruppen. Skolen vil dog så vidt muligt gøre hvad den kan for at skabe klarhed over beslutninger og processer, når der skal ske klasseændringer. Bestyrelsen endte med at vedtage to omformulerede principper, som efter redaktionelle ændringer bliver lagt ud på skolens hjemmeside.

Ellers handler det (stadig) meget om corona-situationen. Skolen er godt i gang med åbningen for de yngste elever under overholdelse af de gældende retningslinjer. Det er dejligt, at de har fået lov at starte igen, men der er også bekymringer omkring trivslen blandt de store børn, der nu i lang tid har været sendt hjem.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, januar 2021

Skolebestyrelsesmøder er ligesom alt andet i denne tid meget anderledes end de plejer. I december måned valgte vi helt at aflyse mødet, og mødet i januar måtte vi klare virtuelt hjemmefra. Heldigvis så fungerer det jo også fint.

Skolens økonomi

I Københavns kommune er der ikke længere administrative ledere på de enkelte skoler, da administrationen er samlet i nogle administrative fællesskaber. Vi er i skolebestyrelsen derfor ikke lige så tæt på den administrative leder, som vi har været tidligere. Opsyn med økonomien og godkendelse af budget og regnskab er dog stadig en stor del af skolebestyrelsens arbejde, og vi havde derfor inviteret Tine Bødker Holm Olesen fra administrativt fællesskab med til starten af januarmødet for at fremlægge budget og regnskab. Regnskabet var dog ikke fuldt endeligt, da der kunne bogføres et par dage endnu, men var så langt fremme, at der ikke forventes at komme store ekstra udgifter.

Regnskabsresultatet er tæt på nul, hvilket er rigtig godt. Vi afventer kompensation for Covid19 udgifter, men selv om vi evt. ikke skulle få kompensationen, så vil regnskabet ende på den rigtige side af 0 for både KKFOen og skolen. Dette skyldes blandt andet, at der ikke har været udgifter til lejrskoler, og der ikke har været brugt så mange midler til undervisningsmidler og ture ud af huset i disse coronatider.

Husum Skole har et samlet budget på lige under 56 mio. Meget af det er dog bundet op til lønninger og vedligehold, rengøring mm., men der er også penge, som skolebestyrelsen kan have indflydelse på. Noget af det, der tidligere har været vigtig for bestyrelsen er blandt andet, at alle klasser kan komme på lejrskole en gang i løbet af udskolingen, og at der løbende kan ses på og fornyes møbler i enkelte klasser hvert år. I budgettet for 2021 er der afsat midler til, at 2 årgange kan komme på lejrskole, da nuværende 8. årgang ikke har kunnet komme afsted i år på grund af corona. Derudover er der afsat penge til, at møblerne kan skiftes ud i 1-2 af klasseværelserne. Ligeledes skal skolens beholdning af computere også opgraderes således, at det sikres, at alle elever i 7.-9. årgang kan have deres egen computer, og at der er fungerende klassesæt på skolen til deling af de øvrige årgange.

Københavns kommune er overgået til en ny beregningsmodel for tildeling af penge til skolerne, og denne beregningsmodel gør, at Husum skole kan se frem til et bedre budget fremover.

Statistik over Husum Skole

På skolens hjemmeside (forsiden) er der et link til undervisningsministeriet side om statistik på Husum skole - https://uddannelsesstatistik.dk/Pages/Institutions/101017.aspx

I skolebestyrelsen har vi spurgt ledelsen om nogle af de parametre, som undre os. Blandt andet er andelen af lærere, der underviser i deres linjefag lavere end landsgennemsnittet. Ledelsen forklarer, at det blandt andet skyldes, at der er 9 lærere på barsel, og at der bruges en del sidste-års lærerstuderende som undervisere også. Derudover er det rigtig svært at få lærer i de lidt smallere fag som musik, tysk og fysik/kemi. Dette er en udfordring på landsplan. En del af videreuddannelsesbudgettet bliver brugt på dette.

Statistikken er offentlig tilgængelig, så man selv kan gå ind og se flere tal for Husum Skole, og hvordan vi ligger i forhold til både kommunen og resten af landet.

Skolen i coronatid

Lærerne kæmper for at få undervisningen til at fungerer under hjemsendelsen og vokser løbende med opgaven. De må konstant omstille sig til nye krav og forventninger. En del lærere har også selv hjemsendte børn, og skal lige som os andre jonglere imellem at passe eget arbejder og hjemsendte børn med hjemmeundervisning. Det er hårdt for alle. Ledelsen har jævnlige møder med de enkelte årgangsteams, så der kan justeres i diverse forhold. Mange forældre synes også det er svært, at få det til at hænge sammen. Der er stor forskel i forældres ønske om undervisningen – nogle synes der er for lidt online undervisning, og andre synes der er for meget. Det er en tid, hvor vi må hjælpe hinanden og sænke krav og forventninger, og så kommer vi forhåbentlig snart ud på den anden side.

En positiv ting ved at børn og lærere er hjemsendt er, at skolen nu bliver gjort hovedrent. Det er ellers ikke noget, vi er vant til at kunne få gjort.

Indskrivning til 0. klasse til næste skoleår.

Indskrivningen til kommende 0. klasser er nu afsluttet, og som det er nu, bliver der 3 fulde 0. klasser med 26 elever i hver. Skolen har måtte sig nej til en del elever uden for skoledistriktet, da søgningen til Husum Skole har været større, end de antal elever vi har mulighed for at optage. Det er jo positivt, at så mange vælger Husum Skole, men selvfølgelig altid ærgerligt at skulle sige nej til nogen, der ønsker at gå på skolen.

Kort nyt fra skolebestyrelsen, november 2020

Bestyrelsen var samlet tirsdag d. 17/11, hvor der blandt andet stod inklusion, kontaktforældremøde og indstilling af en skolens dygtige lærere til Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris.

Skolebestyrelsen var for nyligt repræsenteret ved Skole & Forældre’s webinar om inklusion. Helt centralt stod spørgsmålet om, hvad forældrerollen er eller kunne være i skolens arbejde med at løfte inklusionsopgaven. Det kommer vi til at drøfte nærmere i bestyrelsen. Sideløbende med den snak, så er Københavns Kommune i fuld sving med at rulle projektet ’Plads til Alle’ ud på folkeskolerne. Det kommer I til at høre meget mere om fra skolens ledelse, men det handler kort og godt om en styrket indsats, og oplevelsen af at alle skolerne arbejder i samme retning, når det handler om bedst muligt at kunne rumme flest muligt i Folkeskolen.

Det udsatte foredrag og debat om børn og skærmtid er fortsat i spil til afvikling i foråret, og i mellemtiden har vi også formelt fået økonomisk støtte af Brønshøj-Husum Lokaludvalg til afholdelse af arrangementet. Det er vi rigtig glade for, og vi oplever generelt en øget kontakt til og med lokaludvalget.

Bestyrelsen har i øjeblikket det eksisterende princip for digitale medier under tilsyn og eventuel genbehandling. Henover vinteren bliver der også fulgt op på skolens princip for klassedannelser- og ændringer.

Novo Nordisk Fonden uddeler en pris til naturfagslærere i udskolingen, der på særlig vis gør en forskel, og bestyrelsen har valgt at indstille Husum Skoles Maria Vandborg Sneftrup, som underviser på 7. årgang. Vi håber, hun kommer i betragtning og ønsker hende held og lykke.

Efter selve skolebestyrelsesmødet holdt vi et efter omstændighederne yderst vellykket online kontaktforældremøde. Vi havde 30 deltagende forældre og nåede blandt vidt omkring udfordringerne med at være kontaktforældre i en tid, hvor man fysisk er så lidt i kontakt med andre både børn og forældre. Tak for mange inputs, som vi er ved at samle op på.

Kort nyt fra skolebestyrelsen – oktober 2020 
Så er der nyt fra skolebestyrelsen efter vores oktobermøde. Husk at du altid kan se det officielle referat på skolens hjemmeside. 

Kontaktforældremøde 
I skolebestyrelsen plejer vi at holde et møde med alle kontaktforældre her i efteråret. På grund af situationen med Corona vil vi forsøge os med at lave et onlinemøde, hvor vi vil lave et antal virtuelle rum så kontakforældrene kan blive delt ud i mindre grupper på et par årgange og blandt andet snakke om hvordan vi sikre trivslen i klasserne i tider med Corona og de restriktioner for sociale arrangementer som det giver. Der er blevet sendt en invitation ud, og hvis der er meget få kontaktforældre der melder sig til vil vi se os nødsaget til at aflyse mødet. 

Styrkelse af skolebestyrelsens arbejde 
Kommunen er i gang med et arbejde for at styrke skolebestyrelsernes arbejde. I den forbindelse har de udsendt en høring, hvor det blandt andet fremgår at man vil arbejde på, at valg til skolebestyrelserne kan gøres elektroniske. Skolebestyrelsen på Husum skole vil indsende et høringssvar, hvor vi bakker op om dette arbejde. Vi har de to forrige valg haft kampvalg til pladserne i skolebestyrelsen og der har desværre været meget få forældre der har stemt. Dette mener vi blandt andet skyldes at man skulle møde frem fysisk på skolen for at stemme. Derfor ønsker vi også en mulighed for at lave et evt. kommende kampvalg elektronisk.  

En anden del af arbejdet der er sendt i høring er, at der fra mange skolebestyrelser har været kritik af budgetstyringsprogrammet der bruges i kommunen. Det er meget svært få skolebestyrelserne at få overblik over skolens budget og dermed også at lave det lovpligtige tilsyn. Det ser nu ud til at der bliver lavet nogle ændringer så vi i skolebestyrelserne får bedre muligheder for at gennemskue skolens budget. 

Varmeudfordringer i klasselokalerne 
Der har været lavet et forsøg med solfilm på vinduerne i et af klasselokalerne på 2. sal. Københavns ejendomme er i gang med at analyser resultatet af dette og i skolebestyrelsen glæder vi os til at se resultatet og vurderingen af om solfilm på vinduerne kan afhjælpe de meget høje temperaturer vi kan opleve i klasserne og sommeren. 

KKFO’ en 
Fritidshjemmene er nu blevet omdannet til en KKFO og ligger nu under skolebestyrelsens arbejde. I KKFO’en er der lavet et forældreråd, der har haft deres første møde. Forældrerådet har indtil næste skolebestyrelsesvalg en gæsteplads i skolebestyrelsen, så vi sikre et godt samarbejde mellem KKFO’en og skolen.  Lige nu er det forældrerådets formand – Tea – der har pladsen i skolebestyrelsen. Velkommen til skolebestyrelsen 😊. 

Skolebestyrelsesmødet, 15. september 2020

Der sker mange ting for tiden, og selvfølgelig spiller Covid-19 stadig en stor rolle i hvad der rører sig.

Denne dag skulle vi have afholdt et forældrearrangement om hvad skærmtid betyder for vores børn. Vi havde glædet os ekstra meget til fordi vi havde inviteret gæster fra andre skoler, og fordi vi havde fået en overvældende tilslutning i form af næsten 100 tilmeldinger og lovning om økonomisk støtte fra en interesseorganisation. Derfor er det selvfølgelig ekstra ærgerligt at situationen med Covid-19 har tvunget os til at udskyde. Nuvel, sikkerheden kommer selvfølgelig før alt andet, og vi arbejder på at afholde arrangementet engang tidligt i 2021. Vi melder den nye dato ud så snart vi har ombooket dem der skal holde oplægget.

Skolebestyrelsen afholder traditionelt også et arrangement for kontaktforældre om efteråret. I denne tid med mange usikkerheder omkring Corona er det selvfølgelig endnu mere vigtigt at vi er i dialog med kontaktforældrene. Under de givne omstændigheder bliver vi nødt til at afholde det som et online møde, og vi melder en dato og agenda ud så snart det er klart.

Skolebestyrelsen har i disse tider også været repræsenteret lidt anderledes på forældremøderne end vanligt. Vi prioriterede at være fysisk tilstede i de mindste klasser og orienterede skriftligt til de klasser der har haft os med på deres forældremøder flere gange før. Tilbagemeldingerne på denne måde at gøre det på har været positive, men hvis der er nogen klasser der har savnet os, så lad os det endelig vide.

Det er også snart Lærernes Dag (5. oktober). Vi snakkede lidt om hvordan vi skulle markere det på en måde der både er corona-sikker, og bibeholder den dimension at eleverne får lov til at vise deres lærere at de sætter pris på det. Det bliver rigtig fint, så det kan man godt glæde sig til.

Vi snakkede om vores principper. Efter at alle institutioner er blevet KKFOer, skal vi have lavet et princip for samarbejdet mellem skole og institution. Det er oplagt at samarbejde med fritidsinstitutionens forældreråd I denne sammenhæng, således at de får lejlighed til at give deres input til hvordan principperne skal udformes og dermed påvirke deres børns dagligdag. Dette arbejde blev sat i gang og vi melder ud når princippet er klart.

Der skal ske en omlægning af klasserne på fjerde årgang. Den daglige ledelse orienterede bestyrelsen om forløbet og vi diskuterede en henvendelse vi har modtaget fra en bekymret forældregruppe i den forbindelse.

 Skolebestyrelsesmøde 19 august 2020

Kære alle Et nyt skoleår er startet op og vi har haft vores første møde onsdag den 19 august. Skolestarten er startet med to store punkter på agenda’en: Covid-19 restriktioner og Husum skole er nu med en KKFO.

Skolestarten for vores nye O-klasser blev noget anderledes end vanligt, og heldigvis var vejret med os. I stedet for samling i Aula og 1 klasser der synger fra balkonnen, blev det udenfor ved matematik trappen. Alt gik fint – også det med at sige farvel til mor og far uden for da de pga. covid-19 restriktion ikke måtte gå med ind.

Fra 1. august er fritidsinstitutionen blevet omlagt til en KKFO, som mange andre fritidsinstitutioner i københavnskommune. Det betyder nu i praktisk at vores skoleleder Annette Samsøe nu er ansvarlig leder og skolebestyrelsen skal føre tilsyn med f.eks. økonomien. Vi kunne derfor sige velkommen til Thomas Stefffin – afdelingsleder for fritten som en fast del af skolebestyrelsen. Vi blev orienteret omkring overgangen og de adm. udfordringer det nu kan give, og gælden over at vi nu er en mere samlet enhed, der kan sikre en sammenhængende skoledag for vores elever. Omlægningen betyder også at vi ændrer vores navn til ”Husum skole og fritidsinstitution”, og arbejder på et nyt Logo. Spændende tider fremadrettet.

I skolebestyrelsen er vi meget glade for endelig at kunne se at flere års arbejde med trafik sikkerhed endelig er kommet på plads. Ensretning og ”kys og kør” pladsen har længe været højt på vores dagsorden. ”kys og kør” betyder simpelthen at man stille og roligt kører ind foran skolen, kysser sit barn farvel i bilen og barnet stiger ud. Mor eller far kan herefter køre roligt videre, uden behov for at parkere eller stige ud.

Tirsdag den 15. september inviterer vi til stormøde omkring ”hvad betyder skærmtid for vores børn”. Arrangementet afholdes i Aula’en i overensstemmelse med forsamlingsregler og restriktioner for Covid-19. Den mere officielle invitation kommer ud snarest, men sæt kryds i kalenderen.

Sidst, men ikke mindst, fik vi en orientering omkring vores varmeudfordringer. Som altid når skolen starter, er det hedebølge i august, og temperaturen indenfor stiger. Vi er kommet med i et pilot projekt i en enkelt klasse omkring solfiltre. Det er Københavns Ejendomme som kører pilotprojektet og vi afventer spændt pilotprojektets resultat.

Kort nyt – Skolebestyrelse møde tirsdag den 12. maj 2020.

Mødet her i maj blev igen afholdt online over teams. Vi håber at kunne mødes fysisk i juni.

Dagsorden var igen præget af orientering og opfølgning på hvordan skolen håndterer hele situationen omkring Corona. Indskolingen er startet op og vi fik tilbagemeldinger fra både ledelse og lærer om hvordan det går. Der er brugt meget tid på at indlære retningslinjer omkring håndvask, man sidder på sin plads, og man skal gå rigtigt på trapperne (ensretning). Men der meldes også om stor glæde for at være tilbage og samarbejdsviljen om at få det til at fungere.

På mandag den 18. maj starter vores udskoling, og her vil de blive delt ind i et formiddagshold og eftermiddagshold for at sikre at der kan holdes anbefalingerne omkring afstand. Det er et god skridt på vejen til at få lidt mere normal hverdag, og vores unger får tid til at være sammen. De nærmere retningslinjer bliver udsendt fra skolen, og klassens lærer team.

Vores to elevrådsmedlemmer deltog også online, og et af de emner de gerne vil have op på deres næste elevrådsmøde, er mobning. Mobning er heldigvis ikke noget som vi ser/hører om ofte på Husum skole, og det er vigtigt at det bliver italesat så snart det kommer frem. Trivselsmålingen for eleverne kommer snart – og vi forventer at den ligger i tråd med de forrige års gode målinger.

Årsberetningen fra skolebestyrelsen og spm. hertil havde vi også på agenda’en, men ingen kommentar/afklaringer/spørgsmål er modtaget. Vi betragter den derfor som godkendt.

Timefordeling, budget gennemgang og valgfagsordning var også på agenda’en. Ingen spiller arbejdet med Corona ind, da arbejdet med disse emner er presset pga. tilrettelæggelse af retningslinjer for undervisning.

Timefordelingen er godkendt under den forudsætning at hvis der er behov for ændringer, bliver vi inddraget i skolebestyrelsen. Budgetgennemgang for skolen er også sat på stand by. Husum skole er en del af et adm. Fællesskab, og ressourcerne her er udlånt til andre formål i kommunen. Dette er styret af forvaltningen. Mht. kommende skoleårs valgfag er dette også på tegnebrættet og vores nye udskolingsleder Henriette vil sammen med vores udskolingselever afsøge muligheder for de ønsker der kan være.

Og så er det jo bare om at glæde sig over at skybrudsarbejdet og Husum forbindelsen har arbejdet sammen, og arbejdet med at trafiksikre vores skolevej foran skolen er kommet i gang.

Kort nyt – April møde den 14/4-2020

Skolebestyrelsen mødtes på en anden måde her i april: online via Teams. Mødet var på mange måder anderledes end normalt, da skolens ledelse midt i påskeferie fik instruks om skulle starte op her den 15/4 for klasserne O-5 klasse. Vi valgte derfor at forkorte vores møde og fokusere på to emner:

Beslutning om udskydelse af vores årsmøde (12.maj. 2020) til efter sommerferien, samt orientering af opstart efter nedlukning af skolen.

Vi besluttede at skubbe vores årsmøde til september, så vi alle (forhåbentlig) kan mødes fysisk og høre om et spændende tema: ” sundhed i forhold til børns digitale vaner og hvordan disse kan påvirke sociale og kognitive færdigheder”. Mere om dette når vi når lidt længere mod september. Men sæt allerede nu kryds i kalenderen den 8. september.

Udskydelsen betyder også at Skolebestyrelsens årsberetning for dette skoleår 19/20 vil blive udsendt til jer, så evt. spm. vil kunne blive behandlet på næste SB den 12. maj.

Vores andet punkt på dagsorden var en orientering fra skoleleder Annette S. omkring arbejdet med at kunne lukke skolen op igen, her efter påske. Det har været en stor logistisk opgave, og også en opgave i at orientere lærerne om de retningslinjer som sundsstyrelsen udsender i denne forbindelse.

Der har været få henvendelser fra bekymret forældre, og også henvendelser som giver stor ros til vores skole for håndteringen af genåbningen og den gode kommunikation der har været undervejs – både i forbindelse med online undervisning samt lærernes virke undervejs fra nedlukning til nu.

Der er selvfølgelig en masse ubesvarede spørgsmål f.eks. omkring 1. maj børnene, men dette håndteres fra central side og vi følger selvfølgelig de retningslinjer der kommer herfra – så vi som bydel håndtere de forskellige udfordringer på samme måde.

Skolebestyrelse mødet i maj forventes at være et normalt møde med normal agenda.

Kort nyt fra skolebestyrelsen marts 2020

Hermed lidt nyt fra seneste skolebestyrelsesmøde. I mellemtiden har corona-situationen sat sit præg på hverdagen, og vi sender en kærlig tanke til alle jer derhjemme – og jeres børn.

Elevrådet 
Der er fuld gang i ”toiletpatruljen”, som elevrådet har gjort en stor indsats for at skyde i gang. Elevrådet, skolebestyrelsen og skolens ledelse har desuden i nogen tid diskuteret behovet for (og argumenterne for og i mod) badeforhæng i drengenes omklædningsrum. Der er nu et forhæng på vej til én af bruserne.

Skemalægning for skoleåret 20/21 
Bestyrelsen gennemgik på mødet undervisningsministeriets timetal for næste år, som ligger til grund for den forestående skemalægning på Husum Skole. Dette for at være ordentligt klædt på til den endelige godkendelse af skemalægningen senere på foråret.

Inklusion, årsmøde og nyt om mulig ensretning af Karlslundevej

Nogle af skolebestyrelsesmedlemmerne var i starten af marts med på Skole og Forældre Kbh’s forårskursus, hvor der var fokus på inklusion i Folkeskolen. Bestyrelsen kommer til at have fokus på det emne i den kommende tid.

Den 12. maj inviterer bestyrelsen til sit årlige stormøde (under forudsætning at coronasituationen stabiliserer sig) og sætter denne gang børns sundhed i forbindelse med skærmtid på dagsordenen. Vi arbejder på at få de helt rigtige oplægsholdere ud på skolen og har denne gang tænkt os at invitere lidt bredere – bl.a. fordi det også er et relevant emne for de familier, der har børn på vej mod skolestart. Årsmødet bliver selvfølgelig fortsat også en mulighed for at høre lidt fra skoleleder Annette Samsøe, og for at blive lidt klogere på skolebestyrelsens arbejde og medlemmer.

For en måned siden skrev vi ud, at der endelig så ud til at være godt nyt om trafikforholdene foran Husum Skole. Den omtale mulighed for ensretning og kys-og-kør indretning skal nu tænkes ind i et større skybrudsprojekt, hvor Karlslundevej alligevel skal graves op. Som Annette Samsøe også har lagt ud på ”overblik” på Aula vil dette arbejde gå i gang maj 2020 og forventes afsluttet juli 2020. Det vil selvfølgelig give nogle trafikale udfordringer i anlægsperioden, men efterfølgende vil vi få en væsentlig forbedret trafiksikkerhed for vores elever. Skolebestyrelsen er utrolig glade for, at det endelig er lykkes. 

Ny afdelingsleder på Husum Skole

Tidligere på året valgte Hedda (afdelingsleder for udskolingen) at søge nye udfordringer. Der er nu blevet holdt samtaler og ansat en ny afdelingsleder. Det har været enormt positivt at se, hvor stor interesse, og hvor mange virkelig kvalificerede ansøgere, der har været for en plads i Husum Skoles ledelse.

Evaluering af kort nyt i den aktuelle udformning 
Skolebestyrelsen har kort drøftet værdien af nærværende ’Kort Nyt’. Idéen er fortsat, at det skal kunne give et indblik i bestyrelsesarbejdet, som alle kan følge med i, og som kan lidt mere end det beslutningsreferat, der foreligger fra hvert møde. Vurderet på de enkelte tilbagemeldinger, vi løbende får, så er det et fint format, men I må meget gerne give os feed-back på det.

 

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen februar 2020

Hermed lidt nyt fra skolebestyrelsen fra årets andet skolebestyrelsesmøde.

Elevrådet

Der har været elevrådsvalg, og to nye elevrepræsentanter er trådt ind i skolebestyrelsen. Vi vil sige farvel og tak for samarbejdet med Wail og Oscar og velkommen til bestyrelsen til Karoline fra 8. årgang og Melissa fra 6. årgang.

Elevrådet har fokus på toiletpatruljen og tager rundt i alle klasser for at tale om, hvordan skolens elever sammen kan sørge for ordentlige toiletforhold.

Elevrådet har ønsket badeforhæng i drenge omklædningsrummet. Vi diskuterede det på mødet og blev enige om, at elevrådsrepræsentanterne skulle tage emnet med tilbage til elevrådet og få en diskussion om, hvorfor det er nødvendigt med et forhæng i badet.

Skolens budget og regnskab

På februarsmøde fik vi en mundtlig gennemgang af skolensregnsskab, og derefter en grundigere gennemgang af det nye budget.

Det er lykkedes skolen at komme ud af regnsskabsåret med en mindre underskud end vi gik ind i regnsskabsåret med. Dette skyldes blandt andet et stort fokus fra skolens lærer i at være sparsommelige når det kunne gøres uden at påvirke kvaliteten af undervisningen. Det er også lykkedes skolen at få fat i brugte møbler gratis rundt omkring i byen i flere tilfælde. Vi glæder os over, at der i næste års budget ser ud til at kunne indkøbes nye møbler til en eller to årgange. Pedellerne er ved at få overblik over, hvilke klasser der er mest trængende. Til sommer går en lille årgang med 1 klasse ud af skolen samtidig med, at der rykker 4 klasser op i 7. klasse. Det skaber behov for at få indkøbt en del nye computere for at alle elever i 7. til 9. klasse fortsat kan få hver deres skolecomputer. Derudover er nogle af skolens smartboard (elektroniske tavler) ved at være så gamle at de skal udskiftes, hvilket der også bliver budgetteret med.

Tilsyn med principper

I denne måned førte vi tilsyn med princippet for fagfordeling/ skema. Tilsynet med princippet foregår på den måde, at et lille udvalg ser princippet igennem og kommer med en række spørgsmål til brugen af princippet til skolens ledelse forud for mødet. Ledelsen gennemgår så svarene på skolebestyrelsesmødet og resten af bestyrelsen kan komme med uddybende spørgsmål. Spørgsmål og svaret fra ledelsen kan ses her: XXX

Generelt virker det rigtig godt, at skolen er en to-faset skole. Det betyder, at der kun arbejdes med indskoling og udskoling (og ikke mellemtrin) og betyder, at eleverne i den ideelle verden kun skifter lærer efter 0. klasse og så først igen efter 5. klassen. Der vil selvfølgelig altid være klasser hvor en lærer bliver syg, går på barsel eller skifter job. I de tilfælde hvor dette ekstra lærerskifte sker tæt på et almindeligt faseskift (fx i 4. klasse), vil man så vidt som muligt hente udskolingslærerne ned og starte klassen op allerede der i stedet for to lærerskift lige efter hinanden.

Udskolingslærerne er glade for, at få eleverne allerede i 6. klasse, da det giver tid og ro til at lærer eleverne og klassen at kende inden man begynder på karakterer og uddannelsesparathedsvurderinger.

 

Tirsdag den 14. Januar holde skolebestyrelsen første møde i det nye år. Godt nytår.

Tilsyn med principper

Vi startede med et tilsyn af princippet: Lejrskole, hytteture og ekskursioner. Skolen lever fuldt ud op til, hvad vi skiver i princippet. 8. klasser kommer på lejrskole, og de fleste klasser i indskolingen er også på hytteture eller har overnatninger på skolen.

Lærerne er meget begejstret for overnatninger på skolen, og de høre også kun positivt fra eleverne omkring disse arrangementer.

Vi har opdateret og godkendt princip vedr. Skole/hjemsamarbejde.

Tilsyn med princip for Fagfordeling af skema vil ske de kommende måneder.

Husum skole 90 år

I 2020 fylder vores skole rund, og det vil vi gerne fejre. Skole er gået i tænkeboks i forhold til, hvordan dette kan fejres på en festlig og lærerrig måde. Nærmer info vil følge.

Ressourcebrug i Meebook

Skolens lærer bruger mange ressourcer på at udfylde elevplaner i Meebook.

Det er fra regeringen side bestemt, at alle elever i folkeskolen skal have en elevplan.

Fra 0-9.klasse skal elevplanen indeholde individuelle mål, status for elevens læring og en beskrivelse af den opfølgning, der skal ske.

Elevplanen skal bruges til systematisk evaluering og opfølgning af den enkelte elevs udbytte af undervisningen. Målet er at forbedre elevens udbytte.

MEN – lærer og elev evaluerer løbende mundtligt og taler om muligheder for forbedringer. Det er vores opfattelse, at mange forældre heller ikke bruger elevplanerne.

Vi ønsker derfor at kigge nærmer på, hvordan vi bruger Meebook og om en elevplan kan se anderledes ud og dermed frigøre flere varme hænder til den enkelte elev.

Sommerkoloni

Materialer omkring sommerkolonier er kommet, så nu er det tid til at overveje om dit barn skal på en sommerkoloni. :-)

Kort nyt - december møde den 10. december. 
Årets sidste skolebestyrelse er afholdt tirsdag den 10. december. På mødet førte vi tilsyn med vores princip omkring vikar dækning. Tilsyn er en vigtig del af skolebestyrelse arbejdet – lever skoles ledelse op til de principper vi har fastsat i skolebestyrelsen og mangler der noget i disse principper. Vi fik en god snak omkring vikardækningen og det arbejde der ligger i at sikre lærerdækning ved akut sygdom i forhold til at dække ind ved kendt fravær. Der mangler ikke noget ved princippet. Næste princip til tilsyn er vedr. lejrskole/hyttetur- forventet på januar mødet. 

Vi har i Skolebestyrelsen længe arbejdet på et nyt opdateret princip omkring skole/hjem samarbejdet – bl.a. med brugen af aula. Det forventes endelig godkendt på januar mødet. Mht. aula havde vi også et punkt på dagsorden omkring opfølgning på kontaktforældremødet. Vi vil gerne sige tak for den store opbakning og aktive deltagelse fra forældre både omkring vores trafik indlæg fra sikker trafik, samt indlægget vedr. aula. De input vi har modtaget, er blevet samlet og vil blive sendt til skoles ”digitale Team” med bl..a. afdelingsleder Hedda Gravesen. 

Husum skole har igen været på Tyskland udveksling. For 6 år i træk har 24 elever på 7. årgang været afsted og der vil være genbesøg af de tyske elever i 1 uge af april. Udvekslingen går ud på at man bor hjemme hos en tysk familie og indgår i deres hverdag – tilsvarende gør de tyske elever hos os når de kommer her. I løbet af ugen er der aktiviteter af forskellig karakter – og der skal til sidst forberedes et oplæg omkring Danmark.  En god stærk tradition for vores udskoling. 

På mødet havde vi en god og lang drøftelse af, hvordan bestyrelsen kan understøtte, at de mange gode historier omkring Husum Skole formidles ud i lokalsamfundet. 

Sidst men ikke mindst fik vi en orientering omkring besøg af arbejdsmiljøtilsynet. Vi har fået en grøn smiley. Der bliver kigget både på de fysiske og det psykiske arbejdsmiljø. Sommerens varmeudfordringer blev også vendt og anbefalingen fra arbejdstilsynet er, som tidligere, at sikre passende pauser. Der er ikke belæg for et påbud i den anledning.

Med ønsket om en god jul og et godt nytår  

Skolebestyrelse møde den 12. november 2019 

Mødet i november var forkortet med en halv time – da vi også afholdt kontaktforældre møde senere på aftenen.  

På dagsorden var først og fremmest input fra vores elevråd, som havde indsamlet en ”ting der mangler / ting der skal Fixes” liste. Listen indeholdt alt fra nyt sand ved snurretop til gynger der knirker og skraldespande til dåser (som en del af vores affaldssortering). Vi gennemgik alle punkterne – nogle kræver opfølgning, og andre er allerede udbedret.  

Kvalitetsrapporten for 2019 er under udarbejdelse. Kvalitetsrapporten viser bl.a. nøgletal som understøtter de pejlemærker som Københavns kommune tilbage 2013 har vedtaget: Faglighed, Chancelighed, Ungdomsuddannelse, Trivsel, samt Tillid og attraktivitet. Uddybninger og kommentar til nøgletal skal ligge klar til slut november – og vi gennemgik de tal vi har modtaget. Når den endelige rapport forligger kommer den online på https://husumskole.aula.dk/ 

Skole og forældre har afholdt deres efterårskursus i oktober og vi deltog 4 fra Skolebestyrelsen. Vi fik bl.a. en gennemgang af aula: 2 mio slutbrugere, alene i København: 40.000 elever, 80.000 forældre og 10.000 lærere. Aula har på Husum skole kørt siden efterårsferien hvor både elever, forældre og lærer fik adgang samtidig. Alle skal lige lærer at bruge det – ugeplaner skal tilknyttes korrekt, flueben skal krydses rigtigt af og rigtige ”kontaktgrupper” skal oprettes. Fokus er desuden at få alle med, således at vi kan sikre en god dialog i forhold til Skole/hjem samarbejdet.  

Kl. 19 havde vi inviteret til kontaktforældre møde. Ca 35 forældre deltog og hørte om vores agenda punkter: Sikker trafik, Aula, og Skoleleder Annette Samsøes input om her og nu på Husum skole.  

Janne Gundersen fra Sikkertrafik aflagde os et besøg den første time. Hun fortalte omkring statistik og ulykker i trafikken. En af hendes pointer er at:  ”De farlige 10 år” i aldersgruppen er fra 16-25 hvor de fleste ulykker sker for vores børn/unge mennesker – og det er nu her i skoletiden vi kan påvirke dem. Janne stillede spørgsmålet – Hvad er den største udfordring på skolevejen omkring Husum skole, og efterfølgende hvad kan vi gøre for at afhjælpe udfordringen.  

Stor tak til alle jer forældre der virkelig deltog aktivt i oplægget – Skolebestyrelsens trafik udvalg fik virkelig mange gode input : Udfordringer : kørsel i begge retninger foran skolen, parkerede biler, cykler på fortov  (da eleverne ikke tør kører på vejen), adfærdsændring hos de ca. 20-30-60? biler som i 12 min skaber kaos er blot blandt de mange input.   

Og hvad vi kan gøre ved det: Kampagner, inddrage eleverne i disse, bruge elevernes stemme i forhold til adfærdsregulering hos deres forældre mv.  

Aula: Skolebestyrelsen havde på forhånd bedt kontaktforældre samle input vedr. implementeringen af Aula. Vi fik brugt en god halv time til spørgsmål omkring brugen af Aula. De kan deles op i to kategorier: Systemteknisk, som vi på skolen ikke kan gøre så meget ved, og så ting vi kan udbedre – f.eks. kontaktgrupper for skolebestyrelsen og kontaktforældre. De systemtekniske samler vi sammen og vores digitale team vil formidle dem til dem der udvikler Aula.  

I må meget gerne fremsende jeres indsamlede spørgsmål, undren og lign. til enten skoleleder Annette Samsøe, eller Skolebestyrelse formand Annette Andersen. Vi vil herefter samle der hvor vi allerede kender et tips eller trick – få det formidlet inden for kort tid. Husk at man altid kan søge mere information på  

https://aulainfo.dk/guide-til-foraeldre-og-elever/uddannelsesmateriale/ 

Sidste punkt på agenda var Skoleleder Annette Samsøe der gennemgik hvad der sker på skolen her og nu.  

  • Rettighedsrådet/ugen har kørt i uge 45 og er bl.a. udmøntet i den udstilling som kan ses i Aula’en. Husum skole er en UNICEF Rettighedsskole, og det betyder at vi arbejder værdier som rummelighed, respekt, tryghed og ansvarsfølelse. En Rettighedsuge hjælpe med at gøre værdierne til noget mere konkret.  

  • Der bliver arbejdet med 2 initiativer på skolen: Sprog i alle fag, og feedback samtaler i udskolingen. Hovedlærer har 1:1 samtaler med alle elever om hvordan det går.  

  • Varmeudfordringer på Husum skole. Som mange andre steder har vi store udfordringer med varmen på de meget varme sommerdage. Specielt 8-klassetrin forældre har været meget aktive i undersøgelse af hvad vi kan gøre for at udbedre dette. Da det er Københavns ejendomme som ejer bygningen, er det via dem vi skal have en godkendelse for evt. varmforbedringstiltag. Vi er en gl. fredet bygning og evt. tiltag skal derfor yderligere godkendes af fredningsmyndighederne. Desuden skal en evt. godkendelse af f.eks. film på runderne finansieres og 8-klasse forældrene tilbød deres hjælp til at søge fonde mv.  

  • Sidst men ikke mindst har Husum fritidshjem bestyrelse besluttet at overgå til en KKFO. Denne beslutning lå inden Københavns kommune besluttede at dette skal ske for alle. Dette betyder at beslutning om at overgå til KKFO er udskudt fra 1. januar 2020 til 1. august 2020 – således at det følger Københavns kommunes tiltag.  

Vi vil gerne sige tak for det store fremmøde og ser frem til vores næste stormøde i maj 2020.  

Oktober 2019

Velkommen til Aula

Mens elever og lærer har holdt efterårsferie, er skolen – sammen med mange andre skole i Danmark – overgået fra ”intra” til ”Aula”. I skolebestyrelsen har vi også først fået adgang sammen med alle andre forældre, og vi er spændte men forventningsfulde til, at det nok skal blive rigtig godt. Vi ved, at der har været flere snakke på lærerværelset om hvordan det nye kommunikationssystem skal bruges.

Alle forældre til børn og unge på Husum skole burde have fået et brev i E-boks med beskrivelse af hvordan man kommer på Aula, og datoer for intromøder til Aula på Husumskole.

Nyt fra fritidshjemmet

Fritidshjemmet har ansøgt Københavns kommune om at overgå til en KKFO. Personale og forældre er orienteret, men der mangler en godkendelse fra kommunen.

Selv om vi venter på godkendelse fra kommunen, har vi allerede nu inviteret formanden for fritidshjemmets bestyrelse med til dette og fremtidige skolebestyrelsesmøder, så vi kan være med til at understøtte en god overgang fra fritidshjem til KKFO.

Lærerens dag

Vi vil fra skolebestyrelsens side sige mange tak for, at forældre og elever bakker op om at fejre lærerens dag.

Skolens fysiske rammer

Billede fjernet.Skolen har haft besøg af forvaltningen efter at skolebestyrelsen har skrevet til 26 politikere om skolens fysiske rammer – herunder især et utidssvarende naturfagsområde. Forvaltningen kan godt se vores udfordringer, men har ikke nogen penge til at hjælpe os med at få et mere tidssvarende lokale. Vi forsøger dog stadig at få politikkerne i tale og ikke bare slå det hen med, at der ikke er noget at gøre. Vi har i noget tid også haft fokus på indeklimaet – herunder varmen i klasseværelserne om sommeren. Skolens ledelse har tidligere fået at vide, at man – på grund af fredningen – ikke må sætte solafskærmning op på vinduerne, men en forældregruppe uden om skolebestyrelsen har været i kontakt med fredningsnævnet, og nu er der måske en åbning for at vi kan få en tilladelse. Skolens ledelse har indledt en dialog med Københavns ejendomme, som ejer skolens bygninger, og der ses på forskellige muligheder. Det vil dog kræve, at skolen får en ekstra bevilling, da budgettet ikke er til denne investering.

 

Bestyrelsesmøde 10. september 2019
Bestyrelsen holdt møde 10. september og samme dags morgen havde der været trafik-morgenkaffe hvor bestyrelsen bød på morgenkaffe og med små skilte på kopperne gjorde opmærksomme på skolens trafikpolitik og de udfordringer der er med den måde det fungerer på for tiden. Det var den hidtil mest vellykkede morgenkaffe som bestyrelsen har været værter for, så det er helt sikkert en ting vi vil tage op igen. Vi vil gerne takke for forståelsen fra alle de forældre vi var i kontakt med. Det er en sag, vi brænder for og det er dejligt med gode tilbagemeldinger.

Elevrådet har endnu ikke etableret sig i det nye skoleår, men der mødte et par repræsentanter op og fortalte om hvad der foregår i rettighedsrådet. Der har blandt andet været besøg af skoleelever fra Japan og Kina og der blev udvekslet erfaringer omkring de forskellige skolesystemer. Det skal desuden bemærkes at valget til elevrådet er lavet en anelse om, så hver klasse nu vælger repræsentanter, og der afholdes således ikke længere et valg for alle elever på en gang.

Vi havde en kort opfølgning på elevtal og budget/økonomi. Der er indskrevet 680 elever og det er flere end sædvanligt, så det er rigtig dejligt. Status på økonomien er at der er et lille overskud i forhold til budgettet, så det er jo positivt. Men man skal være opmærksom på at der ofte kan komme uventede opkrævninger ind, især sidst på året.

Vi har annonceret datoen for kontaktforældremødet, som bliver 12. november 2019 (hvis du læser dette og er kontaktforældre, så tjek gerne at du har sat kryds!). I den forbindelse snakkede vi om hvad emnet skal være. Vi er ikke klar til at annoncere noget endnu, men efter planen går AULA i luften tre uger inden mødet, og som sagt brænder vi for trafiksituationen, så mon ikke det kommer til at blive taget op?

Lærerens dag den 5. oktober falder i år på en lørdag, så vi har besluttet at gøre noget ud af det dagen før. Vi vil tilføje en lille detalje til den måde vi hidtil har markeret dagen, som vi håber vil give dagen et ekstra pift. Desuden vil vi som altid værdsætte at trivsels- eller kontaktforældrene i hver klasse kan sørge for kage eller lignende på dagen for at markere at vi virkelig sætter pris på de dejlige lærere vi har.

Der er blevet lagt en masse arbejde i at gå skolens værdiregelsæt og ordensregler efter i sømmene – ikke fordi der nødvendigvis er noget galt med dem, men det er relevant at få kigget det (og alle de andre principper) igennem regelmæssigt, så det ikke bare er et papir man kan finde på en hjemmeside. Det er et dokument som bestyrelsen er afsender på, men det er jo en del af lærernes værktøjskasse, så vi har lagt vægt på at personalet skal inddrages i udarbejdelsen. Vi er ikke helt klar med en ny version, men vi forventer endelig godkendelse på et snarligt møde.

Vi glæder os til at fejre Lærerens dag med alle de dejlige elever den 4. oktober!

Kort nyt – Skolebestyrelse møde den 13/8- 2019

Nyt skoleår 19/20 er startet og Skolebestyrelsen er også startet op efter en dejlig sommer. Vi har desværre måtte sige farvel til Trine som forældrerepræsentant, og måtte have brug af vores suppleant liste. (Næsten) Ny i skolebestyrelsen er Noah Torp-Smith. Han har siddet i skolebestyrelsen tidligere fra 2014 til 2018. 

Første møde var primært omkring planlægning af årshjul for det kommende skoleår. En opdateret version vil snart være at finde på skoleporten. 

Nogle af de ting vi vil arbejde på er det nye skole/hjem samarbejde princip, hvor vi jo fik mange gode input på årsmødet tilbage i maj. Vi forventer at have det klar i løbet af efteråret, hvor vi jo også forventer at Aula som ny kommunikationsplatform bliver indført. 

Mødedato ’er for det kommende skoleår er også fastsat – det er hver 2. tirsdag i måneden. 

Vi har igennem sidste år arbejdet i forskellige udvalgt og har valgt at fortsætte med trafik og kommunikationsudvalget. Vi vil forsøge at arbejde videre på samarbejdet med Husumforbindelsen omkring bedre trafikale forhold for vores elever når de skal i skole, men som bekendt er Husumforbindelsen påvirket af anlægsloftet. Vi vil derfor arbejde på to spor og igen få kontakt med politiet omkring hvad vi kan gøre for at sikre skolevejen bedre. Husk at vores trafik politik er tilgængelig her https://husumskole.skoleporten.dk/sp/file/7de20426-eb6a-49b1-871a-938471cfd400, hvor vi beskriver den mest hensigtsmæssige måde at aflevere sit barn på til Husum skole. 

Vores udvalg vedr. fysiske rammer har vi nedlagt. Det betyder dog ikke at vi ikke vil arbejde på at gøre noget ved de udfordringer er der på en gammel fredet skole som Husum skole. Vi er f.eks. i gang med at skrive til økonomiudvalget omkring vores naturfagsområde i forbindelse med budgetforhandlingerne. Men det bliver på et mere ad hoc plan i forhold til Kbh. kommunes udvalgsarbejde.  

Af gode nyheder har der i løbet af sommeren været 45 børn på koloni med Husum skole – en gentagen succes fra tidligere år. Og 7-årgang skal igen i år have udveksling med Hamborg skoleelever.  

Vi glæder os til at komme i gang igen og ser frem til et spændende skoleår. 


 

Juni 2019

På skoleårets sidste bestyrelsesmøde havde vi særligt 3 punkter som vi forholdte os til

  • Opsamling fra årsmødet

  • Planlægning af næste skoleår

  • Besøg fra Japan

Årsmødet

Bestyrelsen og skolens ledelse takker for det flotte fremmøde til årsmødet. Vi er rigtig glade for, at I vil tage jer tiden til at komme og høre om det arbejde, som gøres i og omkring Husum Skole. Vi håber også rigtig meget, at I gik fra mødet og følte, at I har fået noget med. Vi har samlet de 5 skrivelser, som vi fik fra grupperne og vil i starten af skoleåret 19/20 se nærmere på hvordan vi, med udgangspunkt i jeres tilbagemeldinger, kan skabe rammerne for det bedste skolehjemsamarbejde på Husum Skole. Hertil skal der udarbejdes et skolehjemsamarbejde-princip.

 

Planlægning af skoleåret 19/20

Planlægningen er godt i gang med skemalægning og lærerfordeling.
Som på alle andre arbejdspladser, er der på Husum Skole også ansatte, som søger andre græsgang eller fraflytter egnen, hvilket har resulteret i, at vi skal ansætte 5 nye medarbejdere. Alle ansættelser vil være på plads inden sommerferien.

Elevere og forældre vil inden sommerferien vide besked om hvilke lærer, der følger den enkelte elevers klasse til næste skoleår. 

 

Som en del i planlægningen kan vi også fortælle at skolen er gået over til at bruge Gårdmandskorpset. Det er ganske nyt, så vi glæder os til at se hvordan dette fungerer i praksis.

 

Lærerne har fået forhandlet en ny arbejdstidsaftale som bl.a. giver lærerne mere tid til forberedelse.

 

Besøg fra Japan

Vi har på Husum Skole haft besøg fra Japan. I den forbindelse blev de præsenteret for rettighedsrådet og FN-rådet – der blev talt meget om demokrati og hvordan den danske skole fungerer. En stor tak til elevrådsrepræsentanterne for et godt oplæg. Japanerne var meget imponeret over den frie tone som er blandt elever/lærer.

Ud over ovennævnte punkter, så har vi fået en skriftlig henvendelse fra 7a omkring muligheder for at få bedre ergonomisk inventar. Tak for henvendelsen 7a. En repræsentant fra ledelsen følger op på jeres henvendelse.

Første skolebestyrelsesmøde efter sommerferien bliver tirsdag den 13. August.

Skolebestyrelsen ønsker alle en rigtig god sommer.

Kort nyt fra Skolebestyrelsen - maj 2019
Så er vi nået igennem maj-måneds skolebestyrelsesmøde, som blev efterfulgt af årsmødet for alle skolens forældre. Du kan læse om begge møderne i denne udgave af kort nyt fra skolebestyrelsen.

Det der fylder en del på skolen lige nu er, udover at få 9. klasserne godt i gennem eksamenerne, at få planlagt næste skoleår. Herunder at få planlagt nødvendige indkøb af materialer mm. Der er altid en del ubekendte i skolens budget, da bevillinger og udgifter løbende ændre sig. Som det ser ud lige nu, ser det dog ud til at det overordnede budget for skolen holder. Fordelingen af midler til undervisningsmateriale er blevet fordelt, og de forskellige faggrupper har været gode til at deles om pengene, hvis et fag havde brug for flere penge end andre. Inden for de rammer som budgettet giver, er lærerne tilfredse med, hvad skolen har fået ud af det samlede budget til materialer til næste skole år.

Der har været lavet en trivselsmåling blandt skolens ansatte. Resultatet er lidt dårligere end forrige måling, men den var også usædvanlig god. Overordnet ligger resultatet stadig rigtig godt, og ligger stadig over niveauet på bydelsniveau. Den del af trivselsmålingen der ligger dårligst går på fysiske arbejdsmiljø, hvor især manglen på lærerarbejdspladser og mangle på mødelokaler er en udfordring. Det er svært at gøre noget ved i den fredede bygning, men der bliver tænkt kreativt, så hver en kvadratmeter kan udnyttes.

Trafikproblemet foran skolen
Vi havde jo håbet på, at ”Husumforbindelse” ville løse de trafikale problemer om morgenen – især i dårligt vejr – foran skolen, men Husumforbindelse er pt ramt af anlægsloftet, og der går nok længere tid inden det endelige arbejde går i gang. Bestyrelsen vil derfor forsøge at kontakte Københavns politi med henblik på at få ensrettet den del af Karlslundevej, der går forbi skole i tiden omkring kl. 8. Det har været på tale før, men vi vil give det endnu et forsøg, så vi forhåbentlig kan få lidt mere flow i morgentrafikken for de gående og cyklende børns sikkerhed.

Årsmøde 2019
Skolebestyrelsen havde indbudt til årsmøde for alle forældre på skolen. Årsmødet startede med formandens beretning, der kan læses her:

LINK til Årsberetningen

Aula
Derefter gav Jonas, der er lærer på Husum skole, et smugkig ind i det nye Aula. Aula er stadig under udvikling, og skal erstatte forældreintra 1. august. Hvis du har noget liggende i forældreintra du vil gemme (fx referater fra møder eller lign.), skal du huske at få kopieret det ud inden den 31. juli – der vil ikke være nogen overgangsperiode, og man vil ikke kunne tilgå forældreintra derefter.

Aula skal ses lidt som en skal, der samler alle systemerne vedrørende skolen, og fremover vil man via login i Aula kunne tilgå fx meebook direkte uden at skulle logge ind i flere systemer.

Skolen planlægger et par workshops for forældre med intro til Aula i det nye skoleår, men datoerne er endnu ikke fastsat. Man kan også selv se mere om Aula på aulainfo.dk. Systemet skulle dog være ret intuitivt at tilgå.

Arbejde med princip for skole-hjemsamarbejde
Skolebestyrelsen har tidligere på året været til et foredrag med Phd Maria Ørskov Akselvoll om skole-hjemsamarbejde. Inspireret af dette oplæg, holdt Debbie – næstformand i skolebestyrelsen – et kort oplæg om, hvordan nogle forældre bliver stresset af meget information på forældreintra, mens andre forældre gerne vil have så meget information som muligt. Da vi nu skal overgå fra forældreintra til Aula synes vi i skolebestyrelsen, at det giver god mening at få kigget lidt på vores principper om skole-hjemsamarbejde, så vi til gode ser alle forældretyper. Dette vil bestyrelsen gerne have mere input til. Dette fik vi i det efterfølgende gruppearbejde, hvor vi fik mange gode input, som vi vil arbejde videre med på de næste par bestyrelsesmøder.

Hvad sker der på skolen lige nu
Årsmødet sluttede af med, at Skoleleder Annette fortalte lidt om, hvad der sker på skolen lige nu.

Annette fortalte, at ledelsen lige nu er optaget af skoleårets planlægning. Hvilke klasser skal skifte lærer, håndterer opsigelser og nyansættelser. Der er kommet enkelte opsigelser, der typisk skyldes lærer, der fraflytter området.

Vi skal til at arbejde med sprog i alle fag. Alle fag har et eget sprog. Det at arbejde med fagets sprog gør at børnene nemmere kan arbejde med faget – fx matematiksprog. Det betyder, at der i den næste periode vil være højere fokus på fagteams end i årgangsteams, og have mere fokus på vidensdeling inden for de enkelte fag.

Udskolingen skal til at arbejde mere med feedback samtaler – et nyt projekt, hvor formålet er, at eleverne skal have mere medansvar for egen læring.

Der har været en del debat i medierne om Nationale test. Bogmesteren har sagt, at det er frivilligt for skolerne om de vil tage de nationale test, men det holder ikke i forhold til lovgivningen. På Husum skole virker ikke som om testene er en stor udfordring og det er vigtigt at vide, at testene står aldrig alene, men kun bruges som et pejlemærke. Det sker, at nogle børn overrasker i de nationale test – både i den ene og den anden retning, og det tager lærerne så fat i, og dykker mere ned i.

Justering af folkeskoleloven får ikke betydning på Husumskole, da vi allerede udnyttede de muligheder der nu er nemmere at bruge, men at veksle understøttende undervisning til to-lærer timer.

Tak for de fine fremmøde til årsmødet, og vi ser frem til at arbejde med de input vi fik.

April 2009
Anlægsloft, nedskæringer og små lysglimt af håb

Som mange af jer muligvis har bemærket, så er hullet i skolegården (der hvor det Gule Hus tidligere stod) endelig blevet lukket. Hvad der videre kommer til at ske, efter at anlægsloftet bremsede planerne om et nyt hus til fritidshjemmet, ved vi endnu ikke mere om. Skolebestyrelsens formand Annette og Fritidshjemmets formand samarbejder dog for at skubbe på hos forvaltningen for at finde en løsning på både den tilbageværende midlertidige pavillion i skolegården samt for de ydre rammer i skolegården.

I den forbindelse kan vi nævne at vi har fået bevilget et tilskud til at reparere trampolinerne, der desværre var gået helt i stykker.  Nu er de blevet helt fine igen.

Der skulle have været afholdt et trafik møde d. 28. marts, men dette blev desværre aflyst . Og der er stadig intet nyt om Husumforbindelsen, hvor vi havde arbejdet på at få tilgodeset skolevejene omkring Husum Skole. Vi sørger for at holde os orienteret om udviklingen, og håber fortsat på en mere sikker skolevej.

Det er fra kommunen blevet besluttet at skære i budgettet til rengøring på skolerne, hvilket har medført at rengøringspersonalet har fået fordoblet deres områder, men med samme arbejdstid. Dette medfører selvsagt, at de ikke kan holde standarden. Også her arbejder vi i bestyrelsen på at påvirke politikkerne. (se nedenfor)

Samarbejde og udveksling
Vores formand Annette har sammen med andre skolebestyrelsesformænd i området startet et netværk op for skolebestyrelserne i vores lokalområde. Indtil videre er 9 skoler med i netværket, og intensionen er at vi har en større stemme, når der er sager vi gerne vil italesætte overfor politikkerne.

Første sag som skolebestyrelsesnetværket har taget fat på er sagen om nedskæringer på rengøringsområdet. Vi krydser fingre for, at det fører noget godt med sig.

En anden måde at danne netværk er udveksling, og Husum Skoles 7. årgang har for sjette år i træk været på udveksling med en tysk skole. Det var traditionen tro en stor succes og eleverne har fået en oplevelse for livet. Man kan læse en lille artikel fra sidste års udveksling her link

Sommerferiekoloni
Der er tilmeldt 40 elever til Husum Skoles koloni, og 25 elever er tilmeldt øvrige af Københavns kommunes kolonier; så der skal nok blive dannet mange nye venskaber, sjove oplevelser og gode minder.

Brand og tyveri
Som I nok alle har læst på intra, var der før påske påsat brand på Husum Skole. Ingen kom noget til, og branden blev hurtigt slukket – inden brandvæsenet nåede frem. Derudover har der desværre også været sager med tyveri på skolen. Alle sager er meldt til politiet, som herefter tager sig af efterforskningsarbejdet.

Forældreaften / Årsmøde
Vi håber at se rigtig mange af jer til vores årsmøde d. 14. maj kl 19-21.

Der kommer en invitation til jer meget snart .

 

Kort nyt fra Skolebestyrelsen - marts 2019

Hullet efter det Gule Hus

Skolebestyrelsen havde på seneste møde besøg af bestyrelsesmedlemmer fra Husum Fritidsinstitution og af Mette Kilde fra Team Byg i Københavns Børne- og Ungeforvaltning til en drøftelse af hullet, hvor Gule Hus tidligere stod. Alle er enige om det uholdbare i situationen – også i kommunen, men anlægsloftet betyder, at der pt er udskudte byggeprojekter i Kbh for i alt 2,5 mia. kroner.

De to bestyrelser har sammen med skolens ledelse stillet et forslag om at fylde hullet op og etablere nye midlertidige pavilloner på byggetomten i den periode, hvor det egentlige nybyggeri alligevel er sat på pause. Det skal ses i lyset af, at tilladelsen til de eksisterende pavilloner på modsatte side af skolegården udløber i år. Forslaget er derfor både fornuftigt af sikkerhedsgrunde og i forhold til at løse det akutte kapacitetsproblem, vi står med. Vi har fået ros af Team Byg for forslaget, men afventer en beslutning.

Rettighedsrådet

På Husum Skole har vi både et almindeligt elevråd og et rettighedsråd. Det har vi, fordi Husum Skole er rettighedsskole. En UNICEF Rettighedsskole forener elever, forældre, lærere og andet personale i et fællesskab, der er baseret på alle de gode værdier, der står i FNs Børnekonvention.

Vi måler blandt andet os selv på elevernes kendskab til børnekonventionens indhold, og to elever præsenterede på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse bestyrelsen for, hvordan det går på Husum Skole. Der er fremgang at spore i forhold til sidste år, og det er vi glade for.

Bestyrelsen opfordrer alle forældre til sammen med deres børn at være nysgerrige på, hvad det vil sige at være rettighedsskole. Der er bl.a. hjælp at hente her  https://rettighedsskoler.unicef.dk/

Aula og Skolebestyrelsens årsmøde

Når det nye skoleår starter i august, skal vi alle sammen til at lære Aula at kende. Aula erstatter det nuværende elev- og forældreintra, og det bliver uden tvivl en udfordring for mange af os til at starte med.

I bestyrelsen har vi valgt at bruge anledningen til at sætte fokus på, hvad der er hensigtsmæssig kommunikation – lærere og elever imellem, lærere og forældre imellem og for den sags skyld også forældre imellem. Det gør vi for at bidrage til, at lærernes tid til kommunikation med hjemmet bliver brugt fornuftigt, og for at hjælpe med til at det også som forældre skal være overskueligt at følge med i sit barns skolegang.

Det er en igangværende proces, som vi også gerne vil involvere jer forældre i på skolebestyrelsens årsmøde d. 14. maj. Kl. 19-21. Sæt gerne kryds i kalenderen allerede nu.

Her samler vi også op på alle de inputs, vi fik på kontaktforældremødet tilbage i efteråret. Her havde vi en god drøftelse om al den kommunikation, der generelt foregår på og omkring Husum Skole, og rigtig meget fra det møde kan efterhånden arbejdes videre med, så snart vi har fået overblik over mulighederne med Aula.

Generelt

Den siddende skolebestyrelse har nu været i gang i lidt mere end et halvt år, og der er mange bolde i luften. Det første halvår har vi brugt meget tid på at genbesøge en række af de principper for Husum Skole, som den tidligere bestyrelse havde besluttet. Det er ikke for at lave om på en masse, men for at sikre, at bestyrelsen til enhver tid kan stå på mål for måden, vi sammen gør tingene på, på Husum Skole.

Så er der altid nogle aktuelle sager, som ledelse og bestyrelse har fælles fokus på – i denne måned fx det tilbageværende krater efter Gule Hus. Og derudover, så er vi en aktiv bestyrelse, når det kommer til verden omkring os. Vi deltager flittigt i møder på tværs af skoleområdet i København, og alene i marts har vi repræsentanter med på et fælles kommunikationsmøde på Kirkebjerg Skole, på Skole og Forældre’s forårskursus om samarbejde på tværs af skolebestyrelserne, og på Teknik- og Miljøforvaltningens workshop om sikre skoleveje. Det går der mange timer med, men det er som regel i de sammenhænge, vi også har mulighed for at møde vores forvaltning og vores politikere – og altså mulighed for at skubbe lidt på.

Kort nyt – møde i SB den februar.

Budget
Det spirende forår er ikke den eneste gode nyhed her i februar måned. Skoleleder Anette og ledelsen kunne nemlig berette at ledelse og medarbejdere havde formået at indhente meget af det formodede underskud således at Husum Skole er endt med at underskud på lige knap 300.000, hvilket betyder at skolen ikke vil komme under tilsyn. Rigtig godt gået af hele personalet.

Årsmøde  - 14. maj kl 19.00-21.00.
Her vil formanden for skolebestyrelsen, Annette kort gennemgå årsberetningen, og vi arbejder i øjeblikket på programmet for resten af aftenen. Vi lover det bliver spændende og relevant.

I modtager en mere formel invitation, så snart vi har nyt.

Værdiregelsæt / Grundlæggende værdier :
Vi arbejder som bestyrelse fortsat med en fornyelse af Husum Skoles grundlæggende værdier samt værdiregelsættet for skolen. Bestyrelsens oplæg har været drøftet i personalegruppen, og efter at have modtaget feedback og gode forslag fra personalet, blev det på bestyrelsesmødet besluttet at arbejde oplægget yderligere igennem. Tak til personalet for de gode input og det store engagement. Vi glæder os til det videre arbejde og til at præsentere og implementere det færdige arbejde.

Nyt fra udvalg

Skolens fysiske rammer
Forvaltningen har været på besøg på skolen og erklæret sig enige i, at der selvfølgelig skal gives et tilskud til at de udendørs faciliteter (skolegården) får et løft. Heldigvis bliver den flotte skolegård brugt rigtig meget, også uden for skoletiden, og det betyder et stort slid som bestyrelsens udvalg har arbejdet på at få hjælp til at få dækket omkostninger til reparationerne af.

Tak til Husum Lokaludvalg for hjælpen ift. arbejdet med de udendørs arealer.

Trafik
Trafiksituationen omkring skolen er desværre et konstant problem. Det ville jo være fantastisk, hvis forældre og andre trafikanter der færdes omkring skolen ville vise et helt naturligt hensyn til skolevejen. Men det er desværre ikke alle, der gør dette.

Det lader nu heldigvis til at vi igen har fået folkene bag Husum forbindelsen i tale, da vi desværre nogle måneder tilbage fik oplyst, at man havde prioriteret cykelsti og bedre forhold på Korsager Allé fremfor skolevejen mod Husum Skole. Det sidste vi har fået oplyst er, at man igen vil kigge på skolevejene omkring Husum Skole; så vi krydser fingre, og kæmper selvfølgelig fortsat, blandt andet ved at deltage i et møde med kommunen om sikker skolevej d. 28. marts.

”Gule hus” pladsen
Desværre blev vi ramt af Københavns kommunes anlægsloft midt i byggeprojektet i skolegården. Så det gule hus blev revet ned, og så skete der ikke mere. Skolens og Fritidshjemmets bestyrelse arbejder sammen på en løsning som kan tilgodese både børn og medarbejdere.  

Næste bestyrelsesmøde er tirsdag d. 12.3.2019

 

Kort nyt – møde i SB den 8. januar.

Tirsdag den 8. januar hold skolebestyrelsen sit første møde i det nye år, Godt NYTÅR.

Vi startede med at få en opdatering fra vores elevråd. Den 15. januar får vi besøgende fra Sydkorea, som skal tale med vores elever omkring rettighedsskole arbejdet. Herudover har elevrådet arbejdet for at der vil blive opsat en postkasse hvor eleverne kan skrive om personlige og skolerelaterede problemer.

Herefter godkendte vi de opdaterede udgangstilladelser til vores 7-9 klasse, samt Husum skoles værdi regelsæt. Det omfatter nu det rygeforbud politikerne i Københavns Kommune valgt at vedtage i august 18’:  ”Røgfri Skoletid for alle elever på folkeskoler og specialskoler i København fra 1. januar 2019.”
Røgfri Skoletid betyder, at det ikke længere er tilladt for eleverne at ryge i skoletiden, hverken på eller uden for skolen.

De opdaterede skriv kan se på skoles hjemmeside under ”om skolen” og værdiregelsæt. Værdiregelsættet vil i sin helhed blive gennemgået på næste møde i februar.

Husum skoles pædagogiske afdelingsleder for 1-5 klasse Trine Gjerløv gav herefter en grundig orientering omkring arbejdet med inklusion. Skole har mange forskellige typer af ressourcer tilknyttet, psykologer, UUV-, sundhedsplejerske, læse-, matematik-, inklusion og bevægelsesvejleder. Der udføres også hjemme besøg, arbejdes med Buf.flex (Et BUF-flextilbud gives til elever, som er i målgruppen til en plads på en specialskole eller specialklasserække, og som samtidig kan profitere af at forblive i almenskolen med tildeling af særlige ressourcer til at lave en ekstraordinær indsats for eleven), og som noget nyt er der åben rådgivning om fredagen for børn der har brug for at tale med en uvildig. Vi fik i SB et godt indblik i det store arbejde der lægges for at alle børn kan få en god skoletid.  

Under punktet ”nyt fra udvalg” fik vi en gennemgang af noget af det arbejdet som vores kommunikationsudvalg har arbejdet på, herunder de tilbagemeldinger vi fik fra vores kontraktforældre møde tilbage i november. Vi arbejder på at identificere de mange lag af interessenter og opgaver som kommunikation generelt skal understøtte. Hvordan kan vi via kommunikation på den rigtige måde sikre at Husum skole bliver det naturlige valg for områdets børn, samt sikre forældreinddragelse og fastholdelse af vores elever.

I løbet af Q1 vil der være mange møder/seminar for skolebestyrelsen, og vi forsøger at dække ind så godt som muligt. Her og nu kommer der den 14. januar et oplæg omkring skole/hjem samarbejdet – digitale platforme, som vi ser frem til at lære noget mere om.

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen – december 2018

Så er det tid til årets sidste ”kort nyt fra skolebestyrelsen”. Det officielle referat kan som altid ses her:

Grundlæggende værdier for Husum skole

Skolebestyrelsen har på et tidligere møde lavet en workshop over hvilke værdier, vi gerne vil have kendetegner Husum skole. Vi tog udgangspunkt i de værdier, den tidligere bestyrelse havde fastlagt, og har arbejdet lidt videre med dem. På december måneds bestyrelsesmøde har vi så fået vedtaget de grundlæggende værdier, som Husum skole skal bygger på de næste 4 år. Værdigrundlaget vil hurtigst muligt blive offentliggjort på skoleporten, og så starter arbejdet med at få dem implementeret i lærergruppen og blandt eleverne.

 

Skolens fysiske rammer

Husum skole har haft besøg af borgmesteren, der skulle se på vores akustikregulering. Her fik han lov til at prøve forskellen på et klasseværelse, der er akustikreguleret og fysiklokalet, der ikke er akustikreguleret, og han måtte give eleverne ret i, at der er en tydelig forskel.

Kultur- og Fritidsforvaltningen planlægger at besøge Husum skole inden jul, for at se på vores udearealer – spændende om det kan føre til noget 😊

 

Røgfri skole

Skolen er forpligtede til at indskrive, i fx ordensreglerne, at eleverne ikke må ryge i skoletiden – hverken på skolens matrikel eller udenfor. Skolens ledelse oplever ikke generelle problemer med, at eleverne ryger i skoletiden.

Vi har valgt, at forbuddet mod at ryge i skoletiden bliver skrevet ind i den udgangstilladelse, som skolens største elever kan få til at forlade skolen i spisepausen. Konsekvensen ved at ryge i skoletiden vil så kunne være – efter aftale med forældrene – at udgangstilladelsen kan inddrages. Forbuddet skrives ligeledes også ind i de generelle ordensregler for Husum skole.

Tages en elev i at ryge i skoletiden vil forældrene altid blive kontaktet, men som sagt, er det ikke noget skolen oplever ret tit.

 

Åben skole

Skolebestyrelsen har nedsat et nyt udvalg, der skal se på en politik for åben skole, og se på, hvordan vi kan få erhvervslivet mere ind i åbenskole konceptet. Lige nu er det mest foreninger, og kommunale/statslige organisationer, som skolen har åbent skole samarbejde med.

 

Skolebestyrelsen vil hermed ønske alle en god jul og et rigtig godt nytår. Vi glæder os til at arbejde videre med arbejdet fortsat at udvikle Husum skole, og til at tage fat på de mange gode input vi fik på kontaktforældremødet i sidste måned.

 

Kort Nyt fra Skolebestyrelsen - november 2018

Mødet i denne uge var lidt kortere end normalt, da vi havde kontaktforældremøde lige efter. I dette ”kort nyt” kan du læse om både skolebestyrelsesmøde, og det efterfølgende kontaktforældremøde.

Elevrådet

Elevrådsformand, Belinda, der også er formand for Husumskole rettighedsråd har været i FN-byen i anledningen af Børnerettighedsdagen.

Møder og kurser

Den sidste månedstid, har budt på en del møder og kurser, for især skolebestyrelsens forældrerepræsentanter. Vi har været ude og fortælle om skolebestyrelsen på de fleste forældremøder fra 0. til 6. klasse. Derudover har vi været til møde med Lokaludvalget om blandt andet slid på legepladsen, der jo også bruges i fritiden af området børn.

Der har også været dialogmøder med forvaltningen, og så har vi været på efterårskursus med Skole og Forældre København, hvor fokus var på skole-hjem-samarbejde.

De mange møder har også resulteret i en del networking med de andre skolebestyrelser og vi har snakket om, at lave et samarbejde til sparring med de omkringliggende skolers skolebestyrelser.

Akustikregulering

Alle klasser er blevet akustikreguleret og det har givet både et bedre læringsmiljø for eleverne og et bedre arbejdsmiljø for lærerne. Det er blevet så godt, at borgmesteren kommer på besøg, for at fornemme effekten i praksis, da det er planen, at dette skal være standard på alle nybyggede skoler i Københavns kommune.  

Kontaktforældremødet

I år havde vi som noget nyt inviteret alle forældre og ikke kun kontaktforældre til efterårets kontaktforældremøde. Der deltag ca. 30 forældre, hvor langt de fleste var kontaktforældre.

Helle fra forældreforeningen fortalte lidt om foreningens arbejde. De oplever stor tilslutning, når der skal bruges forældre til fx vagter på festerne, men de kunne godt tænke sig, at være lidt flere end de 4 de er i bestyrelsen. Forældreforeningen holder møde ca. 4 gange om året, resten klares over Messenger. Hvis du ønsker at være aktiv i forældreforeningen, kan du skrive til Helle (61868184) eller kontakte Skolebestyrelsesformand Annette (22150263: annette_kruger@yahoo.com), som så vil sætte jer i kontakt.

Afdelingsleder for udskolingen Hedda, fortalte lidt om hvad der sker i udskolingen. Husumskole arbejder meget med tankegangen – hvordan udfordre vi eleverne i udskolingen? På Husumskole bruger vi meget ”Åben skole”, fx er alle valgfagene – kaldet A-fag, i 7-9 klasse lavet sammen med Ungdomsskolen, hvor de fleste elever har haft undervisning uden for skolen. Der skal også nævnes Coding class for 6. årgang, hvor eleverne sammen med en virksomhed skal skabe et projekt, Udveksling med en tysk skole for 7. årgang og junior talenthold i samarbejde med Nørre G for elever i 8-9 klasse, der trænger til ekstra udfordringer.

Skoleleder Annette fortalte om, hvad der generelt rør sig på skolen. Blandt andet fortalte hun om hvordan et engageret elevråd, er med til at gøre skolen til ”vores skole”. Konkret har elevrådet oprettet en toiletpatrulje, der holder opsyn med toiletterne og kontakter pedellerne, hvis der er mangler eller trænger til ekstra rengøring. Fælles temadage på tværs af hele skolen (nyligst rettighedsugen med afsluttende fælleskoncert) skaber fællesskabsfølelse på skolen. Skolen har indgået et partnerskab med det kongelige teater. Det betyder, at 4. årgang har danset ballet og opført Napoli for forældrene. 5. årgang skal i gang med et operaprojekt og 0. årgang har været i balletten og se Bamse danser ballet.

Skolebestyrelsen ønskede sparring på, hvad skolens forældre synes, det er vigtigt at arbejde med de næste 4 år, og hvordan vi skal kommunikere ud. Bestyrelsen fik mange gode input med tilbage, som vi vil se på over de næste møder. Vi vil altid gerne have input og gode ideer. Du kan finde vores kontaktoplysninger på skoleporten: https://husumskole.skoleporten.dk/sp/178314/school/board

Tak for det fremmøde, og det store engagement.

Skolebestyrelsens forældrerepræsentanter.

 

Kort Nyt fra Skolebestyrelsen - oktober 2018

Kære alle,

Så er der kort nyt fra vores bestyrelsesmøde tirsdag d. 9.10.2018.

Siden sidst har vi afholdt Lærernes dag: MANGE TAK for den store opbakning. Det var rigtig skønt at opleve, hvordan børnene glædede sig til at give deres lærere blomster (mange ville gerne have mere end en rose, fordi det var svært at vælge, hvilken lærer man skulle give den til), og det var helt fantastisk at se hvor mange, der havde favnen fuld af kage, frugtanretninger, tunge poser med lækkerier osv.

Der foregår hele tiden nye, spændende ting på Husum Skole. Blandt mange andre gode tiltag har vi et samarbejde med Det Kongelige Teater; det betyder at en gruppe elever får lov at prøve kræfter med enten at danse ballet eller synge opera. Det betyder også at der indimellem falder lidt fribilletter af; så hele 0. årgang har fået mulighed for at komme ind og se ”Kom Bamse – nu balletter vi”.

Meget engageret elevråd

På mødet fik vi en fin præsentation fra elevrådsrepræsentanterne, som netop har afholdt deres første møde. Her var de blevet enige om at engagere sig i flere forskellige tiltag, f eks. at tage initiativ til et supplement til den allerede bestående legepatrulje, der bliver drevet af skolepædagogerne. Fra elevrådet er der nu nedsat et udvalg, som også vil prøve at igangsætte lege og sociale tiltag i frikvartererne. Derudover ønskede elevrådet også at involvere sig i skolens fester, og der vil blive arbejdet på et samarbejde mellem Forældreforeningen og festudvalget fra elevrådet.

Der er også fra elevrådet nedsat et såkaldt toiletudvalg, som har til opgave at indrapportere til skolebetjenten, hvis de får kendskab til at toiletterne trænger til en rengøring. Det skal her siges at toiletterne naturligvis tilses flere gange dagligt, og at noget af den dårlige omtale af toiletterne tilstand mere er rygter end virkelighed, så det håber elevrådet også at kunne gøre op med.

Udvalg

  • Som nævnt i sidste Kortnyt var der d. 30.9. informationsmøde om Husum forbindelsen, hvor det desværre fremgik, at de tiltag vi havde håbet ift. at kunne sikre en bedre og mere sikker skolevej omkring Husum Skolevej desværre ikke længere var aktuelle.

Vi indsender fra bestyrelsen et høringssvar på det nuværende forslag, og håber at der bliver lyttet og taget til efterretning. Til de interesserede kan høringen findes her https://blivhoert.kk.dk/hoering/husumforbindelsen

  • Skoleleder Annette og formand Anette har fået foretræde, som det så fint hedder, for Brønshøj-Husum lokal udvalg d. 25.10. Her skal de fortælle om de udfordringer, vi har med de fysiske rammer på Husum Skole – både indvendigt og udvendigt. Indvendigt er vi især udfordret på science området, hvor de nuværende rammer gør det svært at leve op til bekendtgørelsen om undersøgende adfærd i disse fag.

Udvendigt er der særligt fokus på skolegården; den har mange brugere også uden for skoletiden; og det slid og den hærværk dette medfører er kostbart at få repareret og ikke noget skolens budget kan klare.  

 

Præsentation af A-fag 24.10.2018

Vi håber, I vil komme og bakke op, onsdag d. 24.10. når Husum skoles A-fag bliver præsenteret af de elever, der netop har været igennem forløbet; det er en god måde for os forældre at se og opleve et af de mange gode tiltag der findes i udskolingen på Husum Skole. Det store A står for Attraktiv, Alternativ og Almen dannende, og man behøver ikke at have børn i udskolingen for at komme og kigge med. Det foregår i skolens aula.

Kontaktforældremøde 20. november

Vi glæder os meget til kontaktforældremødet tirsdag d. 20. november. Agendaen er næsten på plads og vil blive lagt ud på intranettet snart. Mødet er åbent for alle interesserede forældre, og vi håber at rigtig mange har lyst til at deltage.

De bedste hilsner

Skolebestyrelsen

 

Kort nyt fra bestyrelsen, September 2018

Kære alle,
Hermed Kort nyt fra vores sidste bestyrelsesmøde tirsdag d. 11.9.2018
Vi har i løbet af den sidste måned deltaget i forældremøder i indskolingen og på 6. årgang; tak fordi vi måtte få plads i de fyldte dagsordner.

Vi vil gerne i dialog med forældre fra alle årgange, og vi opfordrer til at I deltager i kontaktforældremødet i efteråret, eller møder os i løbet af året på skolen, hvor vi planlægger at gentage sidste års nye tiltag med forældrekaffe. I er også altid velkommen til at tage fat i os via mail, som kan findes på skolens hjemmeside. link

Kontaktforældremøde 20. november
Vi håber at se rigtig mange kontaktforældre til mødet 20. november kl. 18.30. Traditionen tro opfordrer vi til at alle kontaktforældre tager en ”ven” (altså en anden forældre) med.
Annette, skoleleder, vil deltage hele aftenen, og har lovet at give os en status på vores alle sammens Husum Skole. Vi arbejder stadig på agendaen, og som Annette også har opfordret til på forældreintra, er I meget velkomne til at komme med forslag.

Udvalg
Som nævnt i sidste kortnyt, har vi nedsat 3 udvalg som alle er godt i gang med arbejdet vedr.

  • Trafikken omkring Husum Skole
  • Skolens fysiske rammer
  • Kommunikation

Vi vil nok altid kunne drøfte trafikken omkring vores skole, men vi håber at tiltagene omkring Husum forbindelsen også vil kunne afhjælpe nogle af de udfordringer vi alle oplever, særligt omkring kl 8 hver morgen. Der er informationsmøde om Husumforbindelsen d. 30. september kl 14.00 på Husum Skole. http://www.broenshoej-husumlokaludvalg.kk.dk/husumforbindelsen/

I forbindelse med arbejdet omkring skolens fysiske rammer, og herunder forbedring af blandt andet fysik lokale og udendørsarealer, har vi besluttet at undersøge mulighederne for at søge sponsormidler. Så hvis nogle af jer forældre har kontakt til virksomheder eller fonde der kunne tænkes at være interesserede, hører vi meget gerne fra jer.

Værdiregelsæt
I næste måned vil vi i bestyrelsen arbejde med værdiregelsættet for Husum Skole. Det er et vigtigt arbejde, som skal ende ud med en tekst, vi alle – elever, lærere, øvrigt personale og forældre kan se os selv i. Der findes allerede et værdisæt, udarbejdet af den tidligere bestyrelse, som vi naturligvis vil tage udgangspunkt i. I kan finde det nuværende værdiregelsæt på skolens hjemmeside link.

Masser af spændende arrangementer
Husk at holde øje med de mange spændende tiltag og arrangementer, der dukker op. Vi håber mange af jer, har lyst til og mulighed for at bakke op.

Af kommende arrangementer kan vi blandt andet nævne:

  • A-fags event d. 24.10 kl 16-17, hvor der vil være præsentationer fra de forskellige fag, f eks filmholdet.
  • 31.10 vil der være pop-op restaurant på Meyers madhus (muligvis kun for de elever der har været tilmeldt samt deres familier)

De bedste hilsner

Skolebestyrelsen

 

Kort Nyt fra Skolebestyrelsen - august 2018

Så er der igen lidt nyt fra skolebestyrelsen, efter vores august møde. Vi er startet op på, ikke kun et nyt skoleår, men på en ny skolebestyrelsesperiode. Der var jo som bekendt valg til skolebestyrelsen lige inde sommerferien, og vi vil gerne benytte lejligheden til at takke de forældre, der tog sig tid til at gå forbi skolens kontor og sætte en stemme. Den nye skolebestyrelse er besat med 3 genvalgte forældrerepræsentanter og 4 nyvalgte. Elevrådet har først valg lidt senere på skoleåret, og lærerrepræsentanterne er også erfarne medlemmer i skolebestyrelsen. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang med arbejdet.

Kommunikation
Et af de emner der er stor enighed om i skolebestyrelsen, er at vi gerne vil sikre at der bliver informeret godt og tydeligt om både skolebestyrelsens arbejde, men også om hvad der sker på skolen. Der sker rigtig mange gode og spændende ting på Husum skole, og det er vigtigt, at det bliver kommunikeret bredt ud så både nuværende og kommende forældre kan se hvad Husum skole står for. Derfor har skolebestyrelsen valgt at nedsætte et kommunikationsudvalg, der skal gøre sig tanker om hvordan vi opnår den rette mængde af kommunikation om skolebestyrelsens arbejde til alle skolens forældre.

Hedda, der er afdelingsleder for udskolningen, deltog i denne måneds møde, for at præsenterer en beskrivelse, af nogle af de tiltag og spændende forløb der tilbydes og gennemføres for skolens ældste klasser. Beskrivelsen vil blive lagt på skolens hjemmeside, for at profilerer udskolingen på Husum skole.

Skolens ledelse har også udarbejdet en praksisplan for håndtering af konflikter og en beskrivelse af skolepædagogernes legepatrulje, der ligeledes vil blive offentliggjort på skolens hjemmeside. Formålet med at få lavet og offentliggjort disse skriv, er et ønske om, at man som interesseret forældre, der enten har børn på Husum skole, eller overvejer Husum skole til sit kommende skolebarn, kan få en indsigt i hvordan tingene foregår på skolen. Dette er noget som skolebestyrelsen bakker meget op om.

Vi vil igen i år deltage med et kort oplæg om skolebestyrelsens arbejde på forældremøderne i indskolningen (0. til 5. klasse).

Udvalg
Skolebestyrelsen har besluttet at vi vil nedsætte 3 udvalg, der imellem skolebestyrelsesmøderne kan arbejde videre med emner, der efterfølgende kan blive drøftet på de ordinære skolebestyrelsesmøder.

De tre udvalg er:

  • Trafikudvalg
    • Udvalget skal blandt andet følge de ændringer ude foran skolen, som vi håber kommer via projekt Husumforbindelsen.
  • Skolens fysiske rammer
    • Udvalget skal blandt andet se på muligheden for at få økonomisk hjælp til at omdanne fysik/kemilokalerne til et scienceområde.
  • Kommunikation
    • Udvalgets opgave er at se på, hvordan vi bedst for kommunikeret ud om det arbejde, der laves i skolebestyrelsen og på skolen generelt.

Udvalgene vil arbejde løbende hen over skoleåret, og der kan godt komme nye udvalg til ved behov.

De bedste hilsner fra
Skolebestyrelsen

 

Kort Nyt fra Skolebestyrelsen - juni 2018

Så nåede vi til skoleårets sidste korte nyheder fra bestyrelsen. Det er også det sidste nyhedsbrev fra denne bestyrelse, der ved sommerferien slutter sin 4-årige periode.

Valget til den nye bestyrelse er i fuld gang – og sidste chance for at stemme på kandidaterne til den nye bestyrelse er onsdag d. 20/6 kl. 16.00.

Elevrådet
På årets sidste møde fik vi en tilbagemelding fra elevrådets møde med skolens ledelse og det tekniske personale. Eleverne vil gerne have, at gårdvagterne kommer længere ud i Husum parken i firkvarteret, så de er lettere at få fat i, for de elever, der leger i parken. Der er som regel omkring 8 voksne ude i frikvarteret som gårdvagter og som legepatrulje, og de vil være mere opmærksomme på at dække området.

Toiletpatruljen har nu kørt et stykke tid og fungerer godt – men desværre er der stadig ikke altid pænt og rent nok på trods af indsatsen, hvilket selvfølgelig er frustrerende.

Elevrådet nedsatte tidligere på året et ”gulerodsudvalg”, hvor der blev etableret en stor 2-rums beholder i aulaen med farvede bolde i det ene rum. Aftalen var, at hvis skolens elever ødelagte noget på skolen, så blev der flyttet bolde over i den anden beholder, som symbol på, at skolen skulle bruge penge på at reparere det ødelagte. De penge, der blev sparet i løbet af året, hvis eleverne passede på skolen, kunne til gengæld bruges til et formål, som eleverne selv kunne bestemme. Alle boldene ligger stadig i den ”gode” side af beholderen. Så efter sommeren skal elevrådet drøfte, hvad pengene skal bruges til J.

Skemaer for næste år
De nye skemaer er endnu ikke helt på plads alle klasser, så de kunne ikke fremlægges på mødet. Men vi talte om, at skolen gør alt hvad der er muligt for at følge det princip, vi har på området. https://husumskole.skoleporten.dk/sp/file/725049c3-6356-4020-9bfb-00fdbf6fc412/Princip_fagfordeling%20og%20skemal%C3%A6gning.pdf

Sommervejr
Det har været en meget varm forsommer, og det har betydet meget høje temperaturer i nogle klasseværelser. Skolen har kontakte arbejdsmiljø København, der har været ude på skolen og målt op til 30 grader i klasserne. Desværre er der ikke nogen let løsning på denne udfordring, så der har været afholdt meget udendørs undervisning, som parken jo heldigvis giver mulighed for.

Sidste skoledag for 9. klasserne blev til gengæld nydt i det dejlige vejr, og alt gik super godt på dagen, hvor de store elever var glade og også hensynsfulde over for de mindre – og hvor eleverne selvfølgelig slog lærerne i den traditionelle fodboldskamp!

Udvalg i bestyrelsen
Bestyrelsen har i de sidste år haft tre aktive udvalg for henholdsvis medier, skolens fysiske rammer og trafik. Officielt nedlægges udvalgene med denne bestyrelse. Vi talte om, at vi meget gerne vil have den nye bestyrelse til at fortsætte med udvalgsarbejdet på relevante områder og også se på, hvordan de øvrige forældre især kontaktforældrene kan inddrages mere.

Trafikudvalget er især relevant at fortsætte, da vi er blevet involveret i arbejdet med Husumforbindelsen, hvor vi har drøftet flere rigtig spændende muligheder for at gøre skolevejen bedre og sikrere.

Tak for nu
Til sidst vil vi sige tak for nu og ønske jer alle en rigtig god sommerferie. Tak for jeres indsats som forældre her på skolen både i forhold til jeres egne børn og i forhold til at understøtte det fællesskab, der er i klasserne og på tværs på hele skolen.

Vi glæder os til at byde den nye bestyrelse velkommen efter ferien.

Bedste hilsner fra skolebestyrelsen.

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen - maj 2018

Skolebestyrelsesmødet i maj måned blev efterfulgt af årsmøde og opstillingsmøde til den nye skolebestyrelse, der tiltræder i august. Dette Kort nyt vil handle om alle 3 møder.

Hvad sker der i udskolningen?
Eleverne i de ældste klasser er godt i gang med prøverne, og når man snakker med eleverne, er stemningen at det er gået godt.

På denne måneds skolebestyrelsesmøde var Hedda (afdelingsleder for udskolningen) inviteret med for, at fortælle om alle de spændende tiltag, der er igang i udskolningen (7-9. klasse).

Alle elever skal i løbet af 8. klasse have en vurdering af deres uddannelsesparathed. Eleverne skal selv vælge inden for hvilken typer af ungdomsuddannelser, de vil have en uddannelsesparatheds vurdering til. Man kan vælge mellem gymnasiet, HF eller erhvervsuddannelse. Man kan vælge at blive vurderet til en eller flere af de 3 typer. Vurderes eleven ikke uddannelsesparat til de område de vurderes i, laves der en handleplan, så den enkelte elev kan styrkes i det, der mangler for at kunne blive erklæret uddannelsesparat.

En anden vigtig opgave for skolen er også at styrke elevernes valgparathed. Det kan fx nævnes, at der findes over 100 forskellige erhvervsuddannelser at vælge imellem. Valgparatheden styrkes blandt andet ved at eleverne ikke blot skal i praktik, men skal trænes i at være nysgerrige i forhold til karrierelæring - fx ved interviews og undersøgelser af hvad og hvordan man opnår en bestemt uddannelse eller karriere. Herunder at man kan opnå samme uddanelse af flere veje. Fx kan man blive sygeplejerske både via gymnasiet, eller via sosu uddannelsen.

I Københavns kommune er der stort focus på, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse istedet for at gå på gymnasiet. Dette gøres blandt andet ved forskellige forløb og samarbejde med  erhvervsskolerne. Her indgår blandt andet 2 pilotforløb med erhvervsskolerne på 6. og 7. årgang. Der er dog også stadig samarbejde med gymnasiet, og Husum skole har, sammen med andre folkeskoler, en talentlinie på Nørre G, hvor interesserede elever i folkeskolens ældste klasser kan få undervisning på gymnasiet i et forløb.

Husum skole har også som en del af åben skole et godt samarbejde med ungdomsskole om udbydelse af valgfag.

Princip om multimedier og devices
Skolebestyrelsen har nu lavet et princip om brug af multimedier og devices, som kan ses på skolens hjemmeside. Princippet har været omkring både elevrådet og lærernes med-udvalg, og der er en generel tilfredshed med princippet.

Budget
En af skolebestyrelsens opgaver er at godkende og holde opsyns med skolens budget.
Københavns kommune er gået over til et nyt økonomisystem med færre konti. Det betyder, at det er svære at få et overblik over budgettet, når de enkelte poster bliver samlet på nogle få konti, og dermed giver et mudret billede af hvad pengene er budgetteret til. Derudover er der nogle store start vanskeligheder, der gør at budget løbende ændre sig - nogle gange fra dag til dag, uden at man rigtig ved hvorfor. Interesseorganisationen Skole og Forældre skal til møde med forvaltningen, for at gøre opmærksom på det utilfredsstillende i, at skolerne ikke har nogle budgetter man kan stole på, og at de færre konti gør det vanskeligt for bestyrelserne at overholde opsynsforpligtelsen.

Nye 0. klasser
Der kommer 3 nye 0. klasser til næste skoleår. Der har været stor søgning til Husum skolen, og skolen har desværre måtte sige nej til over 20 børn, der ikke bor i distriktet, men skolen er en tre-sporsskole og de fysiske rammer gør, at der ikke kan oprettes 4 klasser.

Samarbejde med det Kongelige Teater
I næste skoleår har Husumskole indledt et samarbejde med Det Kongelige Teater. Her skal kommende 4. og 5. årgang lærer om ballet og opera.

Årsmødet
En lille skare forældre var mødt op til årsmødet. Steen holdt et spændende oplæg om digital dannelse, og efterfølgende fortalte Annette hvad der rør sig på Husum skole.

Opstillingsmøde
Da opstillingsmødet startede og opskrivningssedlen blev lukket, var der 10 kandidater til skolebestyrelsen, samt 1 der ønskede at opstille som suppleant. Da der kun er 7 pladser til forældre i skolebestyrelsen, skulle vi tale os frem til, om nogle ville trække sit mandat og i stedet komme på suppleantlisten, eller om vi skal ud i kampvalg. Efter en snak om hvad skolebestyrelsesarbejdet består af, og hvad suppleanternes rolle er/kan være valgte alle 10 kandidater at fastholde deres opstilling. Det betyder, at vi skal ud i kampvalg. Vi synes det er rigtig dejligt, at så mange forældre vil bruge de næste 4 år på at arbejde for den fortsatte udvikling af Husum skole. Alle kandidater er nu gået igang med at lave en beskrivelse af, hvad man ønsker at bidrage med til skolebestyrelsen. Der vil i løbet af de næste par uger blive meldt ud fra skolens ledelse hvordan valget foregår. Valget skal være afsluttet den 20. juni.

Vi håber at rigtig mange forældre vil tage turen forbi skolen og afgive deres stemme, så den nye bestyrrelse får et stærkt mandat til det videre arbejde for vores alles børns skole.

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen  -  April 2018

Nyt princip ”Brug af digitale medier og devises”
Vores medieudvalg har udarbejdet et nyt princip for brug af digitale medier og devises. På mødet præsenterede udvalget princippet, og vi diskuterede små formuleringsændringer. Elevrådet har også haft det nye princip op på deres seneste elevrådsmøde, og den samlede bestyrelse har godkendt princippet. Næste step er, at princippet tages op i TRIO og MED-udvalg, hvorefter princippet lægges op på skoleporten. I kan se alle de principper, som vi har udarbejdet og som vi fører tilsyn med, her: (indsæt link).

Udskolingsmidler:
Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har i forbindelse med budget 2018 afsat 220 millioner kroner over de næste år til at styrke udskolingen. Skolerne har netop modtaget information om de midler den enkelte skole kan råde over. Husum Skole er optaget af at kvalificere arbejdet med uddannelsesparathed. Ligeledes er der fokus på, at udvikle bredere muligheder for valgfag. Hedda, som er afdelingsleder for udskolingen, vil på kommende bestyrelsesmøde fremlægge skolens visioner og indsatser for fremtidens udskoling for bestyrelsen.

Husumforbindelsen:
”Husumforbindelsen” vil gerne komme og fortælle os om, hvad Husumforbindelsen har af betydning for vores skole. Heriblandt hvilken indflydelse forbindelsen kan have på en sikrere skolevej omkring vores skole. Bestyrelsen er inviteret til møde med Husumforbindelsen d. 15. maj. I kan læse mere om Husumforbindelsen her: http://www.broenshoej-husumlokaludvalg.kk.dk/husumforbindelsen/

Rettighedsskolen:
Arbejdet omkring rettighedsskolen fortsætter. Der har været skolevandringer, der er lavet tryghedsundersøgelser i alle klasser og der er oprettet en toiletpatrulje. En af skolens dugtige inklusionspædagoger træder ind i rettighedsrådet, og skal være med til at bære rådets vigtige arbejde videre.
Der skal inden skoleårets udgang foretages endnu en tryghedsundersøgelse inden Husum Skole officielt bliver certificeret som Rettighedsskole af UNICEF. Rettighedsrådet fortsætter efter certificeringen, og vil være et råd som fremadrettet skal arbejde med trivsel generelt på Husum Skole.

Årsmøde og valgmøde d. 8. maj:

Husk! at bestyrelsen afholder årsmøde og valgmøde tirsdag d. 8. maj kl. 19.00-20.30.

På mødet vil der være et oplæg om digital dannelse, og Annette vil informere om nyeste tiltag og hverdagen på Husum Skole.

Årsmødet er også sidste chance for at skrive sig på opstillingslisten til skolebestyrelsesvalget 2018. I den kommende valgperiode er der ledige pladser i skolebestyrelsen, så kontakt os endelig, hvis du kunne have lyst til at stille op. Man kan allerede nu skrive sig på opstillingslisten på skolens kontor.

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen  -  Marts 2018

Læsning i fokus
Til vores møde havde vi besøg af skolens læsevejleder Ida Pedersen, som fortalte om, hvordan skolen arbejder systematisk med at følge alle elevernes læseudvikling. Målet er at sikre, at lærerne bedst muligt kan støtte eleverne videre, der hvor de er i deres læseudvikling, og at man tidligt får øje på de elever, der har brug for ekstra hjælp eller anden støtte fx på grund af ordblindhed.

Skolen har især de senere år haft meget fokus på at følge eleverne allerede fra starten i 0.kl. og på de forskellige klassetrin holder læsevejleder, lærere og skolepædagoger fælles konferencer for at kunne få et helhedsindtryk af børnene. Ida fortalte om nogle af de staveprøver hun bruger som supplement til de nationale tests. Staveprøverne kan give et godt indtryk af elevens færdigheder, og de kan være lettere at gå til, hvor de nationale tests kan virke fremmedartede og stressende for nogle elever.

Vi talte også om de særlige situationer, hvor skolen skal være opmærksom fx når en klasse skifter lærere eller hvis der kommer nye elever ind på skolen i de større klasser, samt om hvordan skolen arbejder på at få talenthold i gang, så vi også sikrer, at de eleverne, der er hurtige og dygtige læsere, får de udfordringer, der kan løfte dem videre.

Det var et rigtigt spændende oplæg, og vi var fra bestyrelsen enige om, at skolens arbejde på dette område er meget omfattende og giver et godt udgangspunkt for at styrke eleverne. Som forældre foreslog vi skoleledelsen og Ida, at der blev gjort mere for at kommunikere til forældrene om de prøver der blev taget og formålet med dem. 

Valg til skolebestyrelsen 2018 – og årsmøde for alle forældre d. 8/5
Det nærmer sig tiden for, at der skal vælges ny skolebestyrelse for de kommende 4 år på Husum Skole.

Vi har nu lagt en plan for valget her i foråret, og der skulle gerne være kommet information ud til alle forældre på intra om forløbet.

Vi vil gerne opfordre alle der har lyst til at stille op til valget eller tage kontakt til os i bestyrelsen, hvis der er noget i gerne vil vide mere om.

Valgmøde og sidste chance for at opstille er tirsdag d.8/5, hvor vi også holder årsmøde om bestyrelsens arbejde for alle skolens forældre – så sæt allerede nu kryds i kalenderen denne dag. 

Budget 2018/19
Et andet vigtigt punkt på månedens møde var godkendelse af budgettet for det kommende år. Der er blevet skåret ned i skolernes grundbudget, hvilket er rigtig ærgerligt, men desværre ikke noget vi kan gøre så meget ved på skolen.

Vi har i bestyrelsen fundet nogle fokuspunkter, som vi vil have prioriteret på skolen og i budgettet. Det handler om at få forbedret vores faciliteter inden for naturfagsområdet, at sikre ressourcer til kompetenceudvikling og linjefag hos lærerne og at udbygge/vedligeholde vores IT udstyr som fx computere til brug i undervisningen.

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen – februar 2018

Elevrådet
Elevrådet har holdt møde for 3. til 6. klasserne, hvor der blev talt om hvad der kunne være bedre på skolen. Blandt andet er der mange der synes at toiletterne er ulækre. Derfor har elevrådet nu nedsat en toiletpatrulje, der holder øje med toiletterne, og melder til pedellerne, hvis der er noget der ikke er i orden.

Der er kommet mange forslag til elevrådet, med ønsker om hvad der kan være bedre på skolen. Elevrådet vil på de næste møder arbejde med de ting de selv kan påvirke, og evt. tage emner med til skolebestyrelsen, hvis der er noget bestyrelsen kan hjælpe med at få gennemført.

Valg til skolebestyrelsen
I år er det valgår for forældrerepræsentanterne i skolebestyrelsen. Alle der har forældremyndigheden over et barn, der går på skolen i skoleåret 18/19 (altså det kommende skoleår), kan opstille til skolebestyrelsen. Valgperioden er 4 år.

Hvis du ønsker at vide mere om bestyrelsesarbejdet, kan du enten læse de tidligere numre af kort nyt fra bestyrelsen nedenfor, eller kontakte en af os der sidder i bestyrelsen for at høre mere.

Der vil senere blive lavet nogle lister man kan skrive sig på. Alle der er interesseret i at stille op som forældrerepræsentant eller suppleant skal have skrevet sig på listerne senest ved årsmødet den 8. maj.

Der vil komme mere information om valget senere, men overvej allerede nu, om det ikke kunne være noget for dig. Det er både spændende og hyggeligt J.

Tilsyn med principper – klassedannelse og klassesammenlægning
Vi har med gennemgang af dagens principper, nu været igennem alle skolens principper og fået lavet opsyn og opdateret hvor det var nødvendigt.

De to principper der var på dagens møde var princippet for klassedannelse og princippet for klassesammenlægninger.

Princippet for klassedannelser skal opdateres da der nu kun er et fritidshjem. Skolens ledelse melder at princippet bliver fulgt, og fungerer godt. Der er et rigtig godt samarbejde med fritidshjemmet om at få dannet nogle gode klasse og sikre at klasserne er samlet på samme matrikel i fritidshjemsdelen. Alle skolepædagoger arbejder på den matrikel som børnene i den klasse de følger i skoletiden.

Princippet for klassesammenlægning har kun været brugt en enkelt gang siden den nuværende bestyrelse tiltrådte (nuværende 4. a og b). Meldingen er at princippet blev fulgt og fungerede, selv om ikke alle de involverede fik alle ønsker opfyldt. Det er sjældent sjovt med klasseændringer, derfor er det også vigtigt at vi har et princip som alle kan støtte sig op af.

Status på rettighedsskolen
På dette møde havde vi besøg af to elever fra skolens rettighedsråd, som fortalte om den baseline undersøgelse, der har været lavet blandt alle skolens elever fra 3. til 9. klasse. Der var mange spændende ting i analysen, og eleverne har allerede ideer til hvad der skal arbejdes med fremover. Undersøgelsen skal gentages senere når rettighedsarbejdet er noget længere, og forventningen er så at man skal kunne se en fremgang i trivslen blandt eleverne på skolen.

Bedste hilsner fra skolebestyrelsen

 

Kort nyt fra bestyrelsen - januar 2018

Her er januar måneds udgave af Kort nyt fra bestyrelsen. Som altid er denne skrivelse en opsamling af hvad der er foregået på månedens møde, set fra en forældrevinkel. Dette er ikke et ”officielt” referat – det officielle referat kan findes andetsteds på skolens hjemmeside.

De to største punkter på denne måneds møde var bestyrelsens tilsyn med skolens princip om Skole-hjem samarbejdet og en snak om skolens regnskab og budget. Derfor er denne udgave af Kort Nyt også meget domineret af disse emner.

Som sagt gennemgik vi på dette møde princippet for skole/hjem samarbejde. I henhold til den proces der er vedtaget, havde Helle og Noah formuleret spørgsmål til det nuværende princip (kan findes her: [LINK]), og Annette (skoleleder) havde formuleret svar på dem. Det skal bemærkes at spørgsmålene er blevet vendt med årgangskoordinatorer, så ledelsens svar er baseret på input ”ude fra marken”.

Der blev spurgt ind til mødestrukturen. Det fungerer med både forældremøder og skole/hjem samtaler, men der er nogle enkelte årgange hvor forældrene ikke er specielt aktive. Ordningen med kontaktforældre fungerer bedst på de yngre årgange, i udskolingen foregår det mere per mail.

Der blev snakket om at der er nogle kontaktforældre der ikke ved at de skal være med til at planlægge de fælles forældremøder – dette kan specielt være et problem når rollen som kontaktforældre overdrages.

Der blev snakket om det er hensigtsmæssigt at forældremøderne ligger i starten af skoleåret. Det bunder mest i tradition og der ligger nogle praktiske elementer i det, og især på de årgange hvor man får en ny lærer, skal det helst afholdes så snart på året som muligt. På den anden side kan der være ting der først bliver ”opdaget” når en ændring har været gældende i nogle måneder (f.eks. hvis en klasse har en eller to lange dage på skemaet). Man skal være opmærksom på at der ikke er nogen regel om at der kun må afholdes et forældremøde, så hvis der er et behov, så kan en klasse udmærket indkalde til et ekstra fælles forældremøde.

Der blev snakket om ”aulacafeen” som bliver brugt i udskolingen; specielt om fortrolighed og ”vanskelige” samtaler? Der blev nikket genkendende til det, men der bliver indkaldt til separate samtaler hvis der er en specifik grund til det – og desuden er folk gode til at respektere diskretion. Erfaringen er, at der generelt bliver mere tid sammen med lærerne til samtaler (og man kan som forældre tale med flere lærere). Der blev også luftet ideer om andre måder at holde disse samtaler på, f.eks. kan man tænke over om eleverne kan inddrages på mere kreative måder.

Som eksempler på godt skole/hjem samarbejde nævnes fremlæggelserne af projektopgaver; dette giver god respons fra forældrene og ofte tilkendegivelser af at børn faktisk kan mere end forældrene tror. Samarbejdet fungerer endvidere ofte rigtig godt, når der er udfordringer omkring enkelte børn. Der er til tider forældre med i klasserne for at observere hvordan situationen kan være i klassen omkring deres barn. I det hele taget er det jo et godt tegn på at samarbejdet fungerer, at der netop ikke lægges mærke til samarbejdet, det fungerer bare.

Samarbejde omkring det faglige: der er en forventning om at forældrene holdes informeret, men ikke at det specifikt skal være gennem ugeplaner. Det kan også være månedsbreve, sedler med hjem eller andet. Ledelsen hører ikke andet end at det fungerer, men er selvfølgelig interesseret hvis der er nogen der ikke føler at den del af samarbejdet fungerer.

Lærerne svarer rimelig entydigt at der er opbakning fra forældre når de søger samarbejde, f.eks. hvis de efterspørger noget elektronik som eleverne kan skille ad. Det er desuden erfaringen at forældre mærker et godt samarbejde når der fra lærernes side udvises velvillighed til dialog. Det er også et tegn på godt samarbejde når forældre får en stemme når der bliver taget beslutning om deres barn, ligesom det er positivt når forældre kan få indblik deres børns læring.

En vigtig dimension er også at man som forældre føler et fælles ansvar for klassens trivsel, f.eks. at man møder op til forældremøder, selvom man egentlig synes at alting kører fint nok for ens eget barn, og også at man møder op til trivselsarrangementer. Til trivselsarrangementer er det også positivt hvis man kan tage nogle børn med, selv hvis deres egne forældre ikke har tid, råd, eller overskud til at deltage.

Annette (skoleleder) opsummerede afslutningsvist, at hun synes at samarbejdet har ændret sig. Dialogen mellem de professionelle (ledelse, lærere, vejledere) og forældrene er blevet meget mere åben og anerkendende fra begge sider. De professionelle er også blevet bedre til at kommunikere på en måde der inviterer til samarbejde i løbet af den tid hun har været her.

Bestyrelsen beslutter at vi ikke ændrer på princippet nu, men generelt gennemgår principperne og forsøger at tydeliggøre succeskriterier på hvert af dem når en ny bestyrelse tiltræder efter det kommende valg.

Ferieplan for det kommende skoleår. Ledelsen havde sendt et forslag ud, som bestyrelsen godkendte. Det bliver sendt ud snarest.

Budget:
Bestyrelsen snakkede om skolens overordnede budget som ikke er det detailbudget vi senere skal vedtage i henhold til styrelsesvedtægten. Det er svært som økonomiansvarlig at stå til ansvar overfor bestyrelse og andre når der kun er 8 konti man kan kontere på. For eksempel er en stor del af udgifter til kompetenceudvikling de midler der bruges på lønninger til at ”dække ind” når nogen er på kursus. Dette bliver ikke synliggjort af denne kontoplan.

Der er mange ubekendte endnu, da ikke alle tal for bevillinger er kommet ind, så vi tager punktet op igen på næste møde. Her vil vi også diskutere hvad der bliver prioriteret op og på bekostning af hvad.

Trafik: 
I anledning af vores nyligt vedtagne trafikpolitik og nogle mindre hensigtsmæssige episoder om morgenen i trafikken omkring skolen vil bestyrelsen forsøge at udbrede kendskabet til trafikpolitikken på en Trafikmorgen den 23. januar.

Meddelelser fra skolen:
Der har desværre været hærværk mens vi har været på juleferie.
Skolens ledelse går snart i gang med næste skoleårs planlægning.
Der er indkommet sygestatistik, som lyder på 8.4 dagsværk per år, i forhold til ca. 17 for to år siden. Det er stadig relativt højt, men der er noget langtidssygdom der trækker tallet op, og det skal bemærkes at måltallet var 11.

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen – december 2017

Ny kvalitetsrapport for skolen
Hvert andet år udarbejdes der kvalitetsrapporter for alle folkeskoler i Københavns kommune. Rapporterne for de enkelte skoler er baseret på oplysninger om skolen samt resultater fra afgangsprøver, nationale tests og trivselsmålinger blandt elever og lærere.

På bestyrelsesmødet gennemgik vi udkast til kvalitetsrapporten for 2017 med henblik på at se, hvilke områder, der er særligt behov for at være opmærksomme på i vores arbejde på skolen.

Generelt viser rapporten, at en stigende andel af børnefamilierne i skoledistriktet, vælger at få deres børn på Husum Skole, hvilket vi er meget glade for. Der er stadig er vis andel, der vælger privatskoler, men det er en tendens, der ses i hele København.

Målinger af trivsel hos både elever og lærere er rigtig positive, og sygefraværet blandt lærerne er faldet meget markant i de senere år.

Resultaterne af elevernes afgangsprøver varierer meget både fra år til år og mellem de forskellige fag. Tallene er vanskelige at tolke, da de seneste 9. kl. årgange har været ret små, og der fx har været nytilkomne elever meget sent i skoleforløbet.

Det naturfaglige område, hvor der er lavet en ny fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi, er noget vi gerne vil have fokus på fremover, da faglokalerne her virkelig trænger til opdatering for at give ordentlige muligheder for praktisk undervisning, der kan motivere eleverne og gøre dem prøveklar.

Vi drøftede også de forskellige tiltag, der er etableret på skolen, for at sikre, at alle elever får gode færdigheder inden for dansk og matematik. På et kommende bestyrelsesmøde vil en af skolens vejledere komme og præsentere deres årshjul for arbejdet med fx læseløft.

Rettighedsskolen i fuld gang
Skolens arbejde med rettigheder er stadig i fuld gang. Der er lavet en ”baseline” måling af trivsel/rettigheder blandt skolens elever. Nogle elever fra rettighedsrådet har været til møde i FN-byen og vores elevrådsformand, der også er blevet medlem af det landsdækkende nationale rettighedsråd, skal her i december til møde med blandt andet statsministeren!

Trafik – Panik
Trafiksituationen er desværre stadig meget kaotisk nogle morgener, og der kan opstår farlige situationer for vores elever på vej i skole. Vi har udarbejdet trafikpolitik med et kort over sikker skolevej, for at få forældrene til at undgå at køre i bil hen foran skolen om morgenen – og vi drøftede, hvordan vi kan få formidlet denne endnu bedre.

Så til alle jer medforældre – lad os hjælpes ad med at huske det  – se kortet her: https://husumskole.skoleporten.dk/sp/file/7de20426-eb6a-49b1-871a-938471cfd400

Vi vil finde en dag i det nye år, hvor vi selv vil stå foran skolen en morgen og dele kortet ud, så også de forældre, der måske ikke har set det på intra, bliver opmærksomme på det.

Analyse af muligheder for ny indretning af skolen
Skolen er gennem et projekt kaldet ”kloge kvadratmeter” ved at få undersøgt, hvordan pladsen på skolen kan udnyttes bedre, og vi så arkitektfirmaets analyse af mulighederne. Det var nogle virkelig spændende forslag, der vil kunne give mulighed for indendørs faciliteter til bevægelse og ikke mindst plads til det læringscenter, som skolen virkelig står og mangler. De arbejder videre med mulighederne og vi krydser fingre for at det lykkes denne gang.

Glædelig Jul og Godt Nytår til jer alle.

Bedste hilsner
Bestyrelsen.

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen - november 2017

Så er der igen nyt fra skolebestyrelsen, efter vores møde den 14. november. Efter skolebestyrelsesmødet holdt vi møde med alle kontaktforældrene og andre interesserede. Mødet med kontaktforældrene vil også blive refereret i denne udgave af kort nyt fra skolebestyrelsen.

Overvejelser om at lave forskudt valg til skolebestyrelsen
Det er jo valgår til skolebestyrelsen i år (i løbet af foråret – mere om det senere), og i den anledning har vi drøftet, om vi skulle indføre forskudt valg, så vi i stedet for at have valg hvert 4. år har valg hvert 2. år. Selv om der holdes valg hvert 2. år vil alle skulle vælges ind for en 4-årig periode, men i stedet for at hele bestyrelsen er på valg på en gang, vil det kun være halvdelen af forældrerepræsentanterne, der er på valg ved hvert valg. Vi har talt meget for og imod, og også snakket med andre skolebestyrelser, og er til sidst kommet frem til, at vi vælger at fastholde valg hvert 4. år. Valghandlingen sætter et stor administrativt apparat i gang, og der er også en del fordele i, at have den kontinuitet det giver, at alle sidder i den samme 4-årige periode. Vi vil til gengæld arbejde på, at blive bedre til at engagerer suppleanter og andre interesserede i diverse udvalgsarbejde.

Høring fra Københavns kommune om modtagerklasser
Københavns kommune har udsendt en høring over ændringer i modtagerklasser. Der har været tradition for, at alle børn der starter i skole i kommunen uden at kunne tale dansk, er samlet i nogle modtagerklasser, hvorfra de så bliver sluset ud i almindelige klasser efterhånden som de lære dansk.

Kommunen vil nu gerne lave mere direkte integration, hvor visse elever starter direkte i normale klasser, uden at være omkring en modtager klasse. Husum skole har ikke nogen modtagerklasser, men har i år haft succes med direkte integration af nogle elever. Vi har derfor i skolebestyrelsen valgt at skrive et høringssvar, selv om vi ikke er direkte berørt af det som høringen vedrører (omplacering af modtagerklasser). Det gør vi, da vi synes, det er vigtigt at direkte integration ikke bliver en spare øvelse, og at forvaltningen skal være opmærksom på, at der kan være behov for midler til andet en direkte sprogundervisning.

Høring og vores svar kan ses her.

Skolens fysiske rammer
Skolens ledelse har været til workshop med arkitektfirmaet Signal, og bedre udnyttelse af skolens kvadratmeter. Signal arbejder med nogle projekter om ”intelligente kvadratmeter”, hvor man forsøger at udnytte lokaler på en bedre måde. Der kom nogle spændende tanker ud af mødet, og næste skridt er at undersøge med brandmyndigheder og fredningsnævnet, hvad der er muligt. Det er ikke fordi vi får en masse penge til en stor ombygning, men måske kan vi blive klogere på at udnytte de muligheder vi har.

Kontaktforældremøde
Efter skolebestyrelsesmødet slog vi dørene op for det årlige kontaktforældremøde. Mødet var velbesøgt af ca. 30 forældre, og alle årgange var repræsenteret af enten en kontaktforælder eller en anden forælder.

På mødet fortalte skoleleder Annette om de ting der rør sig på skolen i øjeblikket. Hun fortalte blandt andet, om samarbejdet med Signal, hvor også lokalefællesskab med fritidshjemmet og udnyttelsen af to-voksenordningen i indskolingen tænkes ind.

Der var stor spørgelyst fra forældrene om fx muligheder for mere holddeling – fx i engelsk hvor nogle elever kommer med en del større forudsætninger end andre. Annette tog forslagene med hjem, og orienterede også om skolens nørdprojekt, hvor elever med særlige forudsætninger får holdundervisning engang imellem, hvor de kan blive ekstra udfordret. Holdet har desværre være på standby en periode pga. læreropsigelse, men er nu på vej igen.

Der blev også snakket en del om Åben skole, hvor Husum skole har en del samarbejde med det lokale idrætsliv, og med blandt andet musikAlliancen og Rytmisk center.

Der var stor interesse for at høre, hvordan Husum skole arbejder for at fastholde elever i udskolingen. Annette orienterede om, at en del af arbejdet starter nedefra da det er bedre at ”forebygge end at helbrede”. Det gøres blandt andet ved, at have fokus på læringsmiljøet i de enkelte klasser, så der kan sættes tidligt ind, hvis en klasse ikke trives.

Vi har en bred palet af forudsætninger blandt eleverne på Husum skole. Selv om karaktergennemsnittet på Husum skole ikke er prangende højt, er der alligevel en del elever der har fået 12 i flere fag, og skolen har et stort fokus på, at alle får mulighed for at udnytte deres potentiale.

Der er også et stort fokus på at mindske antallet af lærerskift i løbet af elevens skolegang. Overgangen til to-faseskole, hvor eleverne i teorien kun skifter lærer efter 0. og 5. klasse gør, at lærerskiftene mindskes. Det kan dog aldrig undgås at nogle klasser skifter lærer flere gange på grund af fx sygdom, barsel eller opsigelser. Der er dog stor fokus på at mindske lærerskiftene så meget som muligt for at sikre stabilitet i klasserne.

Ledelsen blev opfordret til at blive bedre til at fortælle ”den gode historie” – gerne med hyppigere nyhedsbreve. Der var også en opfordring til at lave en ”brugertilfredshedsundersøgelse” blandt skolens forældre, for at kunne gribe ind overfor de ting som forældre bekymre sig om på deres børns vegne. Annette tager forslagene med hjem i tænkeboksen.

Sidste halvdel af mødet var en workshop om digital dannelse. Efter et oplæg fra Noah (næstformand i skolebestyrelsen), delte vi os ud i grupper, og talt dels om brug af mobiltelefoner i skolen, og dels om digital dannelse.

Nogle af de pointer og holdninger der kom frem var:

·         Digital dannelse på skoleskemaet, herunder

·         Kildekritik
·         Digitale fodspor
·         Lære at sige fra overfor digital mobning
·         Forståelse af at ”nettet aldrig glemmer”

·         Holdninger til brug af telefoner i frikvartererne
·         Opfordring til at lave arrangementer om digitaldannelse for forældre

Skolebestyrelsen vil tage ideerne med tilbage til arbejdet med, at få lavet nogle principper og en politik om brug af multimedier i skolen.


Kort nyt fra skolebestyrelsen – oktober 2017

Så er der igen kort nyt fra vores bestyrelsesmøde d. 10. oktober 2017.
Det officielle referat kan findes her 20171010ReferatSkolebestyrelseHusumSkole.pdf

Tilsyn med principper – princip for fagfordeling og skemalægning
På dette møde havde vi valgt at føre tilsyn med princippet for fagfordeling og skemalægning (princippet kan ses her link). Vi havde på forhånd sendt nogle spørgsmål til ledelsen, som vi på mødet fik svar på. Blandt andet var vi interesserede i at vide, hvor stor en andel af vores lærere der har undervisningskompetence eller er linjefagsuddannede i de fag, de underviser i. Vi fik en grundig gennemgang af alle klassetrin, og generelt er billedet meget positivt. Der er enkelte fag på enkelte årgange som har nogle udfordringer.

Husum Skole følger et ”få-lærer”-princip, især i indskolingen, som bevirker at nogle af de små fag dækkes af ikke-linjefagsuddannede lærere (eks: idræt, engelsk og kristendom). Også i musik er skolen udfordret, men undervisning varetages blandt andet af konservatorieuddannede som så får sparring og kurser i den didaktiske og pædagogiske del af undervisningen, og ligeledes er rytmisk center inde over. Alle steder hvor der ikke er en linjefagsuddannet lærer, er der som minimum en på årgangen man kan sparre med som har undervisningskompetence, der sendes løbende lærere til efteruddannelse og der er masser af vejledere, som støtter op.

Vi talte ligeledes om, at der enkelte steder er elever som møder senere end kl. 8.00. Dette skyldes udelukkende skematekniske udfordringer, så som at faglokalerne kun kan bruges af en klasse af gangen.

Hver gang vi har ført tilsyn med et princip, vil det fremgå på hjemmesiden at princippet er behandlet og eventuelt revideret med dags dato.

Dagsorden og invitation til kontaktforældremøde d.14/11
Vi har ligeledes drøftet dagsorden til vores kontaktforældremøde d. 14. november fra 19.00-21.00.
Vi er nået frem til, at mødet skal handle en del om digital dannelse og mediepolitik. Vi ønsker at forældrene skal arbejde i forskellige workshops omhandlende emnet. Herudover vil ledelsen deltage, så man har mulighed for at stille spørgsmål. En endelig dagsorden udsendes snarest.
Er du kontaktforældre håber vi, du har noteret datoen – er du ikke konktaktforældre og er interesseret i at deltage, så er du velkommen J Vi glæder os til at se jer!

Fysiske rammer
Signal har været ude og se på, hvordan vi kan udnytte vores kvadratmeter på skolen bedst muligt. Signal skal hjælpe os med at se mulighederne for at blive opgraderet til at indrette os, så det bliver muligt at lave mere moderne skole. Vi har blandt andet et stort ønske om etablering af et nyt pædagogisk læringscenter (det, som i gamle dage var skolebiblioteket, men som nu skal rumme meget mere og være skolens hjerte). Ledelsen har tiltro til en god og konstruktiv sparring og ideudvikling.

Røgfri Skoletid
Ledelsen orienterer om et møde, de har deltaget i omhandlende ”Røgfri skoletid”. Projektet handler i høj grad om at undgå, at unge begynder at ryge. Kræftens bekæmpelse har i flere år set en nedgang i antallet af unge, der begynder at ryge, men kurven er desværre knækket, og der er nu en stigning blandt unge, der begynder at ryge. Kommunen har ligeledes en hensigtserklæring om røgfri kommune i 2030. Det er et spændende projekt, som det kunne være interessant at gå ind i. Vi aftaler, at vi taler videre om det på et senere møde.

Husk at I altid kan kontakte os
Bestyrelsens forældre kan kontaktes via forældreintra – brug det endelig, hvis I har spørgsmål eller emner til os.

De bedste hilsner
Skolebestyrelsen

Kort nyt fra skolebestyrelsen – September 2017
Så er der igen lidt nyt fra skolebestyrelsen efter vores september møde. Husk at du altid kan læse det officielle referat her.

Tilsyn med principper – princip for undervisning
Som vi skrev i sidste måned, vil vi gennemgå vores principper løbende over skoleåret. Formålet er dels, at vi som bestyrelse er forpligtet til at føre tilsyn med, at skolen lever op til de principper vi i bestyrelsen har fastsat, men også at vi løbende få kigget principperne igennem, og ser om de skal opdateres eller tilrettes.

I denne måned havde vi valgt at kigge på princippet for undervisning. Princippet skal opdateres, da lektiecafeer ikke længere er noget frivilligt som eleverne kan vælge fra eller til. Lektiecafeer findes som udgangspunktet ikke længere, men der er mulighed for faglig fordybelse i alle klasser. Det vil være forskelligt hvordan det varetages fra klasse til klasse. I indskolingen varetages den faglige fordybelse af pædagogerne, som en del af den understøttende undervisning (UUV). På mellemtrinnet og i udskolingen er det meget fleksibelt, hvordan den faglige fordybelse og den understøttende undervisning tilrettelægges, hvilket giver mulighed for, at der kan tages hensyn til elevsammensætningen i den enkelte årgang eller klasse. I de større klasser er nogle af timerne konverteret til fagtimer, så der er bedre tid til at komme igennem pensum, og derfor tid til at fordybe sig mere i emnerne i timerne. For nogle klasser/årgange er UUV timerne brugt til at der kan være to voksne i klasse i nogle timer om ugen. Det er fx på 7. årgang der er med i et udeskoleprojekt. Her bruges UUV timerne til, at der kan være 2 lærere i klassen når de er ude. Nogle klasser bruger UUV timerne til at kunne lave delehold. Et eksempel på det er på 6. årgang, hvor halvdelen af klassen har madkundskab, mens den anden halvdel har UUV og faglig fordybelse. UUV og faglig fordybelses timerne bliver i nogle tilfælde også brugt til, at tage en mindre gruppe på tværs af årgangen ud af klasse for at give et faglig boost i et udvalgt fag.
Da der er stor fleksibilitet i hvordan de enkelte årgange arbejder med faglig fordybelse og UUV, vil man som forældre kunne opleve, at der kan være stor forskel på, hvordan det bliver brugt i de enkelte klasse alt efter hvad der vurderes at være bedst for klassen eller årgangen. Afdelingslederne har lavet en plan for hvordan de laver observationer af undervisningen løbende over året, og ledelsens indtryk er, at lærerne er glade for muligheden for fleksibilitet, og hilser ledelsen velkommen når de kommer rundt i de forskellige klasser.
Vi besluttede at princippet skal opdateres, da der er kommet nye regler på området siden princippet blev skrevet. Bestyrelsen var tilfredse med den måde som skolen bruger UUV og faglig fordybelse. Der laves et udkast til et opdateret princip, som kan godkendes på næste bestyrelsesmøde.
Det princip vi gennemgår på næste møde er princip for fagfordeling og skemalægning, så hvis du som forældre har en særlig erfaring, eller andet vi skal være opmærksom på vedrørende det princip, er du velkommen til at kontakte os i løbet af de næste par uger. Princippet ligger her.

UNICEF rettighedsskole
Husumskole er i gang med at blive certificeret som UNICEF-rettighedsskole. Det er et projekt som tager et år, og som ligger rigtig godt i tråd med de aktiviteter, der allerede er igangsat på skolen, såsom klassemøder og den årlige rettighedsdag.
Som en del af projektet har lærerne deltaget i et orienteringsmøde, og der er allerede fuld gang ude i de enkelte klasser med at få lavet klassecharter. Der vil være en rettighedsuge i uge 43 hvor alle klasser skal arbejde med rettigheder.
Der vil blive nedsat et rettighedsråd, der skal bestå af 6 elever (med børn helt nede fra indskolingen og op til udskolingen), 2-3 lærere, en forældrerepræsentant fra skolebestyrelsen, en pædagog og en koordinater. Hele projektet går ud på, at alle skal synes det er rart at være på Husum skole, og vil starte med en analysefase hvor udfordringer og forbedringspotentialer skal klarlægges, efterfulgt af en plan for forbedringer. Derefter vil vi blive certificeret som en rettighedsskole, og skal arbejde videre med de ting som projektet har lært os.

Møder og arrangementer
Der vil være kontaktforældremøde den 14. november. Programmet vil byde på en gennemgang af kontaktforældrenes rolle efterfulgt at 3-4 workshops med forskellige emner, som man kan vælge ud fra interesse.

Den 5. oktober er det lærerensdag, og vi vil traditionen tro dele blomster ud til alle elever, som de kan give til deres lærer oppe i klassen, men SHH det er en hemmelighed J

Husk at I altid kan kontakte os
Bestyrelsens forældre kan kontaktes via forældreintra – brug det endelig, hvis I har spørgsmål eller emner til os.

De bedste hilsner
Skolebestyrelsen

 

Kort nyt fra skolebestyrelsen – August 2017

Vi har holdt skoleårets første møde i bestyrelsen d.8/12, og herunder er lidt af det, vi har drøftet. Husk at du altid kan finde referat fra mødet her: Referater

Planlægning af årets arbejde med principper i bestyrelsen
Som skolebestyrelse har vi ansvar for at udarbejde principper for skolen, og vi har også ansvar for at føre tilsyn med dem – altså holde øje med, hvordan principperne virker og bruges i skolens dagligdag og se på, om der er noget, der bør ændres enten i praksis eller i indholdet af princippet. På årets første møde valgte vi de principper, som vi vil fokusere vores tilsyn på i det kommende år.

På vores næste møde i september vil vi se på princippet for undervisningen. Princippet kan ses her: Princip for Undervisning. Hvis I som forældre har særlige erfaringer eller andet, som vi kan være opmærksomme på i den forbindelse, er I meget velkomne til at skrive til os i bestyrelsen i løbet af de næste par uger.

Besøg af Københavns Socialborgmester Jesper Christensen
I foråret skrev vi et brev fra bestyrelsen til en række politikere i København for at gøre opmærksom på, at de fysiske rammer på skolen er mangelfulde og forældede på flere områder.

Det mest kritiske er skolens faglokaler til naturfag, hvor vi mangler ordentlige laboratorieforhold, samt at vi ikke har et pædagogisk læringscenter (en udvidelse af det, der tidligere var et skolebibliotek), selvom det står i lovgivningen, at vi skal have det. De manglende faciliteter gør det rigtig svært for lærerne at give eleverne det bedste undervisning, og derfor arbejder vi hårdt på at finde politisk vilje – og dermed de nødvendige økonomiske midler – til at forbedre det.

Efter at have læst vores brev har Københavns Socialborgmester Jesper Christensen bedt om at komme besøg på skolen og drøfte det med os. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for, og vi glæder os til at vise ham skolen mandag d.14/8. Vi håber han vil opleve at Husum Skole er et skønt sted med sjæl og engagement, men at han også kan se, hvor det er nødvendigt at forbedre forholdene, og tage den viden med tilbage til rådhuset og deres forhandlinger om næste års budgetter.

Trafik politik og sikker skolevej
Vi har i længere tid arbejdet med en trafik politik og haft mange overvejelser om, hvordan vi kan gøre skolevejen for vores børn så sikker som muligt. Der er rigtig meget biltrafik om morgenen foran skolen, og det giver nogle meget farlige situationer. Vi vil derfor meget gerne have forældre til at sætte børn af andre steder end Karlslundevej/Kyringevej/Tjærebyvej, så de selv kan gå det lille stykke vej hen til skolen.

Derfor er der nu udarbejdet et lille skriv og en tilhørende tegning, hvor man kan se de bedste veje at komme i skole – se her: Sikker Skolevej til Husum Skole.

Vi beder alle jer forældre om, at I bruger disse veje når børnene skal i skole, så vi sammen kan gøre det trygt at komme i skole for alle skolens store og små elever!

Målrettet arbejde med rettigheder, trivsel og forebyggelse af mobning
I bestyrelsen og på skolen er der stort fokus på arbejdet med trivsel og forebyggelse af mobning. Skolen er i gang med at blive certificeret som UNICEF rettighedsskole, og det er noget, der vil blive arbejdet med i det kommende år hos alle elever og lærere. Der deltager også en forældre fra bestyrelsen i arbejdet. Der er allerede mange forskellige tiltag i gang for at sikre, at alle elever trives og at mobning ikke udvikles, og arbejdet med UNICEF kommer til at styrke det endnu mere.

Skolen har lavet en antimobbestrategi, som I kan finde på hjemmesiden.

Husk at I altid kan kontakte os
Bestyrelsens forældre kan kontaktes via forældreintra – brug det endelig, hvis I har spørgsmål eller emner til os.

De bedste sensommerhilsner

Skolebestyrelsen

 

  • Husum Skole
  • Karlslundevej 23, 2700 Brønshøj
  • 38 28 07 68
  • husumskole@kk.dk
  • 5798009381149

Om cookies